Tältä sivulta löydät Hiiltä sitovat kylät -hankkeen materiaalit, kuten tilaisuuksien esitykset ja ohjeita ilmastotekojen toteutukseen. Pääset myös kuvien kautta kurkistamaan hankkeen tapahtumiin sekä kylien toteuttamiin ilmastotekoihin!

 

 

Koronakevään ajanvietteeksi ilmastoystäville koottuja ilmastoteko-vinkkejä voi hyödyntää koska tahansa – ne ovat aina ajankohtaisia!

Vinkkilista löytyy nyt tiedostomuodossa – käy kurkistamassa millaisia arjen ilmastotekoja sieltä löytyy.

 

 

Energiaa auringosta! / Ikaalinen 24.7.2019

Energiaa auringosta-tilaisuuden esitys (c Timo Jodat/Jodat Ympäristöenergia Oy)

Biohiiletystyöpaja / Siuro 8.9.2019

Biohiiletystyöpajan tunnelmia.

Hiiletyksen saloihin opasti Maaseudun Sivistysliiton Timo Reko.

Biohiilen valmistusohjeiden ja Biohiiletyksen_kuvallisten ohjeiden avulla voit kokeilla hiilettämistä itse. Muista kuitenkin, että metsäpalovaroituksen ollessa voimassa avotulen teko on kielletty!

Mehiläisvahankangas-työpaja /Parkkuu 18.10.2019

Mehiläisvahakangaskurssin ohjasi Lina Laurent.

Mehiläisvahakankaan valmistusohjeet

Ilmastosankarit-kyläkoulukiertue / 9.-11.10. & 22.-25.10.2019

Oppilaat toiminnallisten rastien kimpussa.

Kiertueelle osallistui 11 koulua ympäri Pirkanmaan. Kaikkiaan 18:aan toiminnalliseen tuntiin osallistui noin 400 oppilasta. Kiertuepysäkit olivat Vaskivesi (Virrat), Visuvesi (Ruovesi), Vilppulankoski (Mänttä-Vilppula), Hirsilä ja Rovastinkangas (Orivesi), Pohja (Kangasala), Luopioinen (Pälkäne), Pohjoisseutu (Punkalaidun), Vahalahti (Nokia), Kilvakkala (Ikaalinen) ja Karhe (Ylöjärvi).

Rastiradalla pääsi tutustumaan energiansäästöön, ilmastoystävälliseen ruokaan, jätteiden lajitteluun ja eri kulkumuotojen ilmastoystävällisyyteen. Ilmastoteko-videohaasteessa palkittujen Visuven ja Karhen koulujen videot löytyy Pirkan Kylien YouTubesta.

Kylätalon energiankulutus kuriin / Narva 26.11.2019

Tutustu: Ekokumppaneiden energianeuvoja Antero Mäkisen Energiaesitys

Sähköä ja lämpöä sekajätteistä! / Vierailu Tammervoimaan 15.1.2020

Kiitokset opastuksesta Pjhoy:n Erkki Piipolle.

Villiyrtit-pienryhmäkurssit / Parkkuu 26.5.2020

Villiyrttioppaana LuontoLeena, Leena Löf.

Villiyrtit-pienryhmäkurssi / Karkku 31.5.2020

Oppaana ympäristökasvattaja Pauliina Salminen, Viheriä

Lataa ja tulosta Viheriän yrttineuvoja ja ympäristökasvattaja Pauliina Salmisen Hiiltä sitovat kylät-hankkeelle laatima VILLIYRTTIOPAS.

Oppaaseen on valittu muutamia yleisimpiä villiyrttejä, tietoa niiden tunnistamisesta ja käytöstä. Mukana myös villiyrttireseptejä!

Iloa ja hyötyä syyspuutarhasta-tapahtuma / Sastamala 15.8.2020

Syksy on mitä mainiointa istutusaikaa ja hyvä hetki myös pohtia tulevan vuoden suunnitelmia kuluneen kesän kokemusten pohjalta! Sonja Lumme muistuttikin omassa esityksessään ”Hehkeä syyskesä puutarhassa ja tulevan kasvukauden ideat”, että puutarha on jatkuvassa muutoksessa eikä tule koskaan valmiiksi, oli kyse sitten kasvimaasta tai kukkapenkistä.Sonjan esityksestä poimittu vinkki kaikille kasvihuonetta suunnitteleville on, että suunitellun kasvihuoneen pinta-ala kannattaa kertoa kahdella. Kukaan ei koskaan ole valittanut, että kasvihuone olisi liian suuri, mutta jokaisella se tuntuu käyvän nopeasti pieneksi. Toinen hyvä vinkki on yrttiharrastajille, tuoreet yrtit voi säilöä talveksi kätevästi silppuamalla haluamaansa yrttiä (tai useamman sekoitusta) jääpalamuotteihin, lorauttamalla päälle lokerot täyteen suosikkiöljyä ja myöhemmin käyttämällä valmiita kuutioita ruoanlaitossa tai vaikka valmiina pastakastikkeena.

