ONNEA Heinijärvi, Pirjo-Riitta Kangas ja Tottijärven nuortenillat!

Pirkanmaan Vuoden Kylä on Hämeenkyrön Heinijärvi

Pirkanmaan Vuoden Kyläksi 2024 on valittu Heinijärvi Hämeenkyröstä. Tunnustus myönnetään Heinijärvelle monipuolisesta ja yhteisöllisestä kylätoiminnasta ja sen kehittämisestä. Vireätä kylätoimintaa järjestetään Heinäjärven kyläyhdistys ry:n toimesta ympäri vuoden eri kohderyhmille. Toiminnassa korostuvat liikunta, ympäristöasiat ja monipuolinen kulttuuri. Heinijärven alue onkin kulttuurihistoriallisesti arvokasta seutua, muun muassa Nobel-kirjailija F.E. Sillanpään ansiosta.

  • Tunnustuksella on suuri merkitys koko Heinijärven koulupiirin alueelle. Asukkailla on toiveena pitää kylä jatkossakin vetovoimaisena ja toivottavasti Vuoden Kylä- tunnustus lisää esimerkiksi maaseutuasumisen kiinnostusta. Kyläläisten ja koko kunnan etu on elinvoimainen Hämeenkyrö ja sen elävät kylät, toteaa Heinijärven kyläyhdistyksen puheenjohtaja Mikko Ahola.

Heinijärvellä panostetaan myös yhteistyöhön, jota tehdään muun muassa päiväkodin, koulun ja kunnan kanssa. Kylässä toimii noin 100 oppilaan alakoulu ja pieni päiväkoti luonnonläheisissä maisemissa. Yhteistyöstä esimerkki on paperinkeräyslavan koristelu, johon osallistettiin koulun oppilaita. He saivat suunnitella ja toteuttaa mieleisensä maalaukset lavan kylkeen. Kyläyhdistys palkitsi maalaamiseen osallistuneet oppilaat stipendein.

Heinijärveä voikin kuvailla oikeaksi huippukyläksi. Mistä aineksista sellainen sitten syntyy? Kyläläisten mukaan huippukylä syntyy kehittämismyönteisestä tahtotilasta, modernista talkoohengestä ja innokkaasta osallistumisesta – ja ennen kaikkea Heinijärven alueen ihmisistä ja yhteisöllisyydestä. Heinijärvi elää nykyajassa ja muovautuu asukkaidensa näköiseksi, alueen historiaa ja rikasta kulttuuriperintöä unohtamatta.

  • Kylätoiminnalla on Heinijärvellä pitkät perinteet ja toiminta on uusien ja eri ikäisten toimijoiden myötä entistä vireämpää. Heinijärvellä on turvallista asua ja elää luonnon ympäröimänä kauniissa kulttuurimaisemissa, täsmentää kyläyhdistyksen hallituksen jäsen Saara Tuomela.

Saara Tuomela perheineen on muuttanut Tampereelta Heinijärvelle kolmisen vuotta sitten, joten hän on oiva esimerkki henkilöstä, jota maaseutu ja kyläasuminen on kutsunut.

Heinijärveläistä maalaismaisemaa. Kuva: Menni Ketola.

Esimerkkejä Heinijärven kyläyhdistyksen järjestämistä tapahtumista:

  • Heinijärven Mörinät – kesätapahtuma, jossa näytillä vanhempia ja uudempia koneita, vuonna 2023 kävijöitä oli 800-900 henkilöä,
  • Heinijärven kasi – kaikenikäisten pyöräilytapahtuma,
  • Kulttuurikävely – opastettu kävely historiallisella Herttualan kylänraitilla,
  • Kyläläisten tutustumisilta uusille ja vanhoille asukkaille,
  • Lasten hiihtokilpailut ja tunnelmalliset Kuutamohiihdot,
  • Erilaiset retket (viimeksi eduskuntatalo ja Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha).

 

Vuoden Kylätoimija on Pirjo-Riitta Kangas Kangasalta

Pirkanmaan Vuoden Kylätoimijana 2024 palkitaan Pirjo-Riitta Kangas Ruutanasta Kangasalta. Kangas on esimerkillisellä toiminnallaan ja vilpittömällä persoonallaan edistänyt Ruutanan kylän ja kyläläisten hyvinvointia tanssi- ja liikuntatapahtumien järjestäjänä ja organisoijana yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Korona-aikakaan ei hiljentänyt tahtia, sillä kekseliäästi siirryttiin ulos liikkumaan tanssin tahtiin.

  • Puskaradio on toiminut vallan mainiosti ja tanssista kiinnostuneiden porukka on kasvanut huimasti. Sen ansiosta olen saanut harrastaa itselleni hyvin rakasta tanssia kymmeniä vuosia ja ihan omalla kylällä, kuvailee tunnustuksestaan ilahtunut Pirjo-Riitta Kangas. Miksi täytyisi lähteä merta edemmäs kalaan, jos voi itse järjestää mielekästä tekemistä omalla kylällä, hän lisää.

Kankaan organisoimiin tapahtumiin osallistuneet kyläläiset kiittelevät liikuttajaansa. Osallistujat kuvailevat tapahtumia laadukkaiksi matalan kynnyksen liikunta- ja hyvän mielen tilaisuuksiksi. Lukuisten zumbatapahtumien lisäksi Kangas on luonut muun muassa Hello Naiset -tapahtuman ja Ruutana Rulez -liikuntatapahtuman.

