Yleistä

Kuivakäymälä voi olla joko kompostoiva, pakastava, polttava tai säiliömallinen. Perusperiaate on kuitenkin se, ettei jätöstä missään vaiheessa huuhdella vedellä ”pois silmistä”, kuten perinteisestä vesikäyttöisessä WC-istuimesta. Tämän lisäksi moni kuivakäymäläistuin on muotoiltu niin, että virtsa erotellaan kiinteästä jätteestä jo heti alkuun. Näin saadaan erikseen kerättyä steriili virtsa, joka on huomattavasti helpompi hyötykäyttää kuin kiinteän jätteen läpi suodattunut ns. suotoneste. Etenkin säiliömallisissa kuivakäymälöissä, kiinteän jätteen tyhjentäminen ja käsitteleminen on helpompaa, jos sen joukossa ei ole nestettä. Kuivakäymälän valintaa tehdessä onkin hyvä pitää mielessä, minkälaista käyttöä sille oikeasti on kylätalolla. Suurin osa käyttäjistä varmasti käy vain pienemmällä asialla, joten tämän vuoksi esim. erotteleva istuin voi olla helpompi huoltaa kuin kaikenkeräävä iso säiliö.

Kuivakäymäläjätteen käsittelystä on tehty havainnollistava opaskirja Käymäläseura Huussi Ry:n toimesta. Aiheeseen kannattaa perehtyä jo ennen käymälän valintaa ja asennusta. Näin tiedetään heti alkuun kuinka paljon se vaatii talkooväeltä.

Kuivakäymälän valinta voi olla vaikeaa, koska markkinoilla on niin paljon erilaisia malleja. Käymäläseura Huussi Ry auttaa valinnassa ja vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Aiheeseen kannattaa perehtyä ajan kanssa, koska väärä valinta voi johtaa ei-toivottuihin tuloksiin. Tavoitteena on kuitenkin löytää toimiva ratkaisu ja osoittaa talolla vieraileville, että näinkin asiat voidaan hoitaa – kuivakäymäläratkaisulla.

 

Suositeltavia linkkejä

Kuivakäymälän hoito ja käymäläjätteen käsittely (Huussi Ry)

Käymäläseura Huussi Ry