Intohimoinen pioniharrastaja, satojen eri lajikkkeiden omistaja Ahti Valli kertoi kuvien kera niin pionien lajikirjosta, alkuperästä kuin omien kokeilujen kautta syntyneistä kauniista lajikkeista. Jos kesäkuussa satut ajelemaan Nakkilan suunnalla Ahdin pionipeltojen ohi, ne eivät varmasti jää huomaamatta!

Urjalan Pölkinvuoren Kasvimaailman Veli-Pekka Weckman ”Pölkinvuoren Peikko – mies joka ei aina usko oppikirjoihin” kertoi kokemuksia omista kokeiluistaan istuttaa sipulikukkia ja perennoja epätyypillisille kasvupaikoille, kuten metsään ja kallionlaelle, joissa on saanut ne menestymään muun muassa runsaan kalkitsemisen ja lannoituksen avulla. Kokeilemalla rohkeasti saa aikaan upeita lopputuloksia, ja joka tapauksessa erehdyksistäkin voi ammentaa oppeja tuleviin kokeiluihin – siispä rohkeutta ja luovuutta peliin!

Tapahtuman yhteydessä toteutettiin myös perennojen ja hyötykasvien taimienvaihtotori, joka toivottavasti saa tulevina vuosina jatkoa. Sopisiko taimienvaihtotori osaksi syyskesän tapahtumaa teidän kylällänne?

Vaskiveden metsäpäivä / Virrat 19.8.2020

Vaskiveden koulun oppilaiden metsäpäivän järjestelyistä kiitokset Mhy Pohjois-Pirkka – Janne Savilahti, Jere Leppämäki & co, Metsäkeskus – Mari Lilja ja Jarmo Lepola ja Virtain 4H-yhdistys – Maarit Toroskainen.

Tutustu: Metsäkeskuksen Metsien hiilinielu kasvuun Pirkanmaalla-hankkeen projektipäällikkö Mari Liljan Taimikko hiilinieluksi-esitys

Omien metsien hiilivarastoja pääsee tarkastelemaan esimerkiksi Arvometsän sovelluksen avulla. (Huom. toimii varmimmin Chrome-selaimella, tarvittaessa kopioi osoite ja vaihda selainta).

Biohiiletystyöpajat / Karhe & Sarkola 11.9.2020 ja Lantula 12.9.2020

Kiitokset biohiiletystyöpajojen vetäjälle Maaseudun Sivistysliiton Timo Rekolle!

Videolla Timo kertoo, mistä hiiletyksessä on kyse, antaa hiiletysohjeet, joilla jokainen osaa ja uskaltaa hiilettää ja kertoo, kuinka biohiiltä voi käyttää maanparannusaineena.

Kartiohiilettimen voi tehdä myös itse – ja sopivan muotoisia rautaesineitä saattaa löytyi aivan läheltä.

Pälkäneen Rautajärvellä hiilettimenä käytetään vanhaa apulannanlevitintä ja kokemukset ovat hyviä. Kekseliään ratkaisun takaa löytyy luopioislainen P. Luhtajärvi.

 

 

Sarkolassa kartiohiilettimenä käytetään vanhojen kottikärryjen runkoa. Idea J. Heinovaaran käsialaa. Kiitokset molemmille luvasta jakaa vinkit eteenpäin!

Myös vanhoja huuvia on käytetty hiilettiminä.

 

 

Liikettä! Tulevaisuuden liikenne ja liikkuminen / Terälahti 22.9.2020

Kaasu-, etanoli- ja sähköautot, kimppakyydit, joukkoliikenne, kevyen liikenteen kehittäminen – liikkumisen tuluvaisuutta voi lähestyä monelta kannalta. Tutustu tilaisuuden teemoihin!

Etanolikonversiot: Vilhartti Hanhilahti, toiminnanjohtaja Etanoliautoilijat ry

Kaasuautoilun mahdollisuudet: Jani Hautaluoma, puheenjohtaja Kaasuautoilijat ry

Kokemuksia sähköautoilusta: Kalle Mäkelä, sähköautoilija Sähköautoilijat ry

Kimppakyytiratkaisut –PiggyBaggy /CoReorient

Pyhä-Näsin pyöräilyreitit / Ekokumppanit : esimerkki pyöräilymatkailun mahdollisuuksista

Tunnelmia kylien ilmastotilaisuuksista

Kylien Ilmastotekoja

Siuro-Seura ry. ja Kuloveden Kylät ry, Nokia / Iloinen ilmastopäivä 2019 Knuutilan Kartanolla.

 

 

 

 

 

 

***

 

Vaskiveden Nuorisoseura ry, Virrat/Kompostoivan kuivakäymälän rakentaminen Myllyniemen tanssilavalle.

 

 

 

 

 

***

Kaukolan kyläseura ry, Sastamala/ Kylätalo lämpimäksi-hanke. Ikkunoiden kunnostus talkoilla osana laajempaa kylätalon energiaremonttia.

 

 

***

 

Koko kylän kasvimaa, Karkku, Sastamala / Yhteisöllinen kasvimaa.

Kasvimaan toimintaa ja tunnelmaa pääset kurkistamaan videolta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***

Lempäälän Lastusissa toteutettuun maakellariprojektiin voit tutustua Lastusten Kyläyhdistys ry:n sivulla

 

Hanketta rahoitti Pirkanmaan ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta