Avoimet Kylät -päivä toteutettiin lauantaina 12. kesäkuuta 2021!

Koko Suomesta oli mukana reilut 600 kyläkohdetta, joista peräti 95 oli Pirkanmaalta!!

Tapahtumapäivää vietettiin pääosin verkkotapahtumana, mutta mukana oli myös koronaturvallisia live-tapahtumia. Kaikkiin Suomen ja Pirkanmaan Avoimiin Kyliin ja heidän verkkomateriaaleihinsa pääset edelleen tutustumaan avoimetkylat.fi-sivustolta, jossa jokainen kohde on myös merkitty KARTALLE. Pirkanmaan kohteet löydät luetteloituna myös tästä alta.

Avoimien Kylien pääteemoina on tänä vuonna ollut maallemuutto ja lähimatkailu. Tarkoituksena on, että päivään tuotettu sisältö toimii kylien markkinointimateriaalina koko kesän ajan. Parhaillaan käynnissä olevasta kesästä tulee jo toinen peräkkäinen lähimatkailun ryntäys, joten verkkomateriaali ohjaa ihmisiä vierailemaan kylien upeissa kohteissa omatoimisesti kesän aikana. Avoimet Kylät verkossa -päivän pääasiallinen julkaisukanava on kylien omat verkkosivut ja Facebook. Lisäksi päivän materiaalia voi julkaista vaikkapa kylän Youtube-kanavalla ja Instagramissa. Tapahtumajulkaisut löytyvät somesta tunnisteilla #AvoimetKylat #TeeSeKylilla ja #MaalleAsumaan.

Tervetuloa kyläkierrokselle livenä tai virtuaalisesti!

 

Alla Avoimet Kylät -päivässä mukana olevat kohteet Pirkanmaalla

 

LIVE-TAPAHTUMAT

(Kohteet kuntien mukaisessa aakkosjärjestyksessä)

Luhalahti, Ikaalinen
Huopion markkinat Luhalahden torilla klo 9-13. Tervetuloa! Luhalahdentie 2322, 39410 Luhalahti. Tutustu myös Luhalahden kotisivuihin.

Raudanmaa, Kangasala
Kylätalolla avataan Lastenmaatila Pikkupiha, jonka suloiset eläinystävät kutsuvat tutustumaan maaseutuun ja eläinten hoitoon. Avoinna klo 11-18. Tervetuloa! Ponsantie 1269, 36340 Kautiala. www.raudanmaa.com/pikkupiha

Eräjärvi, Orivesi
Taidemyllyllä taidenäyttely ja Myllykahvila klo 10-18. Taukopaikka Vihasjärven Kyläpuistossa (Järvenpääntien ja Laurilantien kulmaus). Pajulantie 62, 35240 Ristakallio. Lisätietoja Järvenpää-Vihasjärven FB-sivuilla.

Eräjärvi-Järvenpää ja Vihasjärvi, Orivesi
Vihasjärven kansakoulu 115 vuotta! Tule kokemaan vanhan kyläkoulun tunnelmaa klo 10-18. Avarat luokkahuoneet, vanhanajan ulkorakennukset aittoineen ja kellareineen ovat näkemisen arvoisia. Aurinkoiselta pihamaalta avautuu laaja, eteläinen peltomaisema. Kahvila ChefBug ja minimyymälä auki. Järvenpääntie 223, 35240 Orivesi. www.herkkuhyonteiset.fi

Siitama, Orivesi
Kylätalo Jukolassa myynnissä aitoa siitamalaista pitsaa, myös vegaaninen ja gluteiiniton vaihtoehto. Mukavaa oheisohjelmaa koko perheelle. Tapahtuma klo 11-15. Siitaman kylätie 614, 35300 Orivesi. www.siitamannuorisoseura.wordpress.com

Pohjois-Parkano, Parkano
Avoimet Kylät -Kierrätystori Pohjois-Parkanon Kylätalolla klo 11-14. Tietoa lähimatkailusta: Alkkianvuori Geopark kohde, ITE taidereitti ja kosteikkokohteet. Vatajantie 191, 39750 Kuivasjärvi. Lisätietoja Pohjois-Parkanon FB-sivuilla.

