HIILTÄ SITOVAT KYLÄT

 

Ilmastonmuutoksen torjunta tarjoaa mahdollisuuksia kylien kehittämiseen. Suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä kylien omia ilmastotekoja!

 

Hankkeen tämän kevään tilaisuudet ja tapahtumat siirtyvät COVID-19-epidemian vuoksi myöhempään ajankohtaan, mutta ilmastotekojen toteutus arjessa onnistuu myös poikkeusaikana. Kevään tullen esimerkiksi kotona, omassa pihassa ja lähiluonnossa on mahdollista tehdä paljon ilmastotekoja. Tähän listataan ilmastoystäville puuhaa kotona vietettävien viikkojen ratoksi ja hyödynnettäväksi toki myöhemminkin.

1. vinkki: Biohiiletyksellä maanparannusainetta puutarhaan!

Pihan ja puutarhan kevätsiivouksessa kertyy paljon mm. kuivia risuja. Sen sijaan, että ne polttaisi, voi kokeilla biohiiletystä. Tässä kuvalliset ohjeet ja linkitpariin videoon. Niiden avulla biohiiletystä voi lähteä kokeilemaan!

Huom. muista aina varmistaa, ettei metsäpalovaroitus ole voimassa – silloin kaikki avotulen teko on kiellettyä!

Biohiiletys_kuvallinen ohje

2. vinkki: Villiinny villiyrteistä, hurahda hortoiluun!

Kohta niitä taas löytyy, nimittäin villiyrttejä. Kevät ja alkukesä on hortoilun kuuminta sesonkia! Villivihannekset ja -yrtit ovat todellista superfoodia sekä lähiruokaa – ja tarjolla aivan ilmaiseksi. Aloittelijalle on koostettuna viisi helppoa villivihannesta, joista lähteä liikkeelle. Lisää lajeja ja tietoa niiden tunnistamisesta ja käytöstä löytyy esimerkiksi Arktiset Aromit ry:n sivuilta

Tutustu villivihanneksiin

Googlaamalla ”villivihannesreseptit” löytyy valtava määrä kiinnostavia ja kokeilemisen arvoisia herkkuja! Villiyrttejä voi myös pakastaa talven varalle.

Älypuhelimeen voi myös ladata kasvien tunnistusta helpottavia ilmaisia sovelluksia. Esimerkiksi Play Kaupasta löytyy Android-puhelimiin helppokäyttöinen PlantSnap-sovellus (englanniksi).

3. vinkki: Herää komposti!

Biojätekomposti jäätyy helposti talven aikana, mutta kohta on aika herätellä se jälleen toimintaan. Syksyllä tyhjennetty komposti on talven aikana täyttynyt sinne viedystä biojätteestä, jonka hajoaminen on jossain vaiheessa ensin hidastunut ja lopulta pysähtynyt lämpötilan laskun seurauksena – mutta ei hätää!

Kompostointiprosessi vaatii käynnistyäkseen energiaa. Kuivikkeen käytössä ei kannata säästellä ja uutta kompostoitavaa pitää tuoda säännöllisesti ja tarpeeksi usein. Esimerkiksi typpeä sisältävä talvikuivike auttaa kompostin herättelyssä, sillä typen avulla lämpötila saadaan nousemaan.

Kylminä aikoina liika märkyys on kompostoitumiselle suuri uhka, mutta herättelyä varten voi kompostin päälle kipata kiehuvan veden ja kuivikkeen sekoitusta, sekoittaa pintakerrosta ilmavaksi ja lisätä vielä päälle kunnon kerroksen kuiviketta. Myös kuumavesipullojen jemmaaminen kompostin pinnalle voi auttaa, mutta uutta kuumaa vettä tulisi vaihtaa pulloihin riittävän usein. Nöillä keinoilla pieneliöt saadaan hereille ja komposti käyntiin!

Kompostointiin löytyy simppelit ohjeet muun muassa Biolanin sivuilta ja vertaistukea ja kokemuksia kompostin herättelystä löytyy myös googlaamalla esimerkiksi ”kompostin herättely”.

Jos biojätteen kompostointi on vasta mietinnässä, ohjeita sen hankkimiseen löytyy esimerkiksi Kiertokapulan Kompostorin hankintaoppaasta. Kompostointi on ekoteko, jolla maatuvan jätteen ravinteet saadaan takaisin kiertoon. Lisäksi syntyy säästöä jätemaksuissa!

