Kylätalojen energia-avustusten haku on avattu!

Hyviä uutisia! Suomen Kotiseutuliitto on avannut energia-avustusten haun opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta. Kertaluontoisen avustuksen hakuaika on 6.3.–11.4.2023.

Avustuksella pyritään turvaamaan yhteisöllisessä käytössä olevien kylätalojen ja seurantalojen toimintaedellytyksiä energiakriisin aikana. Jaossa on enintään 2,3 miljoonaa euroa.

Energia-avustus on monille yhteisöllisille taloille ja tiloille välttämätön pelastuspaketti. Kuluvan talven sähkö- ja lämmityskustannusten nousu on koetellut seurantaloja ylläpitäviä yhteisöjä. Monessa tapauksessa talouden puskurit on jo kulutettu, sillä viime vuosien kokoontumisrajoitukset romahduttivat yhdistysten tulot.

Tukea loka–huhtikuun kohonneisiin energiakuluihin

Tukea myönnetään kohonneista energiakuluista vuoden 2022 lokakuun alusta huhtikuun 2023 loppuun kestävällä ajalla aiheutuneisiin kustannuksiin. Hakijoita myös kannustetaan energian säästöön kestävällä tavalla.

Tukea voivat saada esimerkiksi nuorisoseurat, työväenyhdistykset, kyläyhdistykset, maamiesseurat, pienviljelijäin yhdistykset ja osastot, raittiusyhdistykset, marttayhdistykset, VPK-yhdistykset, kotiseutuyhdistykset, maataloustuottajain yhdistykset, manttaalisäätiöt, puolueosastot ja urheiluseurat sekä muut vastaavat yleishyödylliset yhteisöt. Kunnat, kuntayhtymät tai rekisteröimättömät yhteisöt eivät ole avustuskelpoisia.

Avustuksen kohteena olevan rakennuksen tulee olla vapaassa kansalaiskäytössä. Rakennuksessa tulee olla ainakin yksi suuri kokoontumistila ja sitä palvelevia yleisiä tiloja. Avustusta ei voida myöntää esimerkiksi vain rajatun kansalaispiirin käytössä oleville tai pelkästään kesällä käytettäville rakennuksille.

Energia-avustusta haetaan ensisijaisesti sähköisellä lomakkeella. Yhteisön valtuuttaman henkilön tulee ensin hakea tunnukset hakujärjestelmään ja täyttää sen jälkeen hakulomake. Hakuaika päättyy 11. huhtikuuta 2023 kello 16. Kotiseutuliiton hallitus tekee avustuspäätökset toukokuun aikana.

”Maksatusta voi hakea välittömästi päätöksen jälkeen selvityksen ja kuittien perusteella. Aktiivisimmat yhteisöt voivat siis saada avustuksen tilille jo ennen kesää”, Kotiseutuliiton energia-avustuskoordinaattori Elina Vulli kertoo.

Hakijoita neuvoo ja ohjaa energia-avustuskoordinaattori Elina Vulli, puh. 044 972 2825, energiatuki(a)kotiseutuliitto.fi

Energia-avustuksen hakuilmoitus ja hakuohjeet

Tästä linkistä Kotiseutuliiton verkkosivuille.

Lisätietoja:

Energia-avustuksesta yleensä, Suomen Kotiseutuliiton vs. toiminnanjohtaja Teppo Ylitalo, puh. 041 310 6197, etunimi.sukunimi(a)kotiseutuliitto.fi

Haun käytännön kysymyksistä, energia-avustuskoordinaattori Elina Vulli, puh. 044 972 2825, energiatuki(a)kotiseutuliitto.fi