Talvinen tervehdys!

Keväinen sää kolkuttelee jo ovella ja on aika tiedottaa muutamasta ajankohtaisesta asiasta: Hiiltä sitovat kylät -hankkeesta, Avoimet kylät -päivästä sekä yhteystietojen päivittämisestä.

1. Hiiltä sitovat kylät -hanke

Ilmoita kyläsi mukaan toteuttamaan arjen ilmastotekoja! Maaseudulla on paikallisin voimin mahdollista tehdä monenlaisia ilmastotekoja ja pientalossa asuva voi useilla tehokkailla tavoilla vähentää arjessa syntyviä päästöjä. Kyliä voidaan kehittää suunnittelemalla yhteisiä ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Pirkan Kylät etsii nyt ilmastoasioista kiinnostuneita kyliä! Järjestämme kylille ilmastoiltoja, joissa pohditaan, miten jokainen voi vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä päästöjä vähentämällä sekä sitomalla ja varastoimalla hiiltä. Lisäksi mietitään uusia, yhteisiä tapoja parantaa hiilitasetta. Kylissä voidaan esimerkiksi:

 • parantaa kylätalojen energiatehokkuutta ja jätehuoltoa
 • tehdä aurinkopaneelien ja kompostorien yhteishankintoja
 • istuttaa metsää sitomaan hiiltä
 • valmistaa biohiiltä tai rakentaa hirrestä hiilen varastoimiseksi
 • organisoida kimppakyytejä
 • järjestää ympäristöaiheisia tapahtumia
 • perustaa lähiruokapiiri

Ilmoita siis kyläsi mukaan Hiiltä sitovat kylät -hankkeeseemme ottamalla yhteyttä hankevetäjäämme Heidiin (heidi.hallongren@pirkankylat.fi, p. 040 149 2877). Hankkeessa annettava suunnitteluapu ja neuvonta sekä järjestettävät tilaisuudet ovat kylille maksuttomia.

Hanketta rahoittaa Pirkanmaan ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Lisätietoa: www.pirkankylat.fi/hiiltasitovatkylat/

2. Avoimet Kylät -päivä 8.6.2019

Avoimet kylät -päivä on vuosien myötä muodostunut suomalaisen kylätoimintaliikkeen brändiksi. Se on valtakunnallinen tapahtumapäivä, jolloin kylät kutsuvat ystäviään vieraisille. Viime vuonna Avoimiin Kyliin osallistui 48 kylää Pirkanmaalta ja noin 600 kylää koko maasta. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään lauantaina 8.6.2019.

Avoimet Kylät -päivänä kylällä voi olla esimerkiksi luonto- tai pyöräretki, kesäkahvila, lastentapahtuma, onkikilpailu, yhteislaulutuokio, maalaustalkoot, videoilta, karaoketanssit, liikuntatapahtuma, huutokauppa, tonttiesittely, kylätaloesittely, maatilavierailu tai lähes mitä tahansa muuta. Tärkeintä on, että tilaisuus on kaikille avoin ja ohjelma sellaista, että se houkuttelee tutustumaan kylän toimintaan ja käyntikohteisiin. Myös kylän yritykset ovat tervetulleita mukaan toteuttamaan tapahtumia yhdessä yhdistysten kanssa.

Aiempien vuosien tapaan Pirkan Kylät ry. yhteistyössä Suomen Kylät ry:n kanssa hoitaa päivän yleismarkkinoinnin, kuten mediatiedottamisen, kotisivujen ylläpidon ja some-markkinoinnin. Pirkan Kylät tekee myös kaikista maakunnan tapahtumista kootun esitteen. Edellisten vuosien tapaan sitä ei kuitenkaan enää paineta, vaan se löytyy kotisivuiltamme tulostettavassa muodossa toukokuun aikana.

Tänä vuonna Avoimet Kylät -päivällä on uusi visuaalinen ilme, joka mukailee Suomen Kylät ry:n uutta logoa: www.avoimetkylat.fi/tapahtuma-aineistot/. Kevään mittaan kylille tullee jakoon uuden ilmeen mukaisia tiekylttejä sekä juliste- ja tekstipohjia tiedottamiseen.

Kylien on ilmoitettava osallistumisestaan viimeistään 14.4.2019: info@pirkankylat.fi tai p. 040 197 8231 (Jani Hanhijärvi). Ilmoittautumisen yhteydessä tarvitaan seuraavat tiedot:

 • Kylän nimi ja kunta
 • Tapahtuman lyhyt kuvaus
 • Tapahtumapaikka ja tarkka osoite          
 • Tapahtuma-aika
 • Järjestävä taho (+ kotisivujen osoite, jos on)
 • Yhteyshenkilön nimi, puhelinnumero ja sähköposti

Tervetuloa siis mukaan rakentamaan Avoimia Kyliä 2019!

3. Yhteystiedoista

Pirkan Kylillä on alkuvuoden aikana tehty hieman perusteellisempi yhteystietojen päivitys, jotta kylille ja yhdistyksille saataisiin tiedotettua mahdollisimman hyvin ajankohtaisista asioista. Tietoja on etsitty useammasta eri lähteestä. Jos kuitenkin koet, että tämän viestin ei olisi kuulunut tulla sinulle, olethan ystävällinen ja ilmoitat siitä, kiitos! Osaamme sitten muuttaa yhdistyksen kohdalle oikean vastaanottajan ja osoitteen.

Kevättalven terveisin,
Pirkan Kylät ry:n hallitus