Kaupunkialueella pientaloasukas voi harkita kompostoinnin sijaan myös biojätteen kimppakeräystä yhdessä naapureiden kanssa. Lisätietoja löytyy oman jäteyhtiön sivuilta.

4. vinkki: Vihreää energiaa!

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen on helppoa ja nopeaa. Esimerkiksi Energiaviraston Sähkönhinta.fi-palvelussa pääset valitsemaan tuotantotavaksi aurinko, vesi, tuuli tai biomassa, tai rajaamaan yhdellä klikkauksella haun koskemaan ”vain uusiutuvilla energialähteillä tuotettuja tuotteita”. Lähtötiedoiksi tarvitset vain postinumerosi ja arvion vuosikulutuksestasi (kWh). Lisäksi voit valita, etsitkö määräaikaista vai toistaiseksi voimassaolevaa sopimusta. Voit valita sopimustyypiksi myös pörssisidonnaisen, jolloin maksat sähköstä tuntiperusteisen kulutuksen mukaisesti (pörssihinta + myyjän perimä palkkio). Pörssisähkön valitsevan kannattaa seurata sähkönhinnan vauhteluita aktiivisesti ja olla valmis sopeuttamaan omaa kulutusta edullisen sähkön aikaan.

Sähkösopimuksen kilpailuttamiseen löytyy myös monia muita sivustoja, esimerkiksi Sähkövertailu.fi, jossa pääset yhtä lailla valitsemaan energianlähteeksi ”uusiutuvat” eli vesi- ja tuulivoiman ja biopolttoaineet. Lähtötiedoiksi sivuston laskuriin tarvitaan asukkaiden määrä, pinta-ala, lämmitysmuoto ja arvio vuosikulutuksesta (kWh).

Tarjousten hakeminen eri sähkönmyyjiltä ei velvoita mihinkään, joten kaikki kestävästä energiantuotannosta kiinnostuneet voivat vertailla hintoja aivan rauhassa.

Energiaviraston sivuilta löytyy myös laajemmin tietoa sähkön ostamisesta.

5. vinkki: Aloita laatikkoviljely!

Lavatarhat ovat nyt in! Viime vuosina kasvanut kiinnostus viljellä ruokaa itse on nostanut suosioon myös vanhan tavan viljellä laatikoissa. Laatikkoviljely soveltuu monenlaiseen maaperään, rikkaruohojen kitkentä vähenee, kasvit kasvavat ergonimisella korkeudella ja mikä parasta laatikoissa viljelykausi alkaa avomaata aiemmin. Lisäksi monivuotiset lajit talvehtivat laatikoissa, kunhan multatilaa on riittävästi. Lavatarha on hyvä vaihtoehto, jos tarvetta suurelle kasvimaalle ei ole.

Laatikkoviljelystä löytyy paljon tietoa ja inspiroivia kuvia oman laatikkoviljelmän perustamiseksi, googlaamalla esim. ”laatikkoviljely” pääsee hyvin alkuun. Ohjeita löytyy esimerkiksi Viherpihan Näin perustat lavatarhan ja Kotipuutarhan Lavaviljely-jutuista.

Näppärä rakentaa laatikot itse käsittelemättömästä (tai lämpökäsitellystä) puutavarasta. Itse tekemällä lavoista saa juuri sopivan kokoisia, muotoisia ja korkuisia. Lavakauluksia myydään myös valmiina ja etenkin suurempia määriä on kätevä tilata huomattavan edulliseen hintaan netistä. Löytyisikö laatikkoviljelystä innostuneiden kesken kimppatilaajia?

 

Yhteisöllinen laatikkoviljely on suosittua myös kaupungeissa. Kuva Maaseutuverkosto, Heli Sorjonen

6. vinkki: Tekstiilejä tuunaamaan!

Onko kaapissasi hyvälaatuisia vaatteita, jotka eivät enää syystä tai toisesta eksy päälle? Tai omistatko värikkäitä retroverhoja, jotka ovat hautautuneet kaapin perälle? Oletko jo kokeillut tekstiilituunausta – päästä mielikuvitus valloilleen ja korjaa, uudista tai muodista vaatteita tai uusiokäytä laadukkaat tekstiilit ja tee niistä jotain aivan muuta.

Hyvälaatuinen materiaali kestää hyvin uusiokäyttöä ja esimerkiksi farkkukangas on kestävää ja monikäyttöistä. Monien vaatteiden elinkaarta on mahdollista jatkaa tuunaamalla vaatteille uuden ilmeen esimerkiksi koristelemalla. Tuunattavaksi kannattaa valita laadukkaiden materiaalien lisäksi itselle merkityksellisiä vaatteita tai tekstiilejä, joille haluaa antaa vielä lisää vuosia. Muutoin tarpeettomaksi käyneet tekstiilit voi kierrättää esimerkiksi kirpputoreilla tai lahjoittaa vaatekeräyksiin – sekajätekeräys ei ole ehjille ja puhtaille tekstiileille oikea paikka. Kotitalouksien tekstiilijätteen määrä on kasvanut viime vuosina huimasti, osin pikamuodin seurauksena mutta varsinainen tekstiilijätteen keräys on vielä varsin pienimuotoista.

Varoitus lienee paikallaan, sillä vaatetuunaus koukuttaa! Olisiko tässä uusi ja inspiroiva harrastus?

 

HANKKEEN TAPAHTUMAKALENTERI

 

HUOM! Tapahtumien järjestämisen osalta seurataan koronatilanteen kehittymistä ja viranomaisilta saatavaa ohjeistusta!

 

Ma 23.3.2020 klo 18 Pohjois-Parkanon kylien ilmastoilta / Pohjois-Parkanon Kylätalo, Parkano SIIRTYY MYÖHEMPÄÄN AJANKOHTAAN!

Ti 24.3.2020 klo 18 Pakkalan ilmastoilta / Vilpeilän koulu, Kangasala SIIRTYY MYÖHEMPÄÄN AJANKOHTAAN!

La 4.4.2020 klo 14 Luopioisten ilmastoiltapäivä / Mikkolan Navetta, Pälkäne SIIRTYY MYÖHEMPÄÄN AJANKOHTAAN!

 

Keväällä 2020 biohiiletetään jälleen! Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita seuraamaan biohiilen valmistusta avoimiin biohiletystyöpajoihin kokeneen biohiiletysekspertti Timo Rekon opastuksella. Perjantaina 8.5. hiiletetään Karhen kylällä Ylöjärvellä ja lauantaina 9.5. Sastamalan Karkussa. Tarkempaa tietoa luvassa lähempänä ajankohtaa.

***

Öljystä uusiutuviin -tapahtuma Valkeakoskella siirtyy toukokuulta syyskuulle. Tarkempi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin!

Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Ekokumppaneiden Öljystä uusiutuviin-kampanjan ja Valkeakosken kaupungin kanssa.

Pientalon lämmitysjärjestelmän vaihtaminen öljystä uusiutuvaan vaihtoehtoon säästää rahaa ja ympäristöä. Tule kuulemaan energiaremontista, siihen saatavilla olevista tuista ja muista lämmitysjärjestelmävaihtoehdoista. Lisätietoja Öljystä uusiutuviin -kampanjan sivuilta https://oljystauusiutuviin.ekokumppanit.fi/

 

Villiyrttikoulutus Parkkuussa 26.5. klo 17-19.

UUSI NÄKÖKULMA KYLIEN KEHITTÄMISEEN

Maaseudulla ja pientalossa asuvalla on käytössään useita tehokkaita keinoja hiilen sidontaan ja pitkäaikaiseen varastoimiseen. Paikallisin voimin on mahdollista rakentaa hiiltä sitovaa yhteiskuntaa ja kehittää kyliä suunnittelemalla uudenlaisia ratkaisuja esimerkiksi energiankulutuksen vähentämiseen ja uusiutuvan energian lisäämiseen sekä kierrätykseen, liikkumiseen ja kulutukseen liittyviin haasteisiin. Hiiltä sitovien ja varastoivien toimien ohella on hyvä huomioida myös arkemme suurimmat ilmaston kuormittajat – asuminen, liikkuminen ja ruoka, ja miettiä asioiden mittakaavaa ja sitä millaisilla pienillä muutoksilla olisi mahdollista vaikuttaa hiilijalanjälkeemme.

Pirkan Kylien kaksivuotisessa Hiiltä sitovat kylät -hankkeessa innostetaan asukkaita kehittämään kyliään ilmastotekoja toteuttaen. Kylien yhteisinä toimina voidaan esimerkiksi parantaa kylätalojen energiatehokkuutta, toteuttaa aurinkopaneelien yhteishankinta, istuttaa metsää sitomaan hiiltä sekä valmistaa biohiiltä tai rakentaa hirrestä, jolloin saadaan varastoitua hiiltä tehokkaasti ja pitkäkestoisesti. Lisäksi voidaan organisoida kimppakyytejä, järjestää ympäristöaiheisia tapahtumia, kehittää kylätalon jätehuoltoa ja kierrätystä, hankkia kompostoreita tai perustaa vaikka lähiruokapiiri – yhteisöllisesti ja yhdessä tehden.

