HANKKEEN TAPAHTUMAKALENTERI

 

 • Lantulan Ilmastoiltapäivä Lantula-talolla (Vatajantie 396, Sastamala) sunnuntaina 22.9.2019 klo 15.00.

 

 • Kaukolan Ilmastoilta Kaukolan kylätalolla (Kaukolantie 133, Sastamala) maanantaina 30.9.2019 klo 18.00-20.00.

 

 • Rautajärven Ilmastoiltapäivä lauantaina 5.10.2019.

 

 • Mehiläisvahakangaskurssi Parkkuun Seuratalolla lauantaina 19.10.2019 klo 10-13.

  Tule mukaan mehiläisvahakangaskurssille! Kurssilla kuulet mehiläisistä, mehiläisvahan ominaisuuksista ja opit tekemään omat mehiläisvahakangaspalat. Mehiläisvahakangas, tai mehiläisvahakääre, on helppo valmistaa ja se on oiva vaihtoehto muovikelmulle. Vahakankaalla peität ruokakipot jääkaapissa ja kankaaseen voit kääriä esimerkiksi eväsleivät. Mehiläisvahakankaan voit käyttää uudelleen ja uudelleen.

  Kurssin ohjaajana toimii parkuslainen mehiläistenhoitaja Lina Laurent, joka tuo mukanaan omien mehiläisten valmistamaa vahaa. Vaha on 100% luonnontuote. Kankaaksi sopii esimerkiksi vanha lakanakangas joka on pesty hajusteettomalla pesuaineella.

  Kurssille mahtuu 15 osallistujaa. Kurssi on kaikille avoin. Ilmoittaudu viimeistään 5.10.2019 sähköpostitse: lina.laurent@vintermedia.fi
  Kurssin hinta: 5 euroa jonka lisäksi osallistuja maksaa pienen tarvikemaksun mehiläisvahasta. Varaa mukaan käteistä tai maksa Mobile Paylla.

  Osallistujille lähetetään ohjeet etukäteisvalmisteluista sähköpostitse ennen kurssin alkua.

 

 

 • Kuohenmaan (Kangasala) ilmastoilta 5.11. klo 18.30-20.00.

 

 • Askarruttaako kylätalon lämmitysratkaisu? Millaisia keinoja kylätalon energiatehokkuuden parantamiseen on tarjolla? Tervetuloa Narvan Seurantalolle (Räätälintie 4, Vesilahti) tiistaina 26.11. klo 17.30 kuulemaan Ekokumppaneiden energianeuvoja Antero Mäkisen vinkit. Laitetaan kylätalon energiankulutus kuriin!

 

 

UUSI NÄKÖKULMA KYLIEN KEHITTÄMISEEN

Maaseudulla ja pientalossa asuvalla on käytössään useita tehokkaita keinoja hiilen sidontaan ja pitkäaikaiseen varastoimiseen. Paikallisin voimin on mahdollista rakentaa hiiltä sitovaa yhteiskuntaa ja kehittää kyliä suunnittelemalla uudenlaisia ratkaisuja esimerkiksi energiankulutuksen vähentämiseen ja uusiutuvan energian lisäämiseen sekä kierrätykseen, liikkumiseen ja kulutukseen liittyviin haasteisiin. Hiiltä sitovien ja varastoivien toimien ohella on hyvä huomioida myös arkemme suurimmat ilmaston kuormittajat – asuminen, liikkuminen ja ruoka, ja miettiä asioiden mittakaavaa ja sitä millaisilla pienillä muutoksilla olisi mahdollista vaikuttaa hiilijalanjälkeemme.

Pirkan Kylien kaksivuotisessa Hiiltä sitovat kylät -hankkeessa innostetaan asukkaita kehittämään kyliään ilmastotekoja toteuttaen. Kylien yhteisinä toimina voidaan esimerkiksi parantaa kylätalojen energiatehokkuutta, toteuttaa aurinkopaneelien yhteishankinta, istuttaa metsää sitomaan hiiltä sekä valmistaa biohiiltä tai rakentaa hirrestä, jolloin saadaan varastoitua hiiltä tehokkaasti ja pitkäkestoisesti. Lisäksi voidaan organisoida kimppakyytejä, järjestää ympäristöaiheisia tapahtumia, kehittää kylätalon jätehuoltoa ja kierrätystä, hankkia kompostoreita tai perustaa vaikka lähiruokapiiri – yhteisöllisesti ja yhdessä tehden.

Nyt mukaan etsitään ilmastoasioista kiinnostuneita pirkanmaalaisia kyliä! Miten jokainen voi omassa arjessaan pienillä teoilla vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä ja hiiltä sitomalla ja varastoimalla parantaa hiilitasettaan? Millaisia konkreettisia ilmastotekoja teidän kylänne ja sen asukkaiden yhteiset kokeilut voisivat olla? Järjestetään kylän yhteinen ilmastoilta ja pohditaan yhdessä, mitä toimet teidän kylällänne voisivat olla!

Hiiltä sitovat kylät -hankkeessa toteutetaan kahden vuoden aikana kylän hiilensidonnan parannuksia vähintään 30 pirkanmaalaisella kylällä ja nostetaan ympäristöasioita osaksi arkipäiväistä kylätoimintaa. Suunnittelu aloitetaan kylien ilmastoilloissa laskemalla kotitalouksien ja koko kylän hiilijalanjälkiä ja -taseita, pohditaan ilmastonmuutoksen torjunnan mahdollisuuksia ja vaikutuksia oman kylän kehittämiseen ja kannustetaan ja autetaan kyläyhteisöjä kokeilemaan käytännön ilmastotekoja hiilen sitomiseksi ja varastoimiseksi.

Tavoitteena on käynnistää jokaisessa kylässä vähintään yksi yhteisesti toteutettava kokeilu. Hankkeessa järjestetään myös hiilensidontaan liittyvistä teemoista kaikille avoimia seminaareja sekä biohiilityöpajoja. Hanketta rahoittaa Pirkanmaan ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Ilmoita kyläsi mukaan ottamalla yhteyttä hankevetäjäämme Heidiin: heidi.hallongren@pirkankylat.fi, p. 040 149 2877.

 

 

JÄRJESTETYT TAPAHTUMAT