Valtakunnallinen Avoimet Kylät -päivä toteutetaan lauantaina 10. kesäkuuta 2023! Koko Suomesta on mukana yli 600 kylätapahtumaa, joista reilut 70 on Pirkanmaalta!

 

Tapahtumapäivä toteutetaan nyt yhdeksättä kertaa. Silloin kannattaa lähteä lähimatkailemaan ja tutustumaan kylien järjestämään ohjelmaan. Kylillä on luvassa ympäri Pirkanmaata suuri määrä erilaisia kirppiksiä, kesätoreja, kesänavauksia, kyläkävelyitä ja -pyöräilyitä, taidenäyttelyitä, esitelmiä, kesätansseja, bussiretkiä ynnä muuta kaikkea ihmeellistä.

Kaikkiin Suomen ja Pirkanmaan Avoimiin Kyliin pääset tutustumaan avoimetkylat.fi-sivustolta, jossa kaikki kohteet on merkitty KARTALLE. Pirkanmaan 73 kohdetta löydät kunnittain aakkosjärjestyksessä myös tämän sivun alaosasta.

Tapahtumajulkaisut löytyvät somesta tunnisteilla #AvoimetKylät #TeeSeKylillä #YlpeydelläKylästä.

Avoimet Kylät -päivän järjestävät yhteistyössä Suomen Kylät ry, maakunnalliset kyläyhdistykset, Leader-ryhmät sekä paikalliset yhdistykset ja aktiivit.

Lisätietoja: kyläasiamies Jani Hanhijärvi, info@pirkankylat.fi, p. 040 197 8231

 

 

Avoimet Kylät -päivässä 10.6.2023 mukana olevat kohteet Pirkanmaalla

Aakkostettu kunnittain

 

HÄMEENKYRÖ

 

Kirkonkylä. Frantsilan Kehäkukan pihapiirin kesälauantai. Yrjö-Koskisentie 1, 39100 Hämeenkyrö. Paikallisten kädentaitajien tuotteita, maalaistori, Frantsilan Kehäkukan kahvila herkkuineen ja kasvisruokaravintola, joenrantateranssi, yrtti-ja lahjatavaramyymälä, taidenäyttelyt, näytepuutarha, Ikatan artesaaniopiskelijoiden kesäpajat, Hämeenkyrön matkailuinfo, Kanaensaaren luontopolku, Frantsilan Kehäkukan pihapiiri, Pappilanjoen rannalla keskellä vanhaa maalaiskirkonkylää. Klo 10-17. Tapahtuma on ilmainen. Tied. Sari Uusitalo 0505936257.

 

IKAALINEN

 

Kartun kylä. Kesäkauden avaus: Kyläkävely, lähtö Kartturilta. Kartuntie, 39500 Ikaalinen. Tervetuloa patikkaretkelle, kokoontuminen lähtöön Kartturilta klo 12:00. Kohde Kartturi on 3 km kolmostieltä Karttuun päiin Kartuntietä myöten maitolaiturille.

Luhalahti. Huopion markkinat Luhalahden torilla. Luhalahdentie 2322, 39410 Luhalahti. Huopion markkinat järjestetään kauniissa Kyrösjärven rantamaisemissa, Ikaalisten Luhalahdessa neljänä kesälauantaina. Tervetuloa tori- ja kirppiskauppiaat sekä asiakkaat myös la 10.6. Avoimien kylien päivänä klo 9-13.

Röyhiö. Röyhiön kylä – tulevaisuuden kylä. Karpanperäntie 5, 39430 Röyhiö. Esitellään kylän kehitysnäkemyksiä klo 10-15. – VALOKUITU kylälle, asiantuntijan valokuituinfot klo 11 ja 13 – JÄRVIEN kunnostus niittämällä ja infoa virtavesi inventoinnista – MALJA ELÄMÄLLE taidenäyttely – KYLÄTOIMINNAN esittely – VOFFELIKAHVIO Tapahtuma on tarkoitettu kyläalueen kehittämisestä kiinnostuneille sekä kaikille maalaiskylän toiminnasta kiinnostuneille. Tapahtuma on maksuton. Järjestäjä: Röyhiön kyläseura ry.

Tevaniemi. Tevaniemen alueen kylien (Kallionkielen, Miettisten ja Tevaniemen) esittely. Luhalahdentie 689, 39590 Ikaalinen. Tervetuloa tutustumaan Tevaniemen alueen kyliin Kallionkieleen, Miettisiin ja Tevaniemeen.

 

KANGASALA

 

Raudanmaa. Perinneleikkejä, vanhanajan lasten tekemistä, esim. soitetaan lehdellä ja tehdään pajupillejä. Lisäksi uuden kesäkäyttöisen napakelkan käyttöön vihkiminen. Esillä myös Kautialan koulun vanhoja koulukuvia ja muuta kouluaineistoa. Ponsantie 1269, 36340 Kangasala. Tervetuloa kylään maalle! Raudanmaalla muistellaan vanhoja perinneleikkejä ja tekemistä. Lastenmaatila Pikkupiha ja sen kesäiset puuhat jo täydessä käynnissä. Raudanmaan kotisivut.

 

LEMPÄÄLÄ

 

Kelho. Frisbeegolfradan ja kotalaavun avajaisjuhlat. Kelhontie 40, 37500 Lempäälä. Kelhon koululla tapahtui vuoden aikana kaikenlaista hyvää! Valmistui frisbeegolfrata ja just vanhempien voimilla rakennettiin hieno laavu. Radan ja laavun avajaiset pidetään lauantaina 10.6. klo 14-17. Avajaisten päätähtenä on jääkiekkolegenda ja koulumme kasvatti Marko-Mörkö Anttila! Tervetuloa golfaamaan ja ottamaan Mörön nimmari Tarjolla myös keittoa, kahvia ja pullaa pienellä maksulla. Perheen pienimmille on myös aktiviteetteja. Kiitos kaikille meitä äänestäneille Lempäälän idearaha-äänestyksessä. Hienon fisbeegolfradan rakentamisen ovat mahdollistaneet joukko paikallisia yrittäjiä: Saumapelti Oy, taksipalvelu Kivelä, PIPU Ky, Narvan rauta ja maatalous Oy, hinausautot K. Sulinko, tilipalvelu Tasetieto, Tuomo Eloranta, CAAVA element, sähköasennus Laihiainen ja Winduo! Iso kiitos tästä heille!

Lastunen. Perinteinen Kylä tutuksi-pyöräretki Lastusissa. Lastustentie 519, 37500 Lempäälä. Perinteinen kylän pyöräretki järjestetään lauantaina 10.6.2023 Lastusten kylällä. Lähtö tapahtuu koululta klo 14. Retken vetää jälleen kylän pitkäaikainen asukas Juha Kuisma. Kaatosateella emme lähde pyöräilemään. Retki on osa Avoimet Kylät -tapahtumaa. Tervetuloa koko perheellä polkemaan!

Mattila. Mattilan peräkonttikirppis. Pyhällöntie 83, 37500 Lempäälä. Mattilan koululla kyläläisten järjestämä peräkonttikirppis. Myyjät paikalla klo 12-18. Paikalla myös Mattilan nuoria myymässä kahvia ja grillimakkaroita.

Mattila. Kotieläinpiha päivä ja pop up kioski. Pyhällöntie 206, 37500 Lempäälä. Tervetuloa tutustumaan pihapiirin eläimiin. Mm. poneja, kanoja ja vuohia. Talutusratsastusta ja kärryajelutusta. Nuorten pitämä pop up kioski.

Nurmi. Aimalan kulttuurimuuntaja Kumun kesänäyttely. Lahdenkyläntie 222, 37500 Lempäälä. Digitaalista taidetta, näyttely avoinna 24/7, ilmainen sisäänpääsy. Avoimet kylät päivänä kahvio klo 14-17. Järj. Nurmen kyläyhdistys ry.

 

MÄNTTÄ-VILPPULA

 

Kolho. Peräkonttikirppis / Rompetori. Postitie 2, 35990 Kolho. ”Tule tekemään löytöjä, etsimään aarteita ja tapaamaan tuttuja Kolhon kylälle.” Maksuton tapahtuma Kolhon palloiluhallin pihamaalla, kello 10.00 – 15.00. Kolhon kyläyhdistys kutsuu kylään myyjät ja ostajat. Myynnistä hyvän kylän markkinoinnin lisäksi, vohveleita, makkaraa ja kahvia. Lisätiedot Sari Tiihonen. Puh. 050 411 4938.

Pohjaslahti. Avoimet kylät -päivä Pohjaslahdella. Linnaksentie 17, 42850 Pohjaslahti. Pohjaslahden kylä avaa ovensa Avoimet kylät -päivänä lauantaina 10.6.2023. Lähde käymään kylässä Pohjaslahdella. Vieraile eri kohteissa!

 

NOKIA

 

Pinsiö. Kesäkahvila. Pinsiöntie 1130, 39150 Nokia. Oksmökillä kesäkahvila auki klo 16-20, tervetuloa herkuttelemaan!

Siuro – Pinsiö & Tottijärvi – Sarkola. Kyläretki Siuroon ja Pinsiöön & Kyläretki Tottijärvelle ja Sarkolaan. Härkitie 4, 37100 Nokia. KYLÄRETKI SIUROON JA PINSIÖÖN Tervetuloa mukaan kyläkierrokselle Siuroon ja Pinsiöön Nokian Vanhat talot- ja Avoimet Kylät -tapahtumapäivään 10.6.2023. Matka järjestetään osana Nokian maaseutuhelmet-hanketta, ja siksi tapahtuma on osallistujille maksuton. Kyläretken aikana tutustutaan Siuron ja Pinsiön eri tila- ja kyläkohteisiin, jossa tarjolla on opastettuja kierroksia, kahvia/teetä, ja mehua, sekä suolaista ja makeaa kastettavaa. Ostoksia varten kannattaa varata käteistä rahaa. Tapahtumaan lähdetään yhteiskuljetuksella klo 11:00 Nokian Harju-Centerin edessä olevalta bussipysäkiltä osoitteesta Härkitie 4, Nokia. Matkalla pysähdytään Siuron Knuutilaan ja kyläkaupalle. Matka jatkuu Pinsiön kirkolle, Kivisavun taidetilalle ja Honkaniemen tilalle. Paluu Nokian keskustaan tapahtuu klo 14.30. Huomioithan kyytiä varattaessa, ettei kyläkohteissa ole esteetöntä kulkua. Näin ollen bussiin ei ole esteetöntä pääsyä. * * * * KYLÄRETKI TOTTIJÄRVELLE JA SARKOLAAN Tervetuloa mukaan kyläkierrokselle Nokian Tottijärvelle ja Sarkolaan Nokian Vanhat talot- ja avoimet kylät-tapahtumapäivään 10.6.2023 Matka järjestetään osana Nokian maaseutuhelmet-hanketta, ja siksi tapahtuma on osallistujille maksuton. Tällä kyläretkellä tutustutaan Tottijärven ja Sarkolan eri tila- ja kyläkohteisiin. Useimmissa kohteissa tarjolla on opastettuja kierroksia, kahvia/teetä, mehua, sekä suolaista ja makeaa kastettavaa. Matkan aikana piipahdetaan mm. Tottijärven toripäiville, joten ostoksia varten kannattaa varata käteistä rahaa. Tapahtumaan lähdemme yhteiskuljetuksella klo 12:00 Nokian Harju-Centerin edessä olevalta bussipysäkiltä osoitteesta Härkitie 4, Nokia. Paluu Nokian keskustaan tapahtuu klo 15.00 Huomioithan kyytiä varattaessa, ettei kyläkohteissa ole esteetöntä kulkua. Näin ollen bussiin ei ole esteetöntä pääsyä.

Tottijärvi. Tottijärven kesätori. Pajulahdentie 115, 37310 Tottijärvi. Kesätori ja kahvio klo 11–13 Hämyslavalla. Samana päivänä Nokian Vanhat Talot -tapahtuma, jossa mukana myös kohteita Tottijärveltä. Marttojen hautausmaapäivä Tottijärven kirkolla klo 10–12. Perinnemakasiini avoinna vierailijoille. Tottijärven kesätori kylän tanssilavan Hämyksen piha-alueella. Kesälauantaisin järjestettävällä torilla käy kyläläisten lisäksi paljon kesäasukkaita. Parhaimmillaan kävijöitä on ollut jopa 250. Kylän yhdistykset pyörittävät torikahvilaa. Kesän aikana myynnissä on marjoja, kasviksia, juureksia, leivonnaisia, nuorten paistamia muurinpohjalettuja ja grillaamia makkaroita, käsitöitä, vihtoja, kesäkukkia, hunajaa, kananmunia ym. Tottijärvipäivänä 8.7. torilla on musiikki- ym. esityksiä, kilpailuja jne. Torikahvioon kokoonnutaan tapaamaan naapureita, sukulaisia ja entisiä koulukavereita. Tule sinäkin ostamaan lähiruokaa ja herkuttelemaan Tottijärvikahvilla ja Tottijärvileivoksella.

 

ORIVESI

 

Eräjärvi. Rönnin peräkonttikirppis. Eräjärventie 946, 35220 Eräjärvi. Rönnin kesä on täynnä tanssia, tapahtumia, hyvää ruokaa ja juomaa. Tule nauttimaan Längelmäveden maisemista ja legendaarisen tanssilavan tunnelmasta. 10.6.2023 Rönnin ulkoalueella järjestetään veloitukseton peräkonttikirppis tapahtuma klo 12-16. Myös kahvila-ravintolamme palvelee kävijöitään. Tule myymään tai tekemään löytöjä. Tervetuloa!

Eräjärvi, Vihasjärvi. Café ChefBug, Vihasjärven kansakoulu ja Valoa-taidenäyttely. Järvenpääntie 223, 35240 Orivesi. Alkuperäinen jugendin tyylipiirteitä omaava 120-vuotias koulurakennus, idylliset piharakennukset ja romanttinen puutarha avarine maisemineen on ikimuistoinen elämys. Suositun Café ChefBugin keittiömestari valmistaa koulun keittolassa käsityönä makeat ja suolaiset leivonnaiset, mehut, suklaakonvehdit, villiyrtti- ja marjatuotteet sekä mehiläistuotteita. Kehutun kahvin valmistuksesta ja kiitellystä asiakaspalvelusta vastaa koulun isäntä. Kaikkia ruokatuotteita voi hankkia lähituotekaupasta ja tilauksesta. Kaupasta löytyy myös upeita perinnekäsitöitä lahjaksi ja tuliaisiksi. Laadukkaassa Wanhan Tawaran kaupassa nyt vanhaa ja vanhaa uutta sisustukseen, vapaa-aikaan ja vaikkapa nikkarointiin. Valoa-taidenäyttelyn on koonnut taiteilija Jaana Pärssinen. Sisäpihan rauhassa kirsikkapuiden katveessa voi majoittua huoneisto Pietilään ja nauttia pihasaunan löylyistä. Tervetuloa viihtymään Vihasjärven-kylän maalaismaisemaan la 10.6.2023 klo 11-17!

Järvenpään kylä. Taidemyllyn kesänäyttelyn avaus. Pajulantie 130, 35240 Orivesi. Taidemyllyn kesä alkaa Luonnon ääriviivoja – näyttelyllä Avoimet kylät – tapahtumassa. Kahvia / mehua myynnissä sekä omien eväiden syöntimahdollisuus kosken äärellä. Taidemylly auki la 10.6. ja su 11.6. klo 12 – 16.

Siitama. Avoin peräkonttikirppis sekä buffetti. Siitaman kylätie 614, 35300 Orivesi. Siitaman nuorisoseurantalolla Jukolassa peräkonttikirppis sekä buffetti. Peräkonttikirppismyyjien ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Tule fiilistelemään kesän alkua, tekemään löytöjä ja viettämään kivaa kesäpäivää maalaismaisemiin. Klo 11-14.

Vinkiä, Västilä. XL Västilän maraton ja puolimaraton. Längelmäen kirkkotie 96, 35270 Västilä. Perinteisen Västilän maratonin viimeinen, 40. kilpailu. Startti molemmille matkoille klo 12. Kisan kilpailukanslia ja huoltokeskus Västilän Voimantalo. Voimantalo avataan klo 9 ja kahvila klo 10. Taloon tutustumien ja kahvila käytössä myös muille kuin kilpailijoille, vapaa pääsy. Maratonille ilmoittautumisohjeet löytyvät Voiman kotisivuilta www.vastilanvoima.fi

 

PARKANO

 

Kovesjoki. Kovesjoen Kyläyhdistyksen pihairppis /peräkonttikirppis. Kesäkahvila. Laholuomantie 180, 39620 Kovesjoki. Kovesjoen Kyläyhdistys ry: Pihakirppis, peräkonttikirppis. Klo 10-16. Myyntipaikka 10€. Kesäkahvila, puffetti, makkaranpaistoa. Yht.tiedot /tiedustelut Sihteeri Helena Ahonen, p. 044 3657 436, kovesjoenkylayhdistys@gmail.com

 

PIRKKALA

 

Anian kylä. Anian lintupuisto, lähiretkikohde ja yhteisöllinen tilataideteos. Anian rantatie 886, 33980 Pirkkala. Omatoiminen tutustuminen Pirkkalassa, Anian kylässä sijaitsevaan lintupuistoon. Meillä voit viettää hetken vanhan kyläkoulun idyllisessä pihapiirissä tutustuen omatoimisesti lukuisiin eri tahojen taiteilemiin linnunpönttöihin ja seurata lintujen pesimäpuuhia ja kuunnella kesäistä linnunlaulua. Ota omat eväät mukaan tai nauti kesäsunnuntaisin Anian kyläyhdistyksen kahvilan antimista. (Kahvila avoinna kesäsunnuntaisin 4.6.-6.8.2023 klo 12:00-16:00, lintupuisto avoinna 24/7).

 

PÄLKÄNE

 

Aitoo. Ihanan Aitoo. Koordinaatit: 61.339114, 24.491598, 36720 Aitoo. Tule kylään Aitooseen! Tapahtumapäivän aikana voit ajella museopaloautolla, ihastella katutaidetta, tutustua uuden kangasnäyttelyn retrokuoseihin, nauttia live-musiikista, juoda pullakahvit kyläkaupan kunniaksi, jumpata, juosta ja saunoa oikein kunnolla! Tapahtumapaikkoina toimivat kylän keskusta, Anssin Kauppa ja Laivaranta. Päivän tapahtumat käynnistyvät klo 13 alkaen. Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia. – Aitoon VPK:n museopaloautoajelu klo 13–15. Lähtöpaikkana on Pysäkki. – Tropiikista Tiibettiin – näyttely E. Heleniuksen 1960- ja 70-luvun kuoseista klo 13–19. Näyttely sijaitsee Flagmoren kiinteistön 2. kerroksessa osoitteessa Kankaantie 4. – Pullakahvit Anssin Kaupan 6-vuotispäivän kunniaksi kaupalla klo 13–14. – Henrik ”Tiisu” Illikainen plays TIISU Anssin Kaupan lastauslaiturilla klo 14. – Ihanan Aitoo -infotiski tutustuttaa kylään, kyläläisiin sekä myynnissä oleviin tontteihin ja kiinteistöihin klo 13–15 kylän keskustassa. – Kyläyhdistyksen saunatapahtuma Laivarannassa alkaa klo 15 ja jatkuu yöhön asti. Voit saunoa perinteisen saunan lisäksi teltassa ja savusaunassa. Saunapalaksi on tarjolla makkaraa. Saunat ovat sekasaunoja, joten ota mukaan uikkarit. – Kaikenkuntoisille ja -ikäisille suunnattu kuntopiiri Laivarannassa klo 16–17. – Ohjattu Suullissaaren juoksulenkki klo 17.30. Lisäykset ja muutokset päivän ohjelmaan ovat mahdollisia, joten seuraathan tapahtumaa somessa.

Kuohijoki. AVOIMET OVET VEPARILLA KLO 12-15. Padankoskentie 55, 14980 Kuohijoki. Taidekuohut 2023 esittelyä ja uudet kylätuotteet : Kuohijoki kalenterit ja t-paidat tulevat myyntiin. Supersuosittu Veparin naisten vohvelikahvila avoinna ! Kuohijoen Kyläyhdistys-Vepar ry. toivottaa kaikki tervetulleeksi tapahtumaan.

Luopioinen. Luopioisten kesänavaus. Keskitie 11, 36760 Pälkäne. Luopioisten kesänavaus 10.6 Luopioisten tori klo 8-14 Kyläkauppatapahtuma K-Market Järvikansa Ota ulkoilukylä haltuun: Luova Luopioinen ja Lasten Luopioinen -mobiiliseikkailupelin avajaiset Luopioisten Yrittäjien kesänavaus Ravintola Liekki! Mikkolan kesänavaus.

Onkkaala. Pälkäneen Autot 2023 autotapahtuma Kostia Areenan parkissa. Kehätie 7, 36600 Pälkäne. Lauantaina 10.6.2023 klo 12-16 Kostia Areenan parkissa loistava kattaus pälkäneläisiä autoja, lapsille oma lasten-alue pomppulinnoineen sekä Onkkaalanraitti Ry:n oma kahvio. Rompetori. Tervetuloa viihtymään! Lisätietoja www.onkkaalanraitti.fi

Puutikkala. Lättykahvilan avajaiset, kirppistapahtuma ja kesäkukkamyynti. Puutikkalanraitti 161, 14960 Puutikkala. Klo 11 – 15. Kaikille avoin ja pääsymaksuton tapahtuma, jossa voi nauttia lättykahvit, tehdä kirppislöytöjä tai tulla myymään itselle tarpeetonta tavaraa sekä ostaa kesäkukkia Juhan kesäkaupan kukka-autosta.

Rautajärvi. Avoimet kylät Rautajärvi 2023. Rautajärventie 16, 36910 Rautajärvi. Rautajärvi 100% mukana Avoimet kylät tapahtumassa 10.6.2023. Ovet avoinna RAUTAJÄRVEN KOULULLA alkaen klo 13. Elävää musiikkia tarjoilee RAUTAKAUSI – Suomirokkia Noitalinna huraasta Viikatteeseen – ja SW FREEDOM – melodista rock- ja popmusaa sekä bändin omia biisejä että covereita-. POPUP-kahvio avoinna. Tervetuloa tutustumaan koulun yhteisöllisiin tiloihin iltapäiväkahvien ja hyvän musan saattelemana! Iltapäivää voi luontevasti jatkaa Elotähkässä omalla tyylillä, musiikista vastaa klo 16 JUKKA NISSINEN ”Folkia, rockia ja savolaista kuplettiperinnettä musiikissaan yhdistelevä Jukka Nissinen valloittaa kuulijansa arjen perusajatusten ja elon oivallusten äärellä liikkuvalla omaäänisellä laululyriikalla.” Ei pääsymaksua.

Sappee. Aulan ihastelu. Sappeentie 701, 36450 Salmentaka. Entisen Sappeen koulun asbestilattiaisesta ja repaleseinäpahvisesta eteisestä sukeutui Sappeen ja Ohvenon kylätalon upeasti remontoitu aula, jota pääsee ihailemaan 10.6. klo 13-15. Samalla voi hiplata yhtä pahvien alta esiin kaivettua seinää, jonka hirret ovat vähintään 200 vuotta vanhoja, sillä rakennus täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Lisätiedot Päivi Heinonen 0405324930.

Vihavuosi. PIIPPU Terassikahvilassa kosken rannalla ohjelmaa. Vihavuodentie 335, 14930 Sappee. TurHau Tunes – A cappella treenit PIIPPU lavalla n. klo 13.00 alkaen – vapaa pääsy. Stand uppia Piipputerassilla Vihavuodessa – Marju-Nella klo 15. Vapaa pääsy! Illalla bingoillaan rennosti Piipputerassilla klo 19 alkaen. Jokaiselle osallistujalle jaetaan yksi ilmainen bingolappu/ kierros. Voitot on mitä sattuu jos bingo osuu, tärkeintähän on osallistuminen! Bingossa ikäraja K18. Järjestäjänä MiminTalli Oy, 050-548 3210.

Ämmätsä. Ämmätsän kylätalon taidekahvila. Kurjentie 3, 36930 Kyynärö. Marja-Liisa Rantalan taidetta kylätalolla, sekä kyläyhdistyksen kakkukahvila. Klo 10-14. Vapaa pääsy. Järjestää Kyynärö-Ämmätsä-Vahdermetsän kyläyhdistys.

 

RUOVESI

 

Väärinmaja. Perinteinen avoimet kylät päivän Väärintori. Hanhontie 10, 35750 Väärinmaja. Kaikille avoin toritapahtuma 10-13 ainakin tarjolla leivonnaisia, kädentaitoja, kahvia ja pullaa, kirpputori… ilmaiset myyntipaikat. Kyselyt Marianne, puh. 0445023539.

 

SASTAMALA

 

Hahmajärvi. Satumaista taidetta ja Korupajan pajaputiikki. Hahmajärventie 275, 38460 Sastamala. Korupaja Hopeakuun pajalla on esillä Leena Pentin satumaista taidetta, ja pajaputiikissa on myynnissä käsinvalmistettuja koruja, taidetuotteitta ja käsitöitä keskellä kaunista maaseutua. Paja on tapahtumapäivänä avoinna klo 12-20, tarjolla vierailijoille on kylmää mehua. Pajalle ovat tervetulleita ihan kaikki karvoihin katsomatta, joskin kynnysten takia tila ei ole aivan esteetön.

Illo & Tapiola. KESÄILLON VALSSI. Punkalaitumentie 1510, 38280 Sastamala. Tule tanssahtelemaan ja tapaamaan tuttuja Illon Seuraintalolle 10.6. klo 19.00-23.30. Illan musiikista vastaa Tanssiorkesteri Taikayö. Puffetti, arpajaiset (huippupalkinnot) ja anniskeluoikeudet! Liput 10 €. Tapahtuman järjestävät: Illon kyläseura ja Tapiolan kyläyhdistys. Lisätietoja: www.sastamalankylat.fi/tapiola/

Jaara. Kyläile puutarhassa. Murajantie 77, 38360 Sastamala. Kylämarkkinat paikallisessa puutarhassa klo 10-16.

Karkku. Kylätila Otavan avajaiset. Maakunnantie 29, 38100 Sastamala. Tervetuloa tutustumaan karkkulaisten yhteiseen kylätilaan! Juhlapuheet ja maljan kohotus klo 12. Tila on avoinna klo 15 saakka. Täytekakkukahvit. Karkun kirjastolla Maakunnantie 29.

Karkku. Kirppu-Karkku. Maakunnantie 8, 38100 Sastamala. Tule myymään kätköjesi aarteet ja tekemään löytöjä! Maksuton ja avoin kirpputorimyyntitapahtuma Karkussa klo 10-13. Kirpputorimyyntiä löydät kylän keskustasta ja kyläläisten omilta pihoilta.

Kaukola. Kokemäenjoen vaikutus Kaukolan kylän elämään ja ihmisiin -luento ja kyläkahvila. Kaukolantie 133, 38210 Sastamala. Vesa Kaukonen luennoi Kaukolan kylätalolla klo 14. Luennon päätteeksi on mahdollisuus kävellä Vesan opastuksella voimalaitokselle ja takaisin. Tule kuulemaan jokeen liittyvää kylän historiaa. Tilaisuus on maksuton, kyläkahvilassa vapaaehtoinen kahviraha. Kaukolan kyläseuran kotisivut.

Keikyä. Käsityöpuoti ja kirppis. Heinimaantie 26, 32730 Sastamala. Kauniita käsitöitä arjesta juhlaan, ohessa kotikirppis. Avoinna 11-16 Tervetuloa! Anja Jalo 040 7154 839.

Kiimajärvi. Kiimajärven kyläseuran 30-vuotis syntymäpäivät. Kiimajärventie 3, 38300 Sastamala. Ohjelmaa klo 11.00: Laulua, ansiomerkit, muisteloita, Avoimet ovet, kirpputori, lätty- ja makkarapannu kuumana klo 10-14. Kahvitarjoilu. Kiimajärven kyläseuran kotisivut.

Lantula. Nuorten kesäkioski auki. Vesilahdentie 482, 38220 Sastamala. Nuorten kesäkioski on auki 12-18 ja makasiinissa on lelunvaihtotori. Tuo tullessas vie mennessäs. Kioskista jäätelöä, karkkia, kahvia, leivonnaisia, makkaraa. Tied. 050 3666953. Järj. Lantulan seudun kyläyhdistys ry. Lantulan kotisivut.

Pehula. Avoimet ovet Kemiran tehtaan vieraskerholla. Kemiantie 1, 32740 Sastamala. Pehulan Seudun kyläyhdistys ry ja Kemira Chemicals Oy tarjoavat mahdollisuuden tutustua tehtaan vieraskerhoon Kokemäenjoen rannalla. Ovet ovat avoinna klo 13-16. Tervetuloa tutustumaan tähän kauniiseen vanhaan rakennukseen, joka normaalisti on suljettu ulkopuolisilta. Saavuthan kävellen tai pyörällä. Autot on jätettävä tehtaan parkkipaikalle, josta löytyy opastus talolle.

Suodenniemi. Taimitori ja kirppisavaus. Kittiläntie 2, 38510 Sastamala. Suodenniemen torilla 10.6. klo 9-12. Kesäkuun teematorina on taimitori ja kirppisavaus. Kaikki tervetulleita myymään, asiakkaiksi, tapaamaan tuttuja ja tuntemattomia ja nauttimaan kahvion tarjonnasta. Myyntipaikat ulkona ilmaisia, kojuvaraus 8€/koju. Lisätiedot: 0407152871/Sari (miel.iltaisin tai viestillä).

Sävin kylä. Sävin Pyrkijän Rompetori. Sävintie 925, 38510 Sastamala. Tervetuloa myymään ja ostamaan tavaraa Rompetorille Sastamalan Sävin kylään lauantaina 10.6.2023 klo 10-16 (Sävin lava, Sävintie 925, Sastamala). Buffet & makkaraa, käteismaksu. Myyntipaikat sisällä 5€, ulkona ilmaisia. Paikkavaraukset ja tiedustelut: Anna Hesso 0400728758.

Tapiolankylä. Tapiolan IKILIIKKUJAT. Kämmäkäntie 105, 38250 Sastamala. Patikoidaan Veikko Kurjen opastuksella Tapiolankylän metsäpolkuja ja -teitä. Ota mukaasi hyvät kengät, kävelysauvat, juomapullo ja reipasta mieltä! Lähtö parin tunnin lenkille 10.6. klo 13.00. Lisätietoja: www.sastamalankylat.fi/tapiola/

Vähähaara. Vähähaaran Pihakirppis Kotiseututalolla. Vehkakorventie 649, 38300 Sastamala. Pihakirppis ja myynnissä keittolounasta ja leivonnaisia klo 11-15. Varaa oma kirppispöytäsi Sannalta p. 0400 398 989 5€/pöytä. Lapsille ohjelmaa. Arpajaiset. Järj. Vähähaara-Seura.

 

TAMPERE

Aitoniemi-Hirvenniemi. Avoimet kylät Kesolla. Aitoniementie 406, 33680 Tampere. Tervetuloa Kesolle klo 14-16. Keson kylätalon pihassa teet löytöjä peräkonttikirppikseltä ja voit ihmetellä erilaisia työkoneita. Sisällä tutustut taidenäyttelyyn Keson komeassa pirtissä, voit kahvitella herkkujen kera ja lainata kirjoja ja pelejä kyläkirjastosta. Pena tarinoi Keson historiasta ja remontoinnista kylätalon esittelykierroksilla klo 14.30, 15 ja 15,30. Järj. Aitoniemen-Hirvenniemen kyläläiset ry.

Kyläretki: Parkkuu-Kuru-Vaskivesi-Härkönen-Ruovesi. Pohjois-Pirkanmaan KYLÄRETKI. Hatanpään valtatie 7, 33100 Tampere. Pohjois-Pirkanmaan kyläretken kohteet: Parkkuu-Kuru (Ylöjärvi) — Parkkuun Seuratalo ja Kurun satama, Vaskivesi (Virrat) — Nuorisoseurantalo, Rasintupa ja Myllyniemen lava, Härköskylä (Virrat) — Härkös-sali, Matias-kappeli ja Kirstin Galleria, Ruovesi — Vinhan Kirjakauppa, Antikvariaatti ja Taidegalleria. Retki lähtee Tampereen linja-autoaseman tilausajolaiturilta 10.6. klo 9.00 ja palaa takaisin samaan paikkaan noin klo 17.30. Kyläretki on kaikille avoin. Retken hinta on 20 €/hlö ja se sisältää bussikuljetuksen ja opastuksen retkikohteissa sekä kotiruokalounaan Rasintuvalla Vaskivedellä ja iltapäiväkahvit. Mukaan mahtuu max. 50 henkilöä. Retki maksetaan käteisellä bussiin noustessa. Järjestäjänä Pirkan Kylät ry. Tukijana OP Tampere.

 

VALKEAKOSKI

 

Metsäkansa. Pukkilan tilan avoimet ovet. Metsäkansantie 174, 37850 Metsäkansa. Pukkilan tilan avoimet ovet klo 12–16, tilavierailumaksu vapaaehtoinen. Tilan eläimet nähtävillä, aittakahvila ja tilapuoti avoinna. Tule katsomaan alpakoita, vuohia, kaneja ja muita eläimiä!

Metsäkansa. Metsäkansan maalaismarkkinat. Vedentaantie 24-30, 37850 Metsäkansa. Metsäkansan maalaismarkkinat Ilolassa klo 11 alkaen. Tule näkemään maatilan eläimiä ja pihakojuilla on mm. tuotteita, muurinpohjalettuja ja hodareita myynnissä. Tervetuloa!

Metsäkansa. Kirjatori. Koordinaatit: 61.233564, 23.868834, 37850 Metsäkansa. Kirjatori, Metsäkansan Little Free Libraryn kirjoja saa tulla penkomaan klo 12-14. Tarjolla myös pientä purtavaa. Emme hyväksy maksuvälineenä mitään – tervetuloa! Nuutinpolku 3, Lipontien varrella Metsäkansan Tapiolaa vastapäätä.

Sääksmäki, Huittula. Kyläkävely Sääksmäen kulttuuriraitilla! Sääksmäentie 837, 37700 Valkeakoski. Valkeakoski 100v kunniaksi kyläkävely aiheena ”Sääksmäen kirkonkylä 1923 – 1973. Lähtö 10.6. klo 11 Kelhiltä, Sääksmäentie 837 ja kyläkävelyn päätepiste Räsänpäähän. Oppaana Riitta Rautanen.

Sääksmäki. Sääksmäen kulttuuriraitti Huittulassa. Huittulantie 125, 37700 Sääksmäki. Tutustu virtuaalisesti Sääksmäen kulttuuriraittiin Huittulassa!

Sääksmäki. Räsälän luomutila. Huittulantie 243, 37700 Sääksmäki. Tervetuloa Räsälään Avoimet kylät -päivänä 10.5. klo 11 – 15. Pop up-kahviosta aidot nokipannukahvit ja myymiöstä tilan tuotteita, mm. hunajaa ja pesukastanjoita. Tavattavissa isäntäväen lisäksi muutama kana ja pari ankanpoikaa!

 

VESILAHTI

 

Kirkonkylä. Tervetuloa Samottiin klo 10-18. Tapolantie 2, 37470 Vesilahti. 1840-luvulla rakennetun vanhan hirsinavetan puutarha kätkee sisäänsä yllätyksen. Romuromanttinen puutarha kutsuu sinut tutustumaan pihan savisiin asukkaisiin ja tarinoihin. Tule tekemään uniikkeja löytöjä savipajan myymälästä. Myynnissä oman pajan keramiikkaa sekä lahjatavaraa eri materiaaleista. Kakku- ja kahvitarjoilu koko päivän ajan. Lisätiedot 0405411325. Tervetuloa Samottiin!

Krääkkiö. Navettakirppis Krääkkiö. Ameentie 124, 37380 Vesilahti. Navettakirppis Krääkkiö avoinna jälleen 10.-11.6. klo 11-16. Paljon erilaisia mielenkiintoisia tuotteita niin vanhempaa kuin uudenpaakin. Tervetuloa tekemään edullisesti löytöjä tai poikkeamaan vaikkapa kahville ja pullalle. T: Anne ja Minna.

Krääkkiö. Pop Up-kahvila ja käsityöpuoti. Latomaantie 1305, 37380 Vesilahti. Lumia Living avaa ensimmäisen Pop Up puotinsa Krääkkiöön! Luvassa on Vesilahtelaisia käsitöitä, kuten asusteita ja sisustustuotteita, Pop Up kahvila ja kirpparitavaraa. Puoti on avoinna Klo 11-16. Tervetuloa läheltä ja kaukaa idylliseen maalaismiljööseen nauttimaan kahvista ja kastettavasta sekä tekemään ostoksia!

Rämsöö. Kesäkahvilan avajaiset ja kirppiksiä. Rämsööntie 981 ja 967, 37350 Vesilahti. Rämsöön Kesäkahvila aukeaa kello 13.00 ja on auki 19.30 asti. Kirppikset kello 11.00 – 17.00 (tai ilmoituksen mukaan).

 

VIRRAT

 

Härkönen. Avoimet Kylät -tapahtuma Härköskylässä. Kylän esittelyä, kahvitarjoilu, kirppismyyntiä, poniajelua ym. Mukana ovat myös Matias-kappeli ja Kirstin Galleria. Vaskivedentie 243, 34800 Virrat. Härköskylän Avoimet kylät -tapahtuma 10.6. kello 11-14 Ylä-Härkösen salissa, Matias-kappelissa ja Kirstin Galleriassa.

Killinkoski. Kattilallinen kukkia -tapahtuma Killinkoskella. Inkantie 47, 34980 Killinkoski. Kesäkukkien aika on nyt! Kattilallinen kukkia – tapahtuma Kyläkauppa Killin Jätin pihassa klo 10 alkaen. Kyläkaupalla myynnissä Puutarhatuote Hännisen kesäkukkia ja inspiroidutaan erilaisten asetelmien tekoon. Tapahtumassa Killinkosken koulun vanhempaintoimikunnan vohvelikahvila sekä lapsille pomppulinna paikallisen MLL:n toimesta. Järjestäjänä Kyläkauppa Killin Jätti Oy, Killinkosken koulun vanhempaintoimikunta sekä MLL Killinkoski.

Vaskivesi. SEO Las Vaskiveden peräkonttikirppis. Maksuton paikka 15 ensimmäiselle. Ei elintarvikkeita. Vaskivedentie 1415, 34710 Vaskivesi. Tule tekemään löytöjä ja virkistäytymään Cafe Virtainportissa. Markku Kulmala esittää sanoittamiaan ja säveltämiään kotiseutulauluja. Kylän monitaitoinen takoja ja puuveistostentekijä esittää harmonikalla säestäen musiikkiaan SEO Las Vaskivedessä klo 15- 17.

Vaskivesi. Kulttuurikävely Ruusilan kierros, 4 km / 1h 30 min. Vaskivedentie 1475, 34710 Vaskivesi. Kohteina kulttuurimaisemassa mm. Vaskiveden taistelujen 1918 muistomerkki, kirkkovenetalas, kuokkapatsas 1930, Pirkan taival, peräkonttikirppis SEO Las Vaskivesi.. Lähtöaika klo 15 ja lähtöpaikka Vaskiveden Nuorisoseura, Vaskivedentie 1475, Vaslkivesi.

Vaskivesi. Vaskiveden kylän ja kylätoiminnan esittelyä Nuorisoseurantalolla klo 11.30. Tilaisuus toteutetaan osana Pirkan Kylät ry:n kyläretkeä, joka pistäytyy myös Vaskivedellä. Vaskivedentie 1475, 34710 Vaskivesi.

Vaskivesi. Miinan Navettakirppis Vaskiveden kulttuurimaisemassa. Purrantie 103, 34710 Vaskivesi. Nauti Vaskiveden kulttuurimaisemista Näsijärven äärellä ja löydä aarteita navettakirppiksestä.

Vaskuu. Iltanuotiotapahtuma. Laajantie 636, 34730 Virrat. ”On meillä metsässä nuotiopiiri” Koko perheen iltanuotiotapahtuma uimapaikalla klo 18.00 alkaen. Järjestäjänä toimii Vaskuun kyläseura. Puffetista saatavilla muurinpohjalättyjä sekä makkaraa.

 

YLÖJÄRVI

 

Lempiäniemi-Peräsilta-Kaihari. LePeKan saunapäivä. Kuruntie 734, 34130 Ylöjärvi. Paikalla pääsee LePeKan kyläyhdityksen saunaan ja uimaan laituriltamme järveen. Tapahtuma on klo 12-18 välillä. Tapahtumamme on kaikkille avoin ja ilmainen. Järj. Lempiäniemi-Peräsilta-Kaihari kyläyhdistys ry.

Nisunperä. Avoimet Kylät Nisunperällä. Väinänperäntie 35, 39310 Viljakkala. Avoimet kylät Nisun metsästysmajalla klo 10-13. Kirppis, taimimyynti, kirjamyynti, Helykoru-korukäsityöläinen, vohveleita, grilli, järjestäjä Nisun kyläyhdistys ry. Lämpimästi tervetuloa!

Parkkuu. Kyläkirppissuunnistusta pitkin kaunista Parkkuun kylää. Parkkuuntie 150, 34320 Ylöjärvi. Parkkuun seudun kyläyhdistys järjestää perinteeksi muodostuneen kyläkirppissuunnistuksen. Kartta ja kohteet löytyvät Parkkuu.fi sekä Facebookin Parkkuun sivuilta kesäkuun alussa. Tarkempaa tietoa mm. kohteista, kartta ja aikataulu ilmestyy Parkkuun nettisivuille sekä Parkkuun Facebookiin kesäkuun alkupuolella.

Parkkuu. Äijäkirppis. Metsästys, kalastus, ym harrastus ja remppavälineitä. Myös muuta vanhaa tavaraa. Pieni peräkärry. Parkkuuntie 70, 34320 Parkkuu. Auki klo 9.00-18.00.

Pengonpohja. Pengonpohjan koulun perinteinen leipä- ja kirpputoripäivä. Länsi-Teiskontie 234, 34150 Kyrönlahti. Klo 10 – 16 kirpputori auki, paljon tavaraa. Tarjolla koululla aamulla leivottua hapanleipää sekä muitakin leivonnaisia.

Pohjois-Kuru, Itä-Aure. Pohjois-Kurun kesän avaus. Itä-Aureentie 1060, 34550 Itä-Aure. Klo 10-16 JussiMatissa kirppis, kyläyhdistyksen arpajaiset, hernerokkaa,pannaria,kahvia ym. Klo 12 frisbeegolf-turnaus urheilukentällä. Klo 14 sirkustaiteilija Kai Kuutamon show koko perheelle JussiMatin pihalla Sormuseon riihimuseo ja Aurejärven kirkko avoinna klo 10-16. Facebook: Taistelijan talo- palveluyhdistys, www.pohjoiskuru.fi

Viljakkala. Keskeneräiset käsityöt – ja valokuvanäyttely. Kakkukahvila. Luhalahdentie 2, 39310 Viljakkala. Klo 10-15. Keskeneräisten käsitöiden näyttely, kakkukahvila ja valokuvanäyttely. Ilmainen sisäänpääsy, paikalla kahvio.