Vastaa kyselyyn kylätoimintaan vaikuttavasta byrokratiasta

Eduskunnan kylätoimintaverkosto ja Suomen Kylät ry keräävät kenttäväen kokemuksia ja ajatuksia byrokratiasta ja sääntelystä, joka vaikeuttaa arkista kylätoimintaa. 

Eduskunnan kylätoimintaverkostossa on edustettuna kaikkia eduskuntapuolueita. Yhteistyötä tehdään yli puoluerajojen maaseudun kehittämiseksi. Osana kunta-alan ja valtionvarainministeriön norminpurkukampanjaa, on saatu haaste etsiä myös yhdistys- ja kylätoimintaa vaikeuttavaa sääntelyä, jota Suomen 3500 kyläyhdistystä kohtaavat.

Muutamia esimerkkejä eduskunnan kylätoimintaverkoston keskusteltuista:

– Kyläyhdistysten ja kylätason toimintaa on ruvettu hankaloittamaan monin eri tavoin. Rahanpesudirektiivin tulkinta on tehty Suomessa niin tiukaksi, ja saatettu koskemaan ihan kaikkia pieniäkin kolmannen sektorin toimijoita, joilla on y-tunnus. Pienetkin yhdistykset joutuvat nyt perustamaan pankkitilin yrityspuolelle, tästä voi aiheutua jopa tuhansien eurojen vuosikulut. Tulkintaa tulisi ehdottomasti kohtuullistaa niin, ettei se koske pieniä yhdistyksiä. 

– Tapahtumien järjestyksenvalvontaan on tullut lakimuutoksen myötä kiristyksiä. Pieniinkin tapahtumiin tullaan jatkossa vaatimaan ammattimaista järjestyksenvalvontaa, mikä käytännössä tarkoittaa isojen yritysten ostopalveluja. Kylien moninaiset pienet tapahtumat vaikeutuisivat. 

Millaisia kylätoimintaa ja paikallista kehittämistä vaikeuttavia normeja, sääntelyä tai byrokratiaa pitäisi purkaa?

VASTAA TÄSTÄ: https://forms.office.com/e/99S4haxXgG

Vastaa kyselyyn keskiviikkoon 15.5.2024 mennessä. Vastaukset koostetaan eduskunnan kylätoimintaverkostolle.

 

Lisätietoja: 

Aleksi Koivisto
Toiminnanjohtaja, Suomen Kylät ry
aleksi.koivisto@suomenkylat.fi
puh. 040 5091365