Pirkanmaan kyläkirje, syksy 2018

Tervehdys Pirkanmaan kylille!

 

Kutsu syyskokoukseen 4.12. Kuohenmaalle Kangasalle

Pirkan Kylät ry kutsuu kaikki jäsenyhdistyksensä sääntömääräiseen syyskokoukseen tiistaina 4.12.2018 Kuohenmaan kylätalolle (koululle) klo 18.00 alkaen. Osoite Rissanrannantie 2, Kangasala.  Ohjelmassa normaalit syyskokousasiat kuten v. 2019 toimintasuunnitelma, budjetti, hallituksen uusien jäsenten valinta jne.

Kokouksen aluksi Kati Kamppari esittelee kokouspaikan ja case Kuohenmaan. Ennen varsinaista kokousta tri Leena Valkeapää kertoo miten Ritvalan helkakulkue esiintyi Kaustisen musiikkijuhlilla kesällä 2018 eli kokemuksia kulttuurista kylän kehittämisen osana.

Lämpimästi tervetuloa Kuohenmaalle Kangasalle!

 

Pirkan Kylät katsoo eteenpäin – Pirkanmaan kylätoiminta uusiutuu

Kyläasiamiehen irtisanoutumisen jälkeen Pirkan Kylät ry:n toiminta tullaan järjestämään uuteen muotoon.  Uudella suunnalla pyritään oppimaan muilta maakunnilta. Tässä tilanteessa hallitus ryhtyy johtamaan ja kehittämään toimintaa työryhmänä. Vuosittain järjestetään vähintään kaksi maakunnallista tapahtumaa tärkeistä ja kiinnostavista aiheista.

Erityistä huomiota Pirkan Kylät kiinnittää tiedotukseen. Kotisivut uudistetaan. Yhteydenpito kyliin järjestetään sähköpostitse tapahtuvaksi. Tätä varten tarvitsemme jokaisesta kylästä ja jäsenyhdistyksestä yhteyshenkilön tai –henkilöiden yhteystiedot. Tavoitteena on saada lisää kylätoiminnasta kertovia juttuja ja uutisia mediaan. Pirkan Kylät haluaa tehdä kylät näkyviksi, maakuntakuvaan kuuluviksi ja osaksi maakunnan kehitystä. Haluamme myös tehdä entistä enemmän asioita yhdessä Leader-ryhmien kanssa.

Edelleen on voimassa kylätoiminnan pysyvä lupaus, että jokaista kylää tuetaan kunkin kylän esittämien toiveiden mukaan.

Pirkanmaalla alkaa uusi kylähanke

Hyviä uutisia! Pirkanmaan ELY-keskus on tehnyt myönteisen päätöksen Pirkan Kylät ry:n Hiiltä sitovat kylät -hankkeen rahoituksesta. Hanke on kaksivuotinen ja alkaa tammikuussa 2019. Hanke pyrkii rakentamaan maaseutukylien omaa näkökulmaa ilmastopolitiikkaan. Siksi hankkeessa tehdään kylätasolla erilaisia ilmastotekoja, lasketaan hiilijalanjälkiä ja hiilitaseita sekä vertaillaan eri toimien kannattavuutta. Tavoitteena on 35 käytännön ilmastotekoa. Lisäksi järjestetään kylien ilmastoiltoja.

Hankkeessa muun muassa istutetaan puita, opiskellaan kateviljelyä, kehitetään kylän kompostointia, jätehuoltoa ja kierrätystä, järjestetään biohiilestyspajoja, rakennetaan hirsisaunoja, rakennetaan maakellareita, suunnitellaan kylätalojen lämmitysjärjestelmiä uudelle pohjalle, organisoidaan kimppakyytejä työmatkoihin, tehdään aurinkopaneelien yhteishankintoja, vaihdetaan henkilöautojen polttoainejärjestelmien muunnossarjabokseja.

Olkaa tarkkoina kun uusi hankkeemme alkaa. Hankevetäjäksi on valittu MMM Heidi Hallongren (33) Valkeakoskelta. Heidi tulee ottamaan kyliin yhteyttä alkuvuoden aikana.

Pirkan Kylät ry haki ELY-keskukselta myös hanketta Kylätalot monipalvelukeskuksina, mutta ei saanut siihen rahoitusta.

 

Pirkanmaan Vuoden Kylä haussa

Pirkanmaan Vuoden Kylä sekä Maaseudun tiennäyttäjä  –tunnustukset ovat vuonna 2019 taas haussa. Hakemuksia otetaan vastaan 15. maaliskuuta 2019 saakka. Viime hakuun osallistuneet hakemukset ovat edelleen voimassa tämänkin vuoden ilman eri uusintaa.

Ohjeet ja lomake, jolla tunnustuksia haetaan, ilmoitetaan tarkemmin vuoden 2019 ensimmäisessä kyläkirjeessä sekä Pirkan Kylien uusiutuvilla kotisivuilla.

 

Avoimet Kylät 8.6.2019

Kesäkuun toisena lauantaina kylät avaavat porttinsa kaikille kiinnostuneille.

Avoimet kylät –tapahtuma on koko Suomen kylätoimintaliikkeen brändi. Se on päivä jolloin Suomen aktiivisimmat kylät kutsuvat ystäviään vieraisille. Tapahtuma on jokaisessa kylässä erilainen, juuri sen kylän oma ja mieluusti osa kyläyhdistyksen normaalitoimintaa.

Miettikää jo valmiiksi mikä tapahtuma tai tempaus on osutettavissa tuohon ajankohtaan ja ilmoittakaa siitä talven 2019 aikana Pirkan Kyliin. Toimimme niin, että tapahtumat näkyvät somessa ja mediassa. Kyseessä voi olla kirpputori, luonto-/pyöräretki, kesäkahvila, lastentapahtuma, onkikilpailu, taidepläjäys, yhteislaulutuokio, kylätaloesittely, maatilavierailu, maalaustalkoot, videoilta, karaokemaraton… ihan mitä tahansa.

Avoimet kylät on valtakunnallinen tietoisku, joka herättää median pieni on kaunista -mielenkiinnon. Riittää, että kylät järjestävät jonkin tapahtuman Avoimet kylät –päivänä. Pirkan Kylät ry. hoitaa tiedotuksen ja markkinoinnin sekä laatii koko maakunnan kattavan tapahtumaesitteen.

 

Niin, ja jäsenmaksu

Jos on käynyt niin, ettei jäsenmaksua ole tullut syystä tai toisesta maksettua, voi asian aina tarkistaa ja tarvittaessa maksaa 25 euroa tilille FI42 5063 0920 0121 87. Tilisiirtoon merkintä ”Jäsenmaksu 2018”. Kun Pirkanmaan kylätoiminta uusiutuu, tarvitsee se jäsenten tuen. Kylätoiminta on vapaaehtoista toimintaa kylissä ja kylien hyväksi.

 

Hyvää loppusyksyä ja tulevaa joulunaikaa!

Pirkan Kylien hallituksen puolesta,

Juha Kuisma, pj.
p. 045 884 7884
juha.kuisma@elisanet.fi

Jani Hanhijärvi, vpj.
p. 040 197 8231
jani.hanhijarvi@gmail.com