HIILTÄ SITOVAT KYLÄT

 

Ilmastonmuutoksen torjunta tarjoaa mahdollisuuksia kylien kehittämiseen. Suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä kylien omia ilmastotekoja!

 

 

 

Tervetuloa tutustumaan yhteisölliseen kasvimaahan! Hankkeen ensimmäinen Ilmastoteko-video vie visiitille Koko kylän kasvimaalle Karkkuun!

Videolla kasvimaan aktiivit Pauliina, Milla ja Kari kertovat mikä yhteisöllinen kasvimaa on ja mitä se merkitsee kyläläisille. Ihanan iloinen ja innostunut kolmikko johdattelee yhteisöllisen ilmastoteon äärelle – Nappaa ideat yhteisöllisen kasvimaan perustamiseksi!

Kuvaus ja editointi Ilkka Liettyä/Valos

Graafinen ilme Kari Jokinen

Villiyrttiopas on julkaistu!

Yrttineuvoja ja ympäristökasvattaja Pauliina Salminen on laatinut Hiiltä sitovat kylät-hankkeelle

oman Villiyrttioppaan, johon on valittu muutamia yleisimpiä villiyrttejä, tietoa niiden tunnistamisesta ja käytöstä. Mukana myös villiyrttireseptejä!

Hankevetäjä pyörähti omalla pihamaallaan ja löysi alle 5 minuutissa oppaan kasveista kaikki mesiangervoa lukuun ottamatta. Varsinaista pika- ja lähiruokaa siis!

Lataa ja tulosta VILLIYRTTIOPAS ja lähde retkelle omalle pihamaallesi – kuinka monta oppaan yrteistä löydät?

 

Kylän oma ilmastotilaisuus voidaan järjestää myös etäyhteydellä!

Teams-sovelluksen avulla jokainen voi vaikka omalta kotisohvaltaan osallistua kylän yhteiseen ilmastotilaisuuteen tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen välityksellä. Ota yhteyttä hankevetäjä Heidiin (040 149 2877 / heidi.hallongren@pirkankylat.fi) niin sovitaan teidän kylällenne oma ilmastotilaisuus!

 

UUSI NÄKÖKULMA KYLIEN KEHITTÄMISEEN

Maaseudulla ja pientalossa asuvalla on käytössään useita tehokkaita keinoja hiilen sidontaan ja pitkäaikaiseen varastoimiseen. Paikallisin voimin on mahdollista rakentaa hiiltä sitovaa yhteiskuntaa ja kehittää kyliä suunnittelemalla uudenlaisia ratkaisuja esimerkiksi energiankulutuksen vähentämiseen ja uusiutuvan energian lisäämiseen sekä kierrätykseen, liikkumiseen ja kulutukseen liittyviin haasteisiin. Hiiltä sitovien ja varastoivien toimien ohella on hyvä huomioida myös arkemme suurimmat ilmaston kuormittajat – asuminen, liikkuminen ja ruoka, ja miettiä asioiden mittakaavaa ja sitä millaisilla pienillä muutoksilla olisi mahdollista vaikuttaa hiilijalanjälkeemme.

Pirkan Kylien kaksivuotisessa (2019-2020) Hiiltä sitovat kylät -hankkeessa innostetaan asukkaita kehittämään kyliään ilmastotekoja toteuttaen. Kylien yhteisinä toimina voidaan esimerkiksi parantaa kylätalojen energiatehokkuutta, toteuttaa aurinkopaneelien yhteishankinta, istuttaa metsää sitomaan hiiltä sekä valmistaa biohiiltä tai rakentaa hirrestä, jolloin saadaan varastoitua hiiltä tehokkaasti ja pitkäkestoisesti. Lisäksi voidaan organisoida kimppakyytejä, järjestää ympäristöaiheisia tapahtumia, kehittää kylätalon jätehuoltoa ja kierrätystä, hankkia kompostoreita tai perustaa vaikka lähiruokapiiri – yhteisöllisesti ja yhdessä tehden.

Nyt mukaan etsitään ilmastoasioista kiinnostuneita pirkanmaalaisia kyliä! Miten jokainen voi omassa arjessaan pienillä teoilla vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä ja hiiltä sitomalla ja varastoimalla parantaa hiilitasettaan? Millaisia konkreettisia ilmastotekoja teidän kylänne ja sen asukkaiden yhteiset kokeilut voisivat olla? Järjestetään kylän yhteinen ilmastoilta ja pohditaan yhdessä, mitä toimet teidän kylällänne voisivat olla!

Hiiltä sitovat kylät -hankkeessa toteutetaan kahden vuoden aikana kylän hiilensidonnan parannuksia vähintään 30 pirkanmaalaisella kylällä ja nostetaan ympäristöasioita osaksi arkipäiväistä kylätoimintaa. Suunnittelu aloitetaan kylien ilmastoilloissa laskemalla kotitalouksien ja koko kylän hiilijalanjälkiä ja -taseita, pohditaan ilmastonmuutoksen torjunnan mahdollisuuksia ja vaikutuksia oman kylän kehittämiseen ja kannustetaan ja autetaan kyläyhteisöjä kokeilemaan käytännön ilmastotekoja hiilen sitomiseksi ja varastoimiseksi.

Tavoitteena on käynnistää jokaisessa kylässä vähintään yksi yhteisesti toteutettava kokeilu. Hankkeessa järjestetään myös hiilensidontaan liittyvistä teemoista kaikille avoimia seminaareja sekä biohiilityöpajoja. Hanketta rahoittaa Pirkanmaan ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Ilmoita kyläsi mukaan ottamalla yhteyttä hankevetäjäämme Heidiin: heidi.hallongren@pirkankylat.fi, p. 040 149 2877.

Hiiltä sitovat kylät-hanke ylsi Euroopan maaseutuverkoston (European Network for Rural Development, ENRD) järjestämässä Rural Inspiration Awards (RIA2020)-kisassa finaaliin ja sijoittui omassa kategoriassaan viiden parhaan ilmastonmuutosta hillitsemään pyrkivän Eu-rahoitteisen hankkeen joukkoon. Todisteena siitä seinää koristaa nyt diplomi!

 

Hankkeen kylät kartalla (© Google Maps)