Aitoo, Pälkäne
Tule tutustumaan Aitooseen! Käy kurkkaamassa Facebookin tapahtumasivulta, mitä kaikkea live-tapahtumaa on tiedossa Avoimet Kylät -päivän aikana. Kankahuventie 79, 36720 Aitoo.

Kyynärö, Pälkäne
Kyläyhdistyksen lavakahvila Kyynärön lavalla klo 12-16. Leipomotuotteita ja mahdollisesti savumuikkuja myynnissä. Rautajärventie 390, 36930 Kyynärö. Tutustu myös Kyynärön kotisivuihin ja FB-sivuihin.

Kirkonkylä, Ruovesi
Näyttely: Kohtaamisia Ruovedellä – kulttuuripitäjän elämää ja ihmisiä. Avoinna klo 10-17. Näyttely on esillä Ritoniemen tuvassa. Ritoniemen kartanon tunnetuin vieras lienee kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runeberg. Laivarannantie 2, 34600 Ruovesi. Lisätietoja täältä.

Murole, Ruovesi
Kauniista kanavamiljööstä ja kuvataiteestakin tunnettu Murolekoski on varsinaista Muroleen kylää kuuluisampi. Nykypäivän matkailija pääsee yhä nauttimaan maalaisidyllistä Muroleen kahvimakasiinissa, avoinna klo 10-22. Kahvilanpitäjät ovat Ruoveden 4H-yhdistyksen nuoria. Muroleenkanavantie 481, 34420 Ruovesi. muroleenkesakahvila.fi

Väärinmaja, Ruovesi
Toripäivä kylätalo Tapiolan pihalla klo 10-13. Hanhontie 10, 35750 Ruovesi. www.vaarinmaja.fi

Jaara, Sastamala
Koko Kiikoinen kirppistelee ja kirpparihengessä mukana myös Murajan puutarha klo 10-18. Kukkapoistoja yms. Jaaran kyläseuran lettumestarit vauhdissa klo 10-15. Murajantie 77, 38360 Sastamala. www.sastamalankylat.fi/jaara

Kaukola, Sastamala
Ikkunankunnostustalkoot Kaukolan kylätalolla klo 10-16. Olet lämpimästi tervetullut! Mikäli ikkunankunnostus on sinulle uusi juttu, saat perehdytystä tehtävään. Talkoolaisille tarjolla keittoa ja kahvia. Tunnelmia viime kesän ikkunankunnostustalkoista videon muodossa. Kaukolantie 133, 38210 Sastamala. Lisätietoja Facebook-sivulla.

Keikyä, Sastamala
Keikyän riippusilta ja Siltakahvila (avoinna klo 10-18). Silta on Suomen pisin puurakenteinen riippusilta, 228 metriä. Se rakennettiin vuonna 1948, silloisen Keikyän kunnan ja seudun suurimman työnantajan, Finnish Chemicalsin rahoituksella. Syksyllä 2019 Keikyän Perikunta ry vuokrasi sillan Sastamalan kaupungilta, ja kunnosti sillan talkootyönä vuoden 2020 aikana. Tule ihailemaan upeita maisemia ja hörppäämään kuppi kahvia. Myllytie 22, 32740 Sastamala. Lisätietoja Facebook-sivulla ja kotisivuilla.

Kiikka, Sastamala
Kiikan taajaman alueella on useita toimintapisteitä. Kävijät voivat tehdä ostoksia, katsoa teatteriesityksiä, tutustua paloautoihin, testailla yleisurheilulajeja ja kuntoportaita, käydä käsityönäyttelyissä, Sarkia-museossa sekä lapsiperheiden ulkoliikuntapuistossa. Kotisivuilla tarkemmat aikataulut. Meijerinahde 1, 38300 Sastamala.

