HIILTÄ SITOVAT KYLÄT

 

Ilmastonmuutoksen torjunta tarjoaa mahdollisuuksia kylien kehittämiseen. Suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä kylien omia ilmastotekoja!

 

Iloa ja hyötyä syyspuutarhasta-tapahtuma Sastamalassa la 15.8. klo 11-16.

Tervetuloa mukaan puutarhatapahtumaan elokuiseen Sastamalaan – osana tapahtumaa järjestetään perennojen ja hyötykasvien taimienvaihtotori, jossa voit myyjä ja vaihtaa kasveja. Taimienvaihtotori toteutetaan iloisesti vilttikirppis-hengessä: Levitä oma vilttisi tai pöytäsi Sastamalan Opiston piha-alueelle tai Aittalahdenpuistoon klo 12-16.

Tapahtumaan osallistuminen on ilmaista, mutta ilmoittauduthan myyntipaikoille ennakkoon sähköpostilla heidi.hallongren@pirkankylat.fi.

Tapahtuman muusta ohjelmasta ilmoitetaan lähiaikoina!

 

Villiyrttiopas on julkaistu! 

Yrttineuvoja ja ympäristökasvattaja Pauliina Salminen on laatinut Hiiltä sitovat kylät-hankkeelle oman Villiyrttioppaan, johon on valittu muutamia yleisimpiä villiyrttejä, tietoa niiden tunnistamisesta ja käytöstä. Mukana myös villiyrttireseptejä!

 

Hankevetäjä pyörähti omalla pihamaallaan ja löysi alle 5 minuutissa oppaan kasveista kaikki mesiangervoa lukuun ottamatta. Varsinaista pika- ja lähiruokaa siis!

Lataa ja tulosta VILLIYRTTIOPAS ja lähde retkelle omalle pihamaallesi – kuinka monta oppaan yrteistä löydät?

 

Kylän oma ilmastotilaisuus voidaan järjestää myös etäyhteydellä!

Teams-sovelluksen avulla jokainen voi vaikka omalta kotisohvaltaan osallistua kylän yhteiseen ilmastotilaisuuteen tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen välityksellä. Ota yhteyttä hankevetäjä Heidiin (040 149 2877 / heidi.hallongren@pirkankylat.fi) niin sovitaan teidän kylällenne oma ilmastotilaisuus!

 

 

HANKKEESSA TAPAHTUU SYKSYLLÄ 2020

 

Syyskuussa 2020 biohiiletetään jälleen! Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita seuraamaan biohiilen valmistusta avoimiin biohiletystyöpajoihin kokeneen biohiiletysekspertti Timo Rekon opastuksella. Syksylle hiiletyksiä luvassa Karhen kylällä Ylöjärvellä ja  Sastamalan Karkussa. Tarkempaa tietoa luvassa lähempänä ajankohtaa.

 

 

Öljystä uusiutuviin -tapahtuma Valkeakoskella siirtyy! Tilaisuudelle yritetään löytää uusi ajankohta syksylle!

Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Ekokumppaneiden Öljystä uusiutuviin-kampanjan ja Valkeakosken kaupungin kanssa.

Pientalon lämmitysjärjestelmän vaihtaminen öljystä uusiutuvaan vaihtoehtoon säästää rahaa ja ympäristöä. Tule kuulemaan energiaremontista, siihen saatavilla olevista tuista ja muista lämmitysjärjestelmävaihtoehdoista.

Hanke järjesti keväältä peruuntuneiden tilaisuuksien korvaajaksi 9.6. Webinaarin, jonka tallenteen pääset katsomaan Öljystä uusiutuviin-hankkeen sivuilta.

 

UUSI NÄKÖKULMA KYLIEN KEHITTÄMISEEN

Maaseudulla ja pientalossa asuvalla on käytössään useita tehokkaita keinoja hiilen sidontaan ja pitkäaikaiseen varastoimiseen. Paikallisin voimin on mahdollista rakentaa hiiltä sitovaa yhteiskuntaa ja kehittää kyliä suunnittelemalla uudenlaisia ratkaisuja esimerkiksi energiankulutuksen vähentämiseen ja uusiutuvan energian lisäämiseen sekä kierrätykseen, liikkumiseen ja kulutukseen liittyviin haasteisiin. Hiiltä sitovien ja varastoivien toimien ohella on hyvä huomioida myös arkemme suurimmat ilmaston kuormittajat – asuminen, liikkuminen ja ruoka, ja miettiä asioiden mittakaavaa ja sitä millaisilla pienillä muutoksilla olisi mahdollista vaikuttaa hiilijalanjälkeemme.

Pirkan Kylien kaksivuotisessa Hiiltä sitovat kylät -hankkeessa innostetaan asukkaita kehittämään kyliään ilmastotekoja toteuttaen. Kylien yhteisinä toimina voidaan esimerkiksi parantaa kylätalojen energiatehokkuutta, toteuttaa aurinkopaneelien yhteishankinta, istuttaa metsää sitomaan hiiltä sekä valmistaa biohiiltä tai rakentaa hirrestä, jolloin saadaan varastoitua hiiltä tehokkaasti ja pitkäkestoisesti. Lisäksi voidaan organisoida kimppakyytejä, järjestää ympäristöaiheisia tapahtumia, kehittää kylätalon jätehuoltoa ja kierrätystä, hankkia kompostoreita tai perustaa vaikka lähiruokapiiri – yhteisöllisesti ja yhdessä tehden.

Nyt mukaan etsitään ilmastoasioista kiinnostuneita pirkanmaalaisia kyliä! Miten jokainen voi omassa arjessaan pienillä teoilla vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä ja hiiltä sitomalla ja varastoimalla parantaa hiilitasettaan? Millaisia konkreettisia ilmastotekoja teidän kylänne ja sen asukkaiden yhteiset kokeilut voisivat olla? Järjestetään kylän yhteinen ilmastoilta ja pohditaan yhdessä, mitä toimet teidän kylällänne voisivat olla!

Hiiltä sitovat kylät -hankkeessa toteutetaan kahden vuoden aikana kylän hiilensidonnan parannuksia vähintään 30 pirkanmaalaisella kylällä ja nostetaan ympäristöasioita osaksi arkipäiväistä kylätoimintaa. Suunnittelu aloitetaan kylien ilmastoilloissa laskemalla kotitalouksien ja koko kylän hiilijalanjälkiä ja -taseita, pohditaan ilmastonmuutoksen torjunnan mahdollisuuksia ja vaikutuksia oman kylän kehittämiseen ja kannustetaan ja autetaan kyläyhteisöjä kokeilemaan käytännön ilmastotekoja hiilen sitomiseksi ja varastoimiseksi.

Tavoitteena on käynnistää jokaisessa kylässä vähintään yksi yhteisesti toteutettava kokeilu. Hankkeessa järjestetään myös hiilensidontaan liittyvistä teemoista kaikille avoimia seminaareja sekä biohiilityöpajoja. Hanketta rahoittaa Pirkanmaan ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Ilmoita kyläsi mukaan ottamalla yhteyttä hankevetäjäämme Heidiin: heidi.hallongren@pirkankylat.fi, p. 040 149 2877.

Hankkeen kylät kartalla (© Google Maps)