Uusi hankevetäjä Pirkanmaan ilmastoviisas kyläverkosto -hankkeeseen

Niin kävi, että hankevetäjä vaihtui Pirkan Kylien Pirkanmaan ilmastoviisas kyläverkosto -hankkeessa. Kiitämme Syrjän Ainoa hienosti alkuun laitetusta ilmastotiedon keruusta ja hankkeen liikkeelle lähettämisestä. Uutta, tämän hankkeen hankintaan laittamaa tutkimustietoa on luvassa jo joulukuussa. Hankevetäjän saappaisiin hyppäsi lokakuun aluksi pälkäneläinen maata viljelevä maantieteilijä Kirsi Oesch.  Seuraa pieni esittely Pirkan Kylien valikoimasta hankkeen loppuun saattajasta.

Olen Oeschin Kirsi, Orivedeltä ihan alkujaan lähtöisin oleva mutta suurimman osan elämää Pälkäneellä asunut ehta maalaistyttö. Elämän polku vei opin perässä yliopistoon Turkuun, mutta se jäi taakse kun maaseudun kehittäminen tarjosi leivän täällä kotikylässä Rautajärvellä. Pian on kulunut neljä vuotta siitä riemukkaasta maallemuuton hetkestä, kun saattoi vaihtaa elinympäristön siihen omimpaan: hämäläiseen järvimaisemaan ja maatilaan.

Edellinen projektini oli vastikään Suomen Vuoden Leader -kylähanke kilpailun voittanut Rautajärven Torppakylä – Vanhasta uutta. Pirkanmaalaisten kylien ilmastotoimien keinovalikoimaan tuli siinä testattua menestyksekkäästi niin biohiilen, luontoreittien kuin hirsirakennusten kierrättämisen osalta. Hankkeen alkuvaiheen esittely löytyy muuten täältä Pirkan Kylien edellisen hankkeen Hiiltä sitovat kylät -hankkeen videoista. Toinen uutisoinnista tuttu työni oli Luopioisten ja Narvan minivuokrataloalueiden Scandinavian Eco Villasin parissa, jossa pieniin pirkanmaalaisiin kyliin nousi kaksi 27 neliön minitaloista koostuvaa asuinaluetta. Yhteenliittävänä teemana hanketöissäni on ollut maaseudun uudet asumismuodot ja loputtoman kekseliäiden kylien auttaminen ideoista toteutukseen.

Katson ilmastonmuutosta niin maaseutuyrittäjän, maanviljelijän, metsänomistajan, milleniaalin, tutkijan, yhdistystoimijan ja vapaaehtoistyöntekijän näkövinkkelistä.

Oheinen kuva on esimerkki henkilökohtaisista ilmastovalinnoistani eli kotitarveviljelystä. On se ilmasto ihmeellinen, kun tässä sitä lokakuulla poimitaan taivasalla kasvaneita tomaatteja lavankauluslaatikosta. Kasvihuonetomaatteja taidetaan ostaa meidän taloudessa kaupasta sitten ehkä ensi vuoden puolella taas. Materiaaleina tässä kokeiluviljelyssä on vain kierrätystavaraa kuten palanutta lantaa ja runsaasti nokkoskäytteellä ladattua biohiiltä. Niin niistä kuivista kesistä selvitään. Fiksu sopeutuu ja ryhtyy jo etukäteen miettimään, miten ilmastonmuutoksen kääntää eduksi.  Tätä viestiä viemme läpi maakunnan.

Minut tavoittaa numerosta 040 615 9360 ja sähköpostista kirsi.oesch@pirkankylat.fi
Rupatellaan ilmastoasioista pikapuoliin.