Kiimajärvi, Sastamala
Kiimajärven kylätalon kirppis klo 10-14. Kiimajärventie 3, 38300 Sastamala. www.sastamalankylat.fi/kiimajarvi

Tapiola, Sastamala
Tapiolankylän kesäkauden avajaiset Tapiolan kentällä klo 14-16. Ohjelmassa skuuttirampin avajaiset eli SKUUTTIMIITTI. Puffetti & Arvontaa & Hyvää Seuraa! Punkalaitumentie 446, 38250 Sastamala. www.sastamalankylat.fi/tapiola

Nuutajärven Lasikylä, Urjala
Nuutajärven Lasikylässä Avoimet Kylät -päivässä klo 11-15 paljon taide- ja käsityöputiikkeja sekä lasimuseo avoinna. Lasinpuhallusta, hyvää ruokaa, opastettuja kierroksia kylällä & kartanolla (ennakkoilmoittautuminen) sekä historiallisen Puukonttorin ikkunoiden kunnostusnäytös. Pruukinraitti 15, 31160 Nuutajärvi. Lisätietoja FB-tapahtumasivulta.

Vesilahden kirkonkylä, Vesilahti
Samotin keramiikkamyymälä ja Yllätysten Savipiha. Dreijaus- ja savityönäytöksiä klo 10-18. Unelmien keramiikkapuutarha avoinna savipeikkoineen. Tarinoita, kahvia ja kakkua tarjoamme koko päivän vierailijoille. Tapolantie 2, 37470 Vesilahti. www.samotti.net

Vaskivesi, Virrat
Uudistuneen 62 vuotta toimineen, tunnelmallisen Myllyniemen rantalavan esittely. Avoimet portit klo 13-15. Tarjolla juotavaa. Paikalla opas kertomassa kylän yhteisöistä, 102-vuotiaasta Vaskiveden Nuorisoseurasta ja kylähankkeista. Havangantie 153, 34710 Vaskivesi. www.vaskivesi.fi ja www.myllyniemenlava.fi

Kuru, Ylöjärvi
Kotikirppis klo 10-16. Myytävänä paljon tavaraa: mattoja, tekstiilejä, sisustustavaraa, astioita, pienkodinkoneita, retroa, LP-levyjä, leluja yms. Poikeluksentie 117, 34300 Kuru.

 

VERKKOKOHTEET

(Kohteet kuntien mukaisessa aakkosjärjestyksessä)

Herttuala, Hämeenkyrö
Tutustu videolla Heinijärven Herttualan kylään moottoripyöräilijän silmin

Hämeenkyrön kylät, Hämeenkyrö
Esittelyssä Hämeenkyrön maaseututonttien kohteet

Jumesniemi, Hämeenkyrö
Jumesniemen kotisivut – Pirkanmaan Vuoden Kylä 1998

Mahnala, Hämeenkyrö
Mahnalan kylässä myynnissä olevia omakotitaloja ja mökkejä

Pinsiö, Hämeenkyrö-Nokia-Ylöjärvi
Pinsiön kotisivut – Pirkanmaan Vuoden Kylä 2014

Tevaniemi-Miettinen-Kallionkieli, Ikaalinen
Vieraile Tevaniemen Kyläseuran kotisivuilla & FB-sivuilla

Raudanmaa, Kangasala
Raudanmaan Facebook- & Instagram-sivuilla voit tutustua kylän toimintaan

Päijälä, Kuhmoinen
YouTube-video kauniista Päijälän kylästä

Kuokkala, Lempäälä
Video Kuokkalan kylään perustettavasta Yhteisöjen talosta

Lastusten kylä, Lempäälä
Kylä tutuksi-pyöräretki Lastusten kylällä

Mänttä-Vilppulan kylät: Mänttä, Vilppula, Kolho ja Pohjaslahti
Tule, ihastu ja hanki oma koti Taidekaupungista

Pohjaslahti, Mänttä-Vilppula
Pohjaslahden kotisivut – Pirkanmaan Vuoden Kylä 2009

