Valtakunnallinen vuoden kylä on Lantula Sastamalasta!

Valtakunnalliseksi vuoden kyläksi 2021 on valittu Lantulan kylä Sastamalasta. Vuoden kylä on valittu vuodesta 1985 lähtien ja valinta osui Pirkanmaalle nyt kolmannen kerran. Vuonna 1989 vuoden kyläksi valittiin Vähähaara Äetsästä ja vuonna 2007 tunnustuksen sai Rämsöö Vesilahdelta.

Valintaraadin vakuutti Lantulan kylän tekemä pitkäjänteinen, laaja-alainen ja suunnitelmallinen kylätoiminta. Kylätoimintaan on esimerkillisesti saatu mukaan kyläläisiä kaikista ikäryhmistä vauvasta vaariin. Lantulan monipuolinen viestintä kertoo positiivista kuvaa kylätoiminnasta ja maaseudusta asuinpaikkana. Huomioitavaa on myös, että palkitulle kylälle on tehty viime vuosina useita opintoretkiä muualta Suomesta, joissa on kuultu kylätoiminnasta, yhteisöllisyydestä ja maaseudun kehittämisestä.

— Lantulassa kylätoimintaa tehdään suurella sydämellä ja mukana ovat kaikki vauvasta vaariin, yhdessä. Kyläyhdistyksessä on enemmän jäseniä kuin kylällä asukkaita! Uudet vauvat ja tulomuuttajat saavat kyläyhdistykseltä erityishuomion ja kylän kehittäminen esimerkiksi sarjalla Leader-hankkeita on suunnitelmallista ja laaja-alaista kiertotaloudesta maahanmuuttajien kotouttamiseen, sanoo Suomen Kylät ry:n puheenjohtaja Petri Rinne.

— Lantulan valinta Vuoden kyläksi tuntuu todella hyvältä. Tunnustus pitkäjänteisestä työstämme kantaa meitä tulevaisuudessakin toimimaan yhteisöllisyyden lisäämiseksi ja säilyttämiseksi seudullamme. Meidän talkoolaisemme, asiakkaat ja jokainen kyläläinen vauvasta vaariin ansaitsee kiitokset. Meidän väkemme on tämän tunnustuksen ansainnut, kertoo Lantulan seudun kyläyhdistyksen puheenjohtaja Leena Virri-Hanhijärvi.

Vuoden kylä palkittiin viime keskiviikkona Lantula-taloon tehdyllä vierailulla. Kyläläiset olivat parhaillaan kokoustamassa kesän suunnitelmista, kun Suomen Kylien palkitsijat tulivat paikalle kukkien ja videokameroiden kanssa. Palkintotilaisuus tallennettiin videolle ja on nyt julkaistu Suomen Kylien verkkosivuille www.suomenkylat.fi. Palkitsemistilaisuudessa olivat mukana Suomen Kylien puheenjohtaja Petri Rinne, viestintäpäällikkö Anssi Ketonen ja Pirkan Kylien kyläasiamies Jani Hanhijärvi.

— On ollut kerrassaan upeata seurata Lantulan kylän toimintaa jo vuosien ajan. Kylän vahvuuksiin kuuluu se, että toimitaan ennakoivasti ja reagoidaan ajan tarpeen mukaan. Esimerkiksi koronapandemian iskiessä osalle kyläläisistä järjestettiin nopeasti asiointiapua. Myös nuoret ovat toiminnassa aktiivisesti mukana ja kyläyhdistys työllistääkin aina kesäisin useamman nuoren, toteaa Pirkan Kylät ry:n kyläasiamies Jani Hanhijärvi.

Kunniamaininnat Vuoden kylä -kilpailussa myönnettiin Ylläsjärven kylälle Lappiin ja Oravin kylälle Etelä-Savoon. Valintaraati piti Kittilän ja Kolarin kunnissa sijaitsevaa Ylläsjärven kylää erinomaisena esimerkkinä kylästä, joka on saanut houkuteltua uusia asukkaita esimerkiksi uuden kyläkoulun avulla. Ylläsjärven voimakas talkookulttuuri ja intohimoinen kehittämistyö ovat arvokkaita asioita kylätoiminnalle.

Savonlinnassa sijaitsevaa Oravin kylää valintaraati piti esimerkillisenä siitä, että kylällä panostetaan viestintään ja näin houkutellaan uusia asukkaita ja pidetään nykyiset asukkaat perillä ajankohtaisista asioista. Oravissa on myös toteutettu esimerkillisen paljon hankkeita, joilla on parannettu asukkaiden viihtymistä kylässä.

Kuvassa Pirkan Kylien kyläasiamies Jani Hanhijärvi, Lantulan seudun kyläyhdistyksen puheenjohtaja Leena Virri-Hanhijärvi ja Suomen Kylien puheenjohtaja Petri Rinne.

 

Valintaraadin kokoonpano:

Aunola Esa, varapuheenjohtaja, Suomen Kylät ry
Hanhijärvi Jani, kyläjaoston puheenjohtaja, Suomen Kylät ry
Ketonen Anssi, viestintäpäällikkö, Suomen Kylät ry
Laurila Marika, puheenjohtaja, Markkuun Seudun Kyläyhdistys (Vuoden kylä 2020)
Liitelä Marianne, järjestösihteeri, Suomen Kylät ry
Perheentupa Tuomas, kehittämisjohtaja, Suomen Kylät ry
Rinne Petri, puheenjohtaja, Suomen Kylät ry

Suomen Kylät ry palkitsee vuosittain aktiivisen ja innovatiivisen kylän Vuoden kylänä. Valitsemalla Vuoden kylä halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on löytää aktiivisia kyliä, tuloksellista kylätoimintaa ja saada hyviä esimerkkejä kylien toiminnasta ja yhteistyöstä. Vuoden Kylä on valittu vuodesta 1985.

HUOM. Valtakunnallinen vuoden kylä -kilpailuun osallistuvat aina edellisen vuoden maakuntiensa palkitut kylät. Viime vuonna Lantula valittiin Pirkanmaalla vuoden kyläksi. Tämän vuoden osalta Pirkanmaan vuoden kylä -haku on auki 31.5.2021 saakka. Lisätietoja hakumenettelystä löydät TÄÄLTÄ.