Seinien eristys ja tilkitseminen

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 568 of /biz/0/pirkank/html/kylatalot/includes/menu.inc).

Rakennuksen julkisivun energiaremontin tarpeellisuus ja toteutus kannattaa miettiä tarkoin. Seinien kautta tapahtuva lämpöhäviö riippuu seinän rakenteesta ja materiaaleista sekä eristeiden kunnosta. Vanhoissa taloissa seiniin laitettu purueristys on usein painunut ja ikkunoiden alapuolella sitä ei välttämättä ole lainkaan.

Rakennusteknisesti tehokkain tapa rakennuksen seinien lisäeristämiseen on tehdä se ulkopuolelta julkisivuremontin yhteydessä. Pelkästään energiatehokkuuden parantamisen takia mittavaan ulkopuolisen vaipan lisärakentamiseen ei kannata lähteä. Seinärakenteen kautta karkaava lämpö on usein verraten pieni osa koko rakennuksen energiahäviöstä eivätkä suuritöisen lisäeristyksen säästöt välttämättä tuo eristyksen kustannuksia takaisin pitemmälläkään aikavälillä.

Vanhan rakennuksen kohdalla ulkopuolinen lisäeristys ei ole suositeltavaa, sillä se muuttaa rakennuksen ilmettä ja mittasuhteita. Vanha ulkovuori kadotetaan, seinärakenteen paksuus kasvaa ja ikkunakarmeja ja -puitteita on uusittava, sillä muuten ikkunat jäävät uuden seinäkerroksen aiheuttamaan syvennykseen. Rakennushistoriallisesti arvokkaassa kohteessa ulkopuolinen lisäeristys ei ole edes sallittua. Ainoastaan mikäli vaippa on vaurioitunut niin pahoin, että se on uusittava, voidaan laudoituksen alle lisätä vuorauspaperi tai kuitulevy.

Toteutus

Jos seinien lisäeristäminen nähdään tarpeelliseksi, se tulee vanhassa rakennuksessa tehdä seinien sisäpuolelta. Yleensä riittää noin 5 cm lisäeristys, ja siihen käy puuhiokemassasta puristettu puukuitulevy. Näitä voidaan laittaa kaksikin päällekkäin. Eristyksen voi toteuttaa myös koolauksen väleihin ruiskutettavalla selluvillalla, jonka päälle naulataan puulevyt tai laudoitus paikoilleen. Joissakin kohteissa on mahdollista lisätä villaa myös yläkautta seinän kotelorakenteen sisään. Hirsiseinän kanssa tärkeintä on tehdä ilmansulkupaperointi huolella, etenkin taitekohdissa. Muovisia höyrynsulkuja ei tule käyttää. Hirsiseinä ja puupinnat mahdollistavat sekä riittävän kosteusvastuksen että kosteutta läpäisevän hengittävyyden saavuttamisen. Etenkin hirsiseinä on kokemusperäisesti todettu näiltä ominaisuuksiltaan erinomaiseksi.

Nykyisin on tarjolla mahdollisuus myös seinien lisäeristykseen rakenteita purkamatta. Selluvilla lisätään seinän alkuperäiseen kotelorakenteeseen suulakepuhalluksena. Tekniikka soveltuu etenkin kun vanhat puueristeet ovat painuneet tai ne ovat jääneet rakennusvaiheessa syystä tai toisesta laittamatta. Tekniikalla saadaan lisättyä villaa myös ikkunoiden alle ja muihin vaikeisiin paikkoihin vaurioittamatta rakenteita.