Eräjärvi, Orivesi
Eläväisen Eräjärven kyläsivut

Oriveden vanhat talot ja pihat, Orivesi
Piipahda Oriveden vanhoissa taloissa ja pihoissa virtuaalisesti tai paikan päällä

Alkkianvuori, Parkano
Alkkianvuori Geopark kohde

Pohjois-Parkano, Parkano
Tutustu Pohjois-Parkanoon kotisivujen & Facebook-sivujen kautta

Anian lintupuisto, Pirkkala
Yhteisöllinen tilataideteos ja lähiretkikohde vanhan kyläkoulun ympäristössä

Anian kylä, Pirkkala
YouTube-video Aniankylästä & kotisivut

Jalasjoki, Punkalaidun
Jalasjoen yhteystiedot & kyläkummitoiminta & kylän sijainti

Juti, Punkalaidun
Jutin kyläkummitoiminta ja kylän sijainti

Kanteenmaa, Punkalaidun
Kanteenmaan yhteystiedot & kyläkummitoiminta & kylän sijainti

Koskioinen, Punkalaidun
Koskioisten yhteystiedot & kyläkummitoiminta & kylän sijainti

Liitsola, Punkalaidun
Oriniemen ja Liitsolan kyläesitekyläkummitoiminta & kylän sijainti

Oriniemi, Punkalaidun
Oriniemen ja Liitsolan kyläesitekyläkummitoiminta & kylän sijainti

Pitäjänseutu, Punkalaidun
Pitäjänseudun yhteystiedot & kyläkummitoiminta & kylän sijainti

Sadonmaa, Punkalaidun
Sadonmaan kyläkummitoiminta & kylän sijainti

Vanttila, Punkalaidun
Vanttilan yhteystiedot & kyläkummitoiminta & kylän sijainti

Vehkajärvi, Punkalaidun
Vehkajärven kyläkummitoiminta & kylän sijainti

Aitoo, Pälkäne
Pirkanmaan Vuoden Kylän (2002 ja 2019) Aitoon tarinakävely eMuseon mobiilireittinä

Aitoo, Kaukkala, Pälkäne
Tervetuloa Aitoon kotisivuille

Laitikkala, Pälkäne
Laitikkala.fi on uusiutunut

Luopioinen, Pälkäne
Kukkian kylien matkailu-, luonto ja kylätoimintasivusto

Pälkäneen kylät, Pälkäne
Tutustu Pälkäneen kyliin ja palveluihin: VisitPälkäneen FB-sivut & Instagram-sivut

Pälkäneen kylät, Pälkäne
Muuta sinäkin Pälkäneelle – esittelyssä omakotitontit

Rautajärvi, Pälkäne
Torppalive Rautajärveltä – vanhan hirsitorpan siirto FB-sivuilla & YouTubessa

Rautajärvi, Pälkäne
Hippeläisen sekatavarakauppa Rautajärven sydämessä

Helvetinkolu, Ruovesi
Tervetuloa Helvetinjärven kansallispuistoon ja Helvetinkolulle!

Kirkonkylä, Ruovesi
Kirkonkylän kulttuuripolku infotauluineen

Ellivuori, Sastamala
Uudet patikointi- ja maastopyöräilyreitit kutsuvat kulkijoita Pirunvuoressa ja Ellivuoressa

Ellivuori-Otamus-Häijää, Sastamala
Ellivuori-Otamus-Häijää -pyöräilyreitti

Ellivuori-Ritajärvi, Sastamala
Ellivuori-Ritajärvi -pyöräilyreitti

Houhajärvi, Sastamala
Houhajärvi ry:n kotisivut: järven hyvinvointi ja luontoarvojen säilytys, järven virkistyskäyttö

Kuuden sillan -reitti (Ellivuori-Kutala-Kärppälä), Sastamala
Kuuden sillan pyöräilylenkki kiertää Kulo- ja Rautaveden saaria idyllisessä maalaismaisemassa

Kärppälä, Sastamala
Visailu FB-sivuilla: Petojen sukua – Tunnista kuvista neljä kärppäläläistä petoa!

