Tarina Pirkan Kylien kukko-logosta

Kun Pirkanmaalaisten kylien yhteenliittymä Pirkan Kylät ry perustettiin maakunnan kylien asioita ajamaan, järjesti tuore yhdistys yhtenä ensimmäisistä suuremmista hankkeistaan maaseutumarkkinat. Elettiin ns. kylätoiminnan toista aaltoa 1990-luvulla ja järjestön puheenjohtajana oli Antti Jokinen Hämeenkyrön Kuustenlatvalta. Maaseutumarkkinoiden paikkana oli onnekkaasti saatu Tampereen Sarankulmassa tyhjillään ollut S-ryhmän suuri hehtaarihalli.

Tuolloin aktiivinen maaseutuväki haki kylätoiminnasta uutta tapaa kotikyliensä kehittämiseen. Samaan aikaan monet pientilat ja karjanpidon lopettaneet tilat kokeilivat uudenlaisen yritystoiminnan aloittamista mm. matkailun, käsityötuotteiden, paikallisesti jalostettujen elintarvikkeiden ja pienten metallipajojen merkeissä.

Joku Sarankulman maaseutumarkkinoiden näytteilleasettajista oli tuonut osastonsa maskotiksi viriilin kukon, joka koko tapahtuman ajan kiekui komeasti osastonsa kattorakenteissa täyttäen tehokkaasti hallin ilmatilan. Näin kukosta tuli kuin vahingossa uutta kohti kurottavan kylätoiminnan symboli.

Kun Pirkan Kylät ry sitten pohti järjestön logon aihetta, oli valinta helppo. Logoon tuli kukko. Kerrotaan, että kukkologon olisi suunnitellut TV 2:n graafikkona työskennellyt Pertti Nykänen. Kukosta on kaksikin versiota. Ensimmäinen versio on Hämeen värien mukaan punamusta ja vaakunamaisen vakava. Sen hahmo on mm. Pirkan Kylät ry:n vanhoissa pöytästandaareissa. Sitä seuranneessa uudistetussa kukkologossa kukko on sijoitettu ovaaliin muotoon ja se pärskyy intoa. Tämä on ollut virallinen Pirkan Kylät ry:n logo vuoteen 2019.

Pirkan Kylien Maaseutumarkkinat järjestettiin Sarankulman yhden kerran jälkeen monien vuosien ajan Teivon raviradalla, kunnes Pirkanmaan maaseutuverkosto ryhtyi järjestämään niitä Tampereen keskustorilla.  Kun Pirkanmaan kylillä ja maaseutuyrityksillä ei enää ollut tarvetta tämän kaltaiseen esittäytymiseen, loppui niiden järjestäminen.

Vaikka Pirkan Kylien logo onkin vaihtumassa, jatkaa kolmannen kerran uudistuva kukkohahmo seikkailuaan yhdistyksen eri palstoilla.

Juha Kuisma