Saitko meiltä postia?

Kirjeen etusivu, eli ilmastohankkeen puolesta huhuilemme katsomaan kylän tai oman asuinalueen tulevaan. Pidämme huolta omasta kulmastamme tätä maailmaa, eikö vain.

Tällä viikolla on monta sataa postiluukkua kolahtanut ja kirjeita laatikoihin tipahtanut, jossa ikkunassa lukee Pirkan Kylät. Teimme sillä tavalla tässä kesän ratoksia, että laitoimme ihan vanhanaikaista postia kaikille yhdistyksille, joita toimintamme liippaa ja jotka mukanaolosta voisivat hyötyä. Ja joille löytyi peräti kelpo postiosoite internetin ihmeellisestä maailmasta. Pirkanmaalla on reippaasti yli 400 kylää ja erillistä asuinaluetta ja niissä kyläyhdistyksen kaltaisia yhdistyksiä oman seutunsa asiaa edistämässä melkein jokaisessa. Näitä lähdimme tavoittelemaan, sillä ei läheskään kaikista ole meillä yhteystietoja vanhastaan saati tutunkauppoja yhdistysten ihmisten kanssa. Joten ihan konkreettinen kirje on nyt mahdollisimman monilla seuraavaan kokoukseen vietäväksi. Jollei kirjettä teille kolahtanut, niin kysäskää silä, joka yhdistyksen yhdyshenkilöksi on yhdistysrekisterissä merkitty. Nämä joskus jäävät vaihtamatta kun vastuut yhdistykissä vaihtuu. Kirje näkyy myöskin tässä kirjoituksessa kuvina ja lopussa PDF:nä omalle koneelle tulostettavaksi ladattavana tai vaikka sähköisesti jaettavana. Sormia pidämme ristissä toimistolla, että mahdollisimman monet yhdistykset nyt tavoitamme.

Tulevassa on paljon sanottavaa meillä kyläasiain ammattilaisilla. Kylätoiminta on mennyt paljon eteenpäin viime vuosina. Tietoverkkojen rakentaminen mahdollistaa jos jonkinmoista webinaarin ja streamin seuraamista kylien asioista ja sitä paljon puhuttua etätyötä kylillä eli ennennäkemättömän moni suomalainen voisi olla nyt kyläläinen niin ettei ainakaan työelämän sijaintivaatimukset sitä estä. Suurten ikäluokkien jäätyä eläkkeelle eli osin talkoovoimaksi on tullut paljon tekijöitä kyliin; ihmisiä joilla on virtaa, osaamista ja varpaanväleissä vielä maaseudun multaa ja kotiseuturakkautta. Alituinen keskittäminen on tuonut rutkasti haasteita niillä aluiella, joissa väki pääasiassa osa-aikaistuu, eli kausiasuminen sen kun jatkaa suosiotaan ja kyläasuminenkin silloin tällöin. Korona sen näytti, että kaipuu väljemmille seuduille ja ikään kuin turvaan saattaa muuttua todeksi ja toteutetuksia melko nopiaan. Nyt näyttäisi tuo muuttuva ilmasto laittavan paljon painoa kylien liepeillä tehtävään hiilen sidontaan ynnä muuhun toimintaan, mitä voiva laajoilla alueilla vaikuttavat yhteisöt tehdä. Juuri tähän aikaan kaivattaisiin meidänkin päässä tiheämpää yhteyttä kyliin eri puolilla niin erilaista Pirkanmaata, jotta osaamme seudun asiaa valtakunnan tasolla ja maakunnallisessa toiminnassa ajaa paremmin.

Kyläasiamies Jani kertoo, mikä on Pirkan Kylät ja mitä hyötyjä siihen kuulumisesta seuraa.

Olihan tässä preivissä vähän kertunhäntä kainalossa.  Vaikka Pirkanmaa on suuri maakunta, kyliä on joko toiseksi eniten tai kolmanneksi eniten Suomen maakunnista, ei tämä maakunnallinen toiminta mitenkään runsaudenpulaa kärsi. Jäsenmaksu 28 € vuodessa yhdistykseltä auttaa kovin ja etenkin se tuo sitä tuntua, että maakunnan tason tekeminen ja sitä kautta Suomen kylät ja sen kylien edun ajaminen on tärkeää kylille. Nyt kerätään joukkoja kasaan jotta voisimme vaikuttaa tulevaan ja käyttää niitä mahdollisuuksia, mitä kylillä on. Siihen tarvitsisimme niin monta kylää verkostoomme aktiivisiksi toimijoiksi ja mikä jottei jäseniksi kuin vain suinkin irtoaa. Vähintäänkin sosiaalisen medioidemme seuraajiksi, että joskus voisi uutisvirrassa kyläasiat maakunnan näkökulmasta vilahtaa.

Linkki kirjeeseen:
https://drive.google.com/file/d/1wsmrbAFn1lCZlbfG9nzYcgrD738ozReN/view?usp=sharing