Kyläyhteisötkö suljettuja? -Mitä vielä, tervetuloa Avoimiin kyliin 9.6.!

 

 

Avoimet kylät -päivänä 9.6.2018 noin 500 kylää ympäri Suomen  ja 49 kylää Pirkanmaalla avaa ovensa ja kutsuu tutustumaan toimintaansa, asukkaisiinsa ja palveluihinsa. Viime vuonna tapahtuma oli maamme suurin yksipäiväinen yleisötapahtuma yli 100 000 osallistujalla. Pirkanmaalla kyliä on mukana Urjalasta Virroille ja kaikki ne tarjoavat kävijöille omannäköistään ohjelmaa.

Kyläyhteisöt ovat paikallista yhdessä tekemistä parhaimmillaan – ja nyt siihen pääsee tutustumaan! Sadat kylät ympäri Suomen järjestävät monipuolista ohjelmaa kesäkuun toisena lauantaina: kaikkea toritapahtumista patikkaretkiin ja lastentapahtumista tikanheittoon.

– Haluamme näyttää, että kylä ei ole suljettu maaseutuyhteisö vaan avointa yhdessä tekemistä ympäri Suomen, erilaisilla alueilla. Kylätoiminta on Suomen monipuolisin kansanliike: yhdessä tehdään paikallisesti sitä, mitä kyläläiset haluavat. Yhä useammin otetaan vastuuta myös paikallisesta palvelutuotannosta. Avoimet kylät -päivä tarjoaa monipuolisen mahdollisuuden lähteä katsomaan, mitä kaikkea maamme eläväisillä kylillä oikein on meneillään, kannustaa Suomen Kylät ry:n puheenjohtaja Petri Rinne.

Miksi Avoimet kylät?
Avoimet kylät -päivä raottaa kylätoiminnan monipuolista sisältöä koko kansalle ja tarjoaa mahdollisuuden tutustua kyliin ajanvietto- ja asumispaikkoina. Yhteisöt ovat kylien vahvuus, ja siihen puoleen pääsee tutustumaan parhaiten tutustumalla paikalliseen elämään. Pienet yhteisöt eivät ole sulkeutuneita, vaan toivottavat tervetulleiksi uudet kyläläiset, vapaa-ajan asukkaat ja matkailijat.

Mikä?
Avoimet kylät on vuodesta 2015 järjestetty valtakunnallinen tapahtumapäivä, jona järjestetään kylätapahtumia ympäri Suomea. Vuonna 2017 tapahtumaan osallistui 750 kylää ja 104 000 kävijää joista Pirkanmaan osuus oli 56 kylää ja liki 10 000 kävijää, minkä ansiosta se oli vuoden suurin yksipäiväinen yleisötapahtuma. Tapahtumajärjestelyistä vastaavat kylien aktiiviset ihmiset, yhdistykset, ja yritykset. Tapahtumaa koordinoi Pirkanmaalla Suomen Kylät ry yhdessä Pirkan kylien kanssa. Tapahtuman päiväksi on vakiintunut kesäkuun toinen lauantai.

Mukana olevat tapahtumat löytyvät www.avoimetkylat.fi/kylat-kartalla/ Tästä voit ladata oman Pirkanmaan tapahtumaesitteen ja suunnitella vaikka koko päivän retken. AK_2018_tulostus

Myös kyläkaupat ovat avoinna 9.6.2018
Tänä vuonna Avoimet kylät yhdistää voimansa Päivittäistavarakauppa ry:n Kyläkauppapäivän kanssa. Kyläkauppapäivään osallistuu noin tuhat pientä myymälää, jotka järjestävät kukin asiakkailleen tapahtumia ja tarjoavat osaltaan ohjelmaa kylillä Avoimet kylät -päivänä. Mukana olevat kaupat julkaistaan toukokuun puolessa välissä avoimetkylat.fi -tapahtumakartalla.