Jätevesijärjestelmä

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 568 of /biz/0/pirkank/html/kylatalot/includes/menu.inc).

Vanhoilla kylätaloilla ja seurantaloilla jätevesien käsittely on usein hoidettu ns. vanhaan malliin – käsittelemättömät jätevedet johdetaan pellolle, ojaan tai sakokaivoon. Mitä jätevedelle sitten tapahtuu, on yleensä mysteeri. Kylätalot, siinä missä muutkin kiinteistöt, kuuluvat jätevesiasetuksen piiriin, joten jätevesien käsittely on tämän vuoksi hyvä laittaa kuntoon asetuksen mukaisesti. Uusi jätevesiasetus tuli voimaan 15.3. 2011 ja siirtymäaika ennen vuotta 2004 rakennetuille kiinteistöille on vuoteen 2016 asti. Asetukseen voit tutustua tarkemmin Ympäristöministeriön nettisivuilla.

Tällä sivustolla voit tutustua jätevesien käsittelyvaihtoehtoihin, jotka todennäköisimmin soveltuvat kylätalojen tyyppisiin kohteisiin. On kuitenkin muistettava, että ennen järjestelmän valintaa on teetettävä jätevesisuunnitelma alan asiantuntijalla. Tämän jälkeen suunnitelma toimitetaan kuntaan, jossa se joko hyväksytään tai hylätään. Vasta tämän jälkeen kannattaa tehdä mahdolliset investoinnit järjestelmään liittyen. Suunnitelma on tarpeellinen myös rahoitushakemuksen liitteenä. Myös suunnitelman teettämiseen voidaan hakea rahoitusapua (kts. ”Rahoitus”).

 

Jätevesijärjestelmä uusiksi – Pähkinänkuoressa

  • Konsultoi alueen vesiensuojeluyhdistyksiä tai jätevesi-asioihin erikoistuneita yhdistyksiä ja kysele mahdollisia järjestelmävaihtoehtoja.
  • Teetä jätevesisuunnitelma alan asiantuntijalla.
  • Toimita jätevesisuunnitelma kunnan viranomaisten käsiteltäväksi.
  • Jos kunta hyväksyy suunnitelman, voidaan suunnitelman perusteella lähteä hakemaan rahoitusta toteutukseen. Jos rahoitus on jo kunnossa, voidaan tehdä tarvittavat investoinnit.
  • Jos kunta hylkää suunnitelman, keskustele kunnan viranomaisten kanssa mikä suunnitelmassa on heidän mielestään pielessä ja miten asia saataisiin kuitenkin eteenpäin.
  • Muista opastaa talon käyttäjiä uuden jätevesijärjestelmän toiminnasta. Vaikka järjestelmä olisikin ”huoltovapaa”, liittyy jokaiseen järjestelmään omat kikkansa toimivuuden maksimoimiseksi!
  • Muista säilyttää kaikki dokumentit jätevesijärjestelmän uusimiseen liittyen.