Suomen Kylät ry:n toiminnanjohtajaksi valittu vaasalainen Aleksi Koivisto

Suomen Kylät ry:n hallitus on valinnut järjestön toiminnanjohtajaksi vaasalaisen Aleksi Koiviston. Uusi työtehtävä sai runsaasti näkyvyyttä, sillä toiminnanjohtajan tehtävään oli 77 hakijaa. Suomen Kylät ry toimii 4 000 kyläyhdistyksen ja -toimikunnan, 19 maakunnallisen kyläyhdistyksen, 54 Leader-ryhmän sekä kaupunginosayhdistyksien äänenä ja tekee verkostona valtakunnallista vaikuttamistyötä paikallisuuden puolesta.

Hallituksen mukaan Koiviston todettiin olevan seuraava askel, tulevaisuuden johtaja, joka pystyy tuomaan Suomen Kylät ry:lle tuoretta näkökulmaa sekä jatkamaan viime vuosien hyvää kehitystä uudelle tasolle. Hänen maaseutupolitiikan tuntemuksensa ja asiantuntijuus aluekehittämisestä ovat vahvoja. Koivistolla on laajat verkostot ja hän on kiertänyt aktiivisesti kenttää. Myös Koiviston näkemys järjestön rahoituksen hankinnasta vakuutti. Esiin nousivat myös Koiviston dynaamisuus, karismaattisuus ja esiintymistaidot.

Pohjalaisella Koivistolla on juuret Ähtärissä ja koti Vaasassa. Hän on 27-vuotias hallintotieteiden maisteri Vaasan yliopistosta, vaasalainen kaupunginvaltuutettu ja siirtyy toiminnanjohtajaksi Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n palveluksesta. Koivisto aloittaa toiminnanjohtajana 14.12.2021.

Koivisto kertoo olevansa luottamuksesta nöyrä ja tehtävästä innoissaan. Hänen tavoitteena on, että kylätoiminnasta kiinnostuu uusia ihmisiä, saamme nuoria mukaan toimintaan ja että Leader-toimintaa arvostetaan jatkossakin. Koivisto alleviivaa, että porukalla tehdään hommia sen eteen, että Suomessa vielä 2030-luvulla muksut pääsevät kyläkouluihin ja meillä voi asua hiekkatien päässä. Osallisuuden uusia malleja ja kansainvälisyyttä tullaan viemään voimalla kyliin ja kortteleihin. Toiminnan on oltava yhteisöllistä ja ylisukupolvista.

Koivisto sijoittuu Suomen Kylien uuteen toiminnanjohtajan työtehtävään, jossa yhdistetään 2022 eläköityvän kehittämisjohtajan ja puheenjohtajan tehtäviä. Toiminnanjohtaja toimii valtakunnallisen järjestön operatiivisena johtajana ja henkilöstön esihenkilönä. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen, talouden ja toiminnan suunnittelu ja järjestöllinen kehittäminen löytyvät toiminnanjohtajan työpöydältä. Koivisto on työskennellyt aiemmin projektipäällikön tehtävissä konsultointi- ja järjestökentällä ja toiminut hallituksissa nuoriso- ja ihmisoikeusjärjestöissä.

Uudella toiminnanjohtajalla on halu kasvaa järjestöjohtajaksi, jonka johdolla teemme Suomen Kylistä yhdessä entistäkin vaikuttavamman ja tunnetumman eduntekijän. Lakihankkeiden, kokeilujen ja budjettiresurssien kautta tehdään tekoja maaseudun ja paikallisen kehittämisen puolesta. Koiviston mukaan on tunnettava avainvaikuttajat ja kyettävä rakentavaan yhteistyöhön yli puolue- ja kielirajojen.

Koivisto on koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri. Kuva: Suomen Kylät ry.