Huomion arvoista Pirjo-Riitta Kankaan toiminnassa on myös se, että hän tulee perinteisen kylätoimintamallin ulkopuolelta, mutta on silti pitkäkestoisesti luonut ainutlaatuista yhteisöllisyyttä koko kylälle.

  • Ole esimerkkinä, innosta, älä juutu paikallesi ja kuuntele mitä omalta kylältäsi asukkaiden mielestä puuttuu, tiivistää Kangas vinkkinsä kyläläisten aktivoimiseen.

Pirjo-Riitta Kangas (vas. edessä, punatakkinen) tanssijoineen. Kuva: Pirjo-Riitta Kankaan kotialbumi.

 

Vuoden Kylätekona palkitaan Nokian Tottijärven nuortenillat

Vuoden Kyläteko 2024 on Nokian Tottijärven nuortenillat. Nuoriin panostaminen on yhteiskunnallisesti merkittävä asia nyt kun nuorten pahoinvointi ja muut haasteet ovat lisääntyneet. Keskiviikkoiltaisin järjestettävät nuortenillat keräävät verrattain ison joukon, keskimäärin 25 nuorta koolle.

Syksystä kevääseen Tottijärven nuoret kokoontuvat seurakuntatalolle eli Seurikselle turvallisten aikuisten seuraan pelailemaan ja seurustelemaan. Nuortenillat ovat oiva esimerkki yhteisöllisyydestä ja sukupolvien välisestä kohtaannosta. Nuorten kanssa on tehty myös erilaisia ajankohtaisia tempauksia, jotka ovat teemoittuneet esimerkiksi luontoon, kädentaitoihin, hätäensiapuun ja surun käsittelyyn. Lisäksi nuortenillat ovat merkittävä ekoteko, sillä Seurikselle nuoret pääsevät kävellen tai pyörällä, eikä vanhempien tarvitse kuljettaa heitä autoilla keskustan harrastuksiin.

Tottijärven nuorteniltojen takana ovat vapaaehtoiset ProSeuris -toimijat, jotka ideoivat ja suunnittelivat 6.- 9. -luokkalaisille suunnatut illat. Alkuvuodesta 2023 jatkuneiden nuorteniltojen päävastuukolmikko ovat Tiina Honkiniemi, Toivo Naskali ja Kirsi Karukka, joilla on toisinaan apuna myös muita aikuisia.

  • Tuntuu hyvältä, että toimintaa nuorten hyväksi arvostetaan myös kylän ulkopuolella. Tämä tietenkin kannustaa jatkamaan hyväksi havaittua toimintaa, kiittelee Tiina Honkiniemi.
  • On hienoa saada arvostusta toiminnasta ja samalla toimia esimerkkinä muille, miten vähällä panostuksella saa paljon hyvää aikaiseksi, kertaa Honkiniemi nuorteniltojen järjestäjien tuntemuksia.

Nuorten aktivoiminen ja toimintaan mukaan saaminen on ollut jo pitkään kuuma kysymys usealla kylällä. Millä keinoin Tottijärvellä on tässä onnistuttu?

  • Yhdessä miettien, mitä kylältä puuttuu ja miten siihen voisi vastata. Yhteisöllisyys on kouriintuntuvaa, kaikki hyväksytään omana itsenään ja otetaan ennakkoluulottomasti vastaan uusia ideoita. Toivomme oman toimintamallimme antavan toivoa ja mahdollisuuden puhua asioista, jotka mietityttävät, vastaa Honkiniemi.

Tottijärven nuorten tempaus luonnon ja lintujen puolesta. Kuva: ProSeuris.

 

Valintojen takana asiantuntijaraati

Pirkanmaan kylätoimintatunnustukset myöntää maakunnallinen kyläyhdistys Pirkan Kylät ry. Tunnustusten saajista päättää hakemusten perusteella Pirkan Kylien koolle kutsuma, kylätoiminnasta riippumaton, mutta maakunnan kylät hyvin tunteva asiantuntijaraati, jonka edustajat ovat:

  • Kiviranta Päivi, aluejohtaja Länsi-Suomi, Suomen 4H-liitto
  • Koski Marianne, suunnittelija (kulttuuri- ja maaseutuvastaava), Pirkanmaan liitto
  • Puolamäki Laura, maisema-asiantuntija, ProAgria Etelä-Suomi ry, MKN maisemapalvelut
  • Vähä-Eskeli Juha, asiakkuuspäällikkö (maa- ja metsätalous), Tampereen Seudun Osuuspankki

Asiantuntijaraati esittää suuret kiitoksensa kaikille hakemusten lähettäjille ja ehdokkaille. Tänä vuonna hakemuksia saatiin yhteen laskien ennätysmäärä ja raadin mukaan taso oli useammassa kategoriassa hyvin korkea.

Pirkan Kylät ry järjestää kylätoimintatunnustusten varsinaisen palkitsemistilaisuuden Hämeenkyrössä monitoimikeskus Sillassa (Kyrönsarventie 16, Hämeenkyrö) keskiviikkona 25. syyskuuta klo 17.00.

 

Lisätiedot ja haastattelut: