Pidetään lämpö pirtissä

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 568 of /biz/0/pirkank/html/kylatalot/includes/menu.inc).

Lämmityskulut ovat useimmiten kylätalon suurin yksittäinen toistuva menoerä. Kulujen kaventaminen voi olla jopa elinehto kylätalon pitämiselle aktiivisessa käytössä. Konstit lämmityskulujen kuristamiseen ovat kustannustehokkuuden ja toteutuksen helppouden perusteella seuraavat:

1. Lämmitetään käytön mukaan

Yksinkertaisin ja kustannustehokkain tapa säästää lämmityskuluissa on lämmittää taloa vain sen verran kuin on tarpeen. Sisälämpötilojen tarkkailu ja säätö lämmitysjärjestelmän tarjoamien mahdollisuuksien rajoissa tai säätöjärjestelmiin panostaminen on tehokas keino ylläpitokustannusten pienentämiseen. Yhden asteen sisälämpötilan pudotus tarkoittaa noin viiden prosentin säästöä lämmityskustannuksissa. Laskemalla lämpötila 20 asteesta 10 asteeseen säästyy 50 % lämmitysenergiaa. Onkin tärkeää miettiä mitä osia rakennuksesta lämmitetään, milloin ne pidetään lämpiminä ja mikä on sopiva lämpötila.

Monissa kylätaloissa aktiivisin toiminta ja juhlakäyttö keskittyvät kesäaikaan. Talvella on hiljaisempaa ja talon lämmitys jaksotetaankin useimmilla kylätaloilla käytön mukaan. Hiljaisina jaksoina talo on peruslämmöllä ja tapahtumien yhteydessä lämpö nostetaan oleskeluun sopivaksi. Lämmityksen järkevällä jaksottamisella voidaan säästää energiaa ja palvella talon käyttäjiä. Esimerkiksi kylätalon salin voi pitää viileänä ja lämmittää käyttölämpöön tarpeen mukaan. Vähäisellä talvikäytöllä olevaan rakennukseen voi sopia myös vakiotehoinen kuivanapitolämmitys, joka tasaa kosteusvaihteluita ja säästää energiaa peruslämpöön verrattuna.

2. Pienennetään lämpöhäviötä

Talon eristyksen parantaminen tuntuu äkkiä ajatellen helpolta ratkaisulta lämmityslaskun pienentämiseen. Tässä on kuitenkin maltti valttia. Lisäeristämisen tuomat säästöt lämmityskuluissa eivät aina vastaa eristystyön kustannuksia. Eristämistä kevyempi, käytännöllisempi  ja kustannustehokkaampi ratkaisu on tilkitä paikat, joista tuuli tuivertaa sisään. Ikkunoiden ja ovenkarmien raot ovat tyypillisimmät ongelmakohdat. Seinän ja ikkunan tai ovenkarmien välistä rakoa samoin kuin hirsien välejä ja nurkkia voi tilkitä käyttäen rivettä. Seinien ulkonurkat kannattaa tiivistää n. 15 cm molemmille seinille ulottuvilla pahvikulmilla. Vanhat hyväkuntoiset tapettikerrokset kannattaa myös jättää, sillä ne toimivat osaltaan eristeenä.

Lämmöneristyksen parantamisesta ja lämpövuotokohtien etsimisestä voi lukea lisää Museoviraston korjauskortista.

3. Vaihdetaan halvempaan energiaan

Lämmitysmuodon vaihtaminen halvempaan energiaan on investoinneiltaan keskimäärin kallein ratkaisu. Ennen ryhtymistä isoihin lämmitysjärjestelmän muutoksiin tulee ehdottomasti ensin selvittää rakenteiden energiatehokkuus ja mahdollisuudet sen parantamiseen. Parhaimmillaan vaihto voi kuitenkin tuoda merkittäviä säästöjä pitemmällä aikavälillä.