Nyt mukaan etsitään ilmastoasioista kiinnostuneita pirkanmaalaisia kyliä! Miten jokainen voi omassa arjessaan pienillä teoilla vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä ja hiiltä sitomalla ja varastoimalla parantaa hiilitasettaan? Millaisia konkreettisia ilmastotekoja teidän kylänne ja sen asukkaiden yhteiset kokeilut voisivat olla? Järjestetään kylän yhteinen ilmastoilta ja pohditaan yhdessä, mitä toimet teidän kylällänne voisivat olla!

Hiiltä sitovat kylät -hankkeessa toteutetaan kahden vuoden aikana kylän hiilensidonnan parannuksia vähintään 30 pirkanmaalaisella kylällä ja nostetaan ympäristöasioita osaksi arkipäiväistä kylätoimintaa. Suunnittelu aloitetaan kylien ilmastoilloissa laskemalla kotitalouksien ja koko kylän hiilijalanjälkiä ja -taseita, pohditaan ilmastonmuutoksen torjunnan mahdollisuuksia ja vaikutuksia oman kylän kehittämiseen ja kannustetaan ja autetaan kyläyhteisöjä kokeilemaan käytännön ilmastotekoja hiilen sitomiseksi ja varastoimiseksi.

Tavoitteena on käynnistää jokaisessa kylässä vähintään yksi yhteisesti toteutettava kokeilu. Hankkeessa järjestetään myös hiilensidontaan liittyvistä teemoista kaikille avoimia seminaareja sekä biohiilityöpajoja. Hanketta rahoittaa Pirkanmaan ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Ilmoita kyläsi mukaan ottamalla yhteyttä hankevetäjäämme Heidiin: heidi.hallongren@pirkankylat.fi, p. 040 149 2877.

 

 

MENNEET TAPAHTUMAT

 

Ma 2.3.2020 klo 18 Siuron ja Kuloveden kylien ilmastoilta / Siuron koulu, Nokia

Ma 17.2.2020 klo 18.30 LePeKan ilmastoilta / Vahannan koulu, Ylöjärvi

Su 19.1.2020 klo 14.00 Sarkolan ilmastoiltapäivä / Päivölän seurantalo, Nokia

La 18.1.2020 klo 14.00 Karkun ilmastoiltapäivä / Karkun työväentalo, Sastamala

Ke 15.1.2020 klo 17.00 Sähköä ja lämpöä sekajätteistä! / Tammervoima, Tampere

Su 12.1.2020 Pohjois-Pälkäneen kylien (LuPoSa) ilmastoiltapäivä / Salmentaan VPK:n talo, Pälkäne

To 28.11.2019 klo 17.30 Terälahden seudun ilmastoilta / Kokoushotelli Murikanranta, Tampere

26.11.2019 Kylätalon energiankulutus kuriin / Narvan Seurantalo, Vesilahti. Lataa tästä Energiaesitys!

5.11.2019 Kuohenmaan ilmastoilta / Kuohenmaan koulu, Kangasala

9.-11.10. & 22.-25.10.2019 Ilmastosankarit-kyläkoulukiertue /Pirkanmaa. Ilmastoteko-videohaasteen palkitut videot löydät Pirkan Kylien YouTubesta.

19.10.2019 Mehiläisvahakangas-kurssi /Parkkuun Seuratalo, Ylöjärvi. Lataa tästä Mehiläisvahakankaan valmistusohjeet 

5.10.2019 Rautajärven ilmastoiltapäivä / Rautahovi, Pälkäne

30.9.2019 Kaukolan ilmastoilta /Kaukolan kylätalo, Sastamala

22.9.2019 Lantulan ilmastoiltapäivä / Lantula-talo, Sastamala

8.9.2019 Biohiiletystyöpaja /Knuutilan kartano, Siuro, Nokia. Lataa tästä Biohiilen valmistusohjeet

17.8.2019 Vatulan ilmastoiltapäivä /Vatulan Nykäys, Ikaalinen

24.7.2019 Energiaa auringosta /Jyllin kodit, Ikaalinen. Lataa tästä Aurinkoenergiaesitys!

7.4.2019 Vaskiveden ja Kurjenkylän ilmastoiltapäivä / Vaskiveden nuorisoseuran talo, Virrat