Suunnittelun lähtökohdat

Ennen kuin alkaa suunnitella jätevesijärjestelmän vaihtoa, kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen vesiensuojeluyhdistykseen. Yhdistyksestä osataan antaa puolueetonta tietoa erilaisista jätevesijärjestelmistä ja kenties suositella kylätalon tarpeisiin sopivaa järjestelmää.

Usein kylätalot ovat siinä määrin persoonallisia kohteita jätevesien käsittelyä ajatellen, että jätevettä syntyy epäsäännöllisesti ja hyvin vaihtelevia määriä ajankohdasta riippuen. Tämä on hyvä muistaa, kun tutkii markkinoilla olevia jätevesijärjestelmiä. Tehdasvalmisteinen pienpuhdistamo harvoin soveltuu kylätalolle, koska sellainen vaatii toimiakseen säännöllistä jätevesikuormitusta. Näin ollen vaihtoehtojen kirjo suppenee jo yhdellä tuoteryhmällä, joka helpottaa valintaprosessia! Kaikkein helpoimmalla pääsee konsultoimalla jätevesisuunnittelijaa, joka osaa ammattimaisesti ottaa huomioon talon käytön kaikki näkökulmat sekä lainsäädännön kiemurat. Muista, että oikea alan ammattilainen ei suosittele mitään järjestelmään näkemättä kohdetta ensin.

Suunnitteluvaiheessa kannattaa painottaa tarpeeksi jätevesijärjestelmän hoidon helppoutta. Vaikka tällä hetkellä tuntuisi, että tietynlaisiin huoltotoimiin talkooväkeä riittää, tulevaisuudessa asia voi olla hankalampi juttu. On kuitenkin muistettava, että täysin huoltovapaata järjestelmää ei olekaan!

Huolella laadittu suunnitelma takaa sen, että valituksi tulee juuri oikea jätevesijärjestelmä talon tarpeisiin. Jos valitaan hetken mielijohteesta mukavalta kuulostava ratkaisu, voi tulos olla heikko. Järjestelmän toimimattomuus kylätalolla ei välttämättä kerro siitä, että se olisi täysin käyttökelvoton. Se vain on väärässä paikassa! Kaikkien kannalta unelmatilanne olisi kuitenkin se, että jätevedet saataisiin puhdistettua normien mukaisesti ja kylätalolla puuhaaminen olisi muutakin kuin tukkeutuneiden putkien ja sihtien puhdistusta.

 

Hyvä suunnittelu takaa järjestelmän toimivuuden

  • Ota selvää miten jätevedet on tähän mennessä käsitelty.
  • Soita paikalliseen vesiensuojeluyhdistykseen tai kutsu yhdistyksen edustaja paikan päälle katsomaan kylätalon tiloja. Puolueeton neuvonta on aina arvokkainta tietoa!
  • Perehdy itsekin markkinoilla oleviin jätevesijärjestelmiin, jotta pysyt keskustelussa paremmin mukana.
  • Teetä jätevesisuunnitelma alan asiantuntijalla – hommat kuntoon kertaheitolla.

 

Järjestelmään vaikuttavat tekijät

  • Talon käyttötarkoitus ja käytön säännöllisyys
  • Syntyvän jäteveden määrä ja laatu
  • Sijainti
  • Kunnan omat vesiensuojelumääräykset
  • Olemassa olevan järjestelmän päivitettävyys