Lantula, Sastamala
Tervetuloa Rusun reitille, FB-sivulta löydät videon Rusun reitistä

Lantulan seutu, Sastamala
Tutustu Suomen Vuoden Kylän 2021 eli Lantulan monipuoliseen toimintaan

Leppälammi ja Taipale, Sastamala
Tutustu Leppälammi-Taipaleen kyläkirjan kohteisiin paikanpäällä kartan avulla

Mouhijärven maisemakylät, Sastamala
Uusi idyllinen asuinympäristö Vähä-Tiisalan alueella Mouhijärvellä

Rautaveden kierros- reitti, Sastamala
Suosittu Rautaveden kierros kulkee halki Rautaveden kulttuurimaisemien

Sastamalan kirkkovaellus -reitti, Sastamala
Sastamalan kirkkovaellus -pyöräilyreitti

Sastamalan Kylät ry, Sastamala
Tervetuloa tutustumaan Pirkanmaan laajimman kunnan 40 kylään ja Sastamalan Kylälehteen

Sastamalan kylät, Sastamala
Omakotitontteja eri puolilla maaseutukaupunkia: Vammalassa, Mouhijärvellä, Suodenniemellä, Kiikoisissa, Kiikassa, Keikyässä, Karkussa, Stormissa ja Putajassa

Stormi-Houhajärvi, Sastamala
Stormi-Houhajärvi -reitillä hallitsevina maisemina ovat kauniit maaseutumaisemat peltoineen, metsineen ja kylineen

Tapiola, Sastamala
Ylistenjärven rannalla sijaitsevan Taipaleenvuoren ulkoilualueen esittely

Vaununperä-Kaukola-Tyrväänkylä, Sastamala
Vammalan keskustan kautta kulkeva Vaununperä-Kaukola-Tyrväänkylä -pyöräilyreitti

Liekovesi-Keikyän riippusilta, Sastamala
Kokemäenjoen maisemissa kulkeva Liekovesi-Keikyän Riippusilta -pyöräilyreitti

Nuutajärven Lasikylä, Urjala
Tutustu Nuutajärven Lasikylään myös FB-tapahtuman välityksellä

Sääksmäen kirkonpuoli (Huittula), Valkeakoski
Sääksmäen kirkonpuoli ikiaikaisine Huittulan kylineen kutsuu ulkoilemaan perinnemaisemaan

Rämsöö, Vesilahti
Valtakunnan Vuoden Kylän 2007 eli Rämsöön kotisivut ovat uudistuneet

Nisunperä, Viljakkala/Ylöjärvi
Tervetuloa virtuaalimatkalle Nisunperälle ja kuulemaan ajatuksia kylästämme

Myllyniemen lava, Vaskivesi, Virrat
Drone-video Myllyniemen lavasta

Vaskivesi, Virrat
Vaskiveden kylän sekä Myllyniemen lavan esittelyä kuvin ja sanoin

Virtain liikuntapuisto, Virrat
Tervetuloa tutustumaan Virtain liikuntapuistoon!

Antaverkka-Petäjä-Vahanta, Ylöjärvi
Kyläesitys Antaverkka, Petäjä ja Vahanta

Karhe, Ylöjärvi
Kyläesitys Karhe

Lempiäniemi-Peräsilta-Kaihari, Ylöjärvi
Kyläesitys Lempiäniemi, Peräsilta ja Kaihari

Mutala, Ylöjärvi
Kyläesitys Mutala

Parkkuu, Ylöjärvi
Kyläesitys Parkkuu & Tutustu myös vuoden 2006 Pirkanmaan Kylän eli Parkkuun kotisivuihin

Pohjois-Kuru, Ylöjärvi
YouTube-kanavalla videoita Pohjois-Kurusta

Siivikkala, Ylöjärvi
Kyläesitys Siivikkala

Soppeenmäki, Ylöjärvi
Kyläesitys Soppeenmäki

Takamaa, Ylöjärvi
Kyläesitys Takamaa

Vuorentausta, Ylöjärvi
Kyläesitys Vuorentausta