Pirkanmaan Vuoden Kylä 2021 – Lempäälän Lastunen

Pirkanmaan Vuoden Kylä 2021 on Lastunen Lempäälästä. Tunnustus myönnetään Lastusille kylän pitkäjänteisestä ja suunnitelmallisesta kehittämisestä sekä laaja-alaisesta yhteistyöstä muiden toimijoiden kanssa. Reilun 500 asukkaan Lastunen on Lempäälän ensimmäinen kylä, joka valitaan vuoden maakunnalliseksi kyläksi.

Lastusten kyläyhdistys on rakentanut Lempäälän kunnan kanssa kumppanuuteen perustuvaa toimintatapaa ja solminut pari vuotta sitten #kylläkylille -sopimuksen. Sen tarkoituksena on kehittää kyläyhdistyksen ja kunnan yhteistyötä sekä tarjota kylän asukkaille hyvinvointia lisääviä palveluita, kuten liikuntamahdollisuuksia ja erilaista harrastustoimintaa. Monipuolista yhteistyötä on myös Pirkan opiston, seurakunnan ja kylän yritysten kanssa.

Lastusten kylätoiminnassa panostetaan vauvoista vaareihin, mikä näkyy eri ikäryhmille suunnatuilla tapahtumilla. Kylä myös viestii toiminnastaan monikanavaisesti. Tiedotusta harjoitetaan sekä sähköisin että perinteisin tavoin. Esimerkiksi kylälle muuttaneet uudet asukkaat toivotetaan tervetulleiksi postilaatikkoon jaettavalla ”Tervetuloa Lastusiin” -tiedotteella.

Vuoden Kylä kunniamaininta Urjalan Nuutajärvelle

Vuoden Kylä -kategorian kunniamaininnan vuonna 2021 saa Urjalassa sijaitseva Nuutajärven kylä. Nuutajärvi on vanha teollisuuskylä, jonka sydän on ollut lasitehdas. Tehtaan lakkauttamisen jälkeen kylän lukuisat toimijat ovat aktivoituneet kylän poikkeuksellisen arvokkaan perinnön säilyttämiseksi. Tällä hetkellä Nuutajärvellä panostetaan etenkin matkailuun, lasinpuhalluksen perintöön, taiteeseen ja käsityöhön, lasialan koulutukseen ja yrittäjyyden edellytysten kehittämiseen. Kylässä huokuu vahva yhteisöllisyys, jonka eteen työtä tekevät muun muassa kulttuurisäätiö, yhdistykset, osuuskunta, yksittäiset yrittäjät sekä nykyiset ja entiset kyläläiset.

Vuoden Kylätoimija on Esko Kujanpää Kaanaasta

Vuoden Kylätoimijana 2021 palkitaan Esko Kujanpää Kaanaan kyläyhdistyksestä Tampereelta. Kujanpää on toiminut kyläyhdistyksen tärkeissä tehtävissä jo 40 vuoden ajan. Hänen idearikkaudella ja sinnikkyydellä muun muassa Kaanaan vanha kyläkoulu onnistuttiin koulutoiminnan loputtua vuokraamaan kyläyhdistyksen käyttöön. Kylän yhteisöllisyys, tiivis yhteydenpito päättäjiin sekä maaseudun ja erityisesti oman kylän edunvalvonta on aina ollut Kujanpäälle sydämen asia.

Tunnustuksista päättää asiantuntijaraati

Pirkanmaan kylätoimintatunnustukset myöntää Pirkan Kylät ry. Tunnustusten saajista päättää kylätoiminnasta riippumaton, mutta maakunnan kylät hyvin tunteva asiantuntijaryhmä, johon kuuluu edustajat Pirkanmaan liitosta, Maa- ja kotitalousnaisista, 4H:sta sekä Tampereen seudun Osuuspankista.

Tunnustukset julkistetaan 1. syyskuuta eli Pirkan päivänä. Varsinainen palkitsemisjuhla järjestetään Vuoden Kylässä Lempäälän Lastusten vanhalla koululla (Lastustentie 519) sunnuntaina 19. syyskuuta klo 15.00.

 

 

 

 

 

 

Lastusten juhannusjuhla. Kuva: Annele Matintupa (Lastusten kyläyhdistyksen pj.)