Heikki Konsala on vuoden 2020 Maaseututoimija – ONNEA!

Suomen Kylät ry palkitsi keskiviikkona 9.12. striimattavassa palkintogaalassaan ansioituneita kylä- ja paikallistoimijoita. Tänä vuonna menestystä tuli myös Pirkanmaalle.

Vuoden maaseututoimijaksi valittiin kylä- ja yhdistystoimintaan vahvan kädenjälkensä jättänyt Heikki Konsala Lempäälästä. Konsala on urallaan edistänyt alueiden välistä yhteistyötä ja hänen monipuolinen työuranssa ja useat roolit maaseudun kehittämisen parissa ovat edistäneet maaseudun kehittämisen kenttää Suomessa. Hän on ollut perustamassa useampia maakunnallisia kyläyhdistyksiä ja toiminut aktiivisesti eri yhdistysten hallitusrooleissa, kuten Suomen Kylien ja Pirkan Kylien hallituksissa. Heikki Konsala on työskennellyt yhteensä neljässä pirkanmaalaisessa Leader-ryhmässä. Konsala on työskennellyt myös Suomen Kylätoiminta ry:ssä pääsihteerinä ja Leader-asiamiehenä. Vuoden Maaseututoimija on henkilö, joka on saavuttanut erinomaisia tuloksia erityisesti Leader-toiminnassa, kylätoiminnassa tai muussa paikallisessa kehittämistyössä. Valinta ei ole sidottu nimettävän henkilön taustaorganisaatioon, ainoastaan valintaehtojen täyttymiseen.

Vuoden maaseutukasvoksi valittiin maaseudun lasten ja nuorten sivistyksellisiä oikeuksia voimakkaasti puolustanut Kari Lehtola. Kari Lehtola on puolustanut maamme maaseutu- ja kyläkouluja sekä mm. kohtuullisia koulumatkoja. Lehtola on osoittautunut näkemykselliseksi, rohkeaksi ja selkeäsanaiseksi viranomaiseksi toimessaan Itä-Suomen aluehallintoviraston opetustoimen ylitarkastajana. Suomen Kylät ry on valinnut Vuoden Maaseutukasvon vuodesta 2012 alkaen, ja tunnustuksen ovat aiemmin saaneet mm. Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä, REKO-ringin perustaja Thomas Snellman, tohtori Ilkka Herlin, professori Hannu Katajamäki ja kirjailija Kirsti Manninen. Maaseutukasvoksi nimetään julkisuuden henkilö, joka on toiminnallaan tehnyt maaseutua positiivisella tavalla tunnetuksi.

Kylätoiminnan tiennäyttäjäksi valittiin Raija Kari, joka on toiminut Veikkolan Kyläyhdistys ry:n puheenjohtajana peräti 26 vuotta. Hän on ollut sekä Uudenmaan Kylät ry:n että Pomoväst ry:n hallituksissa. Raija Kari on pystynyt verkostoitumaan niin yrittäjien, kuntapäättäjien, virkamiesten kuin muiden yhdistysten päättäjien ja asukkaiden kanssa. Hänellä on sitkeä ja peräänantamaton tahto viedä asukkaiden kyselyissä ilmaisemat viihtyvyystoiveet ja epäkohtien korjaamisehdotukset kunnan virkamiesten tietoon rakentavasti. Kylätoiminnan tiennäyttäjät ovat kylätoiminnassa erityisen ansioitunut henkilö, joka on pitkäaikaisella panoksellaan kehittäneet valtakunnallista tai paikallista kylätoimintaa. Kylätoiminnan tiennäyttäjiä on nimetty aina vuodesta 1999 lähtien.

Samassa tilaisuudessa palkittiin Vuoden Kylä -kilpailun voittajakylät. Vuoden kylä on Pohjois-Pohjanmaan Tyrnävällä sijaitseva Markkuu. Kunniamaininnat menivät Anttilanmäelle Päijät-Hämeeseen ja Vähikkälän kylälle Kanta-Hämeeseen.

Pirkan Kylät onnittelee kaikkia tunnustuksen saaneita tahoja – ONNEA!