Pirkanmaan vuoden kylä on Ritvala, Valkeakoskelta!

Pirkanmaan Vuoden kylä, Ritvala, Valkeakoski

Kunniamaininta Pirkkalankylä, Pirkkala

Maaseudun tiennäyttäjät Kati Kamppari, Kuohenmaa, Kangasala, Juha Turunen, Kämmenniemi, Tampere ja Olavi Inkinen, Sarkola, Nokia



 Uusi kunta Pirkanmaan Vuoden kylä kartalle. Pirkanmaan Vuoden kylä valittiin 18. kerran, nyt ensimmäistä kertaa se osui Valkeakoskelle. Kunniamaininnan myötä myös Pirkkala sai ensimmäisen ansioituneen kylän palkittujen kylien joukkoon.  Vuoden kylä julkistettiin  viime vuonna Vuoden kyläteko kylässä Raudanmaalla maaseutumessujen yhteydessä Kangasalla. Onnittelut kaikille voittajille ja kiitokset Raudanmaalle hienosta tapahtumasta ja hienoista järjestelyistä

Pirkanmaan Vuoden Kylä, Ritvala, Valkeakoski
Ritvala on n. 200 asukkaan kylä entisessä Sääksmäen pitäjässä, joka kuuluu nykyisin Valkeakoskeen. Ritvalassa on asuttu jo kivikaudella ja sen historia ulottuu esihistorian hämäriin. Ritvalan kylä on ainutlaatuisen elävän kulttuuriperinnön kantaja. Ikimuistoisista ajoista Ritvalassa on vietetty ja nykymuotoisenakin jo vuodesta 1904 järjestetty Ritvalan Helkajuhla on osoitus pitkäjänteisyydestä, yhteistyökyvystä ja sitoutumisesta merkittäväksi koettuun ja omaleimaiseen perinteeseen. Yhteisen juhlan järjestäminen vuodesta toiseen on tuonut kyläläisille rautaisen rutiinin, hyvien käytäntöjen tuntemuksen ja ymmärryksen siitä, että hommat pitää hoitaa yhdessä.  Jo pelkästään tämä on uskomaton saavutus yksittäiseltä kylältä.

Monet suuretkin asiat saadaan toteutettua talkoilla, Ritvalassa onnistuvat laajat, monivuotista suunnittelua vaativat hankkeet, kuten talous- ja jätevesihuolto. Toisaalta kylässä pystytään ideoimaan myös kekseliästä ja nopeasti toteutettavaa toimintaa. Tuskin on asiaa, josta ei saisi aikaan juhlaa ja yhdessäoloa, sillä yhteisten asioiden hoitaminen ei saa olla ikävää. Pienestä koostaan huolimatta, tai juuri sen takia, kylässä on aktiivista ja monipuolista toimintaa kaiken ikäisille ja aivan erityisesti lapsille

Pitempään on kylän talkooväkeä työllistänyt täydellinen seurantalon remontti, johon aineitakin on hankittu talkoilla. Talon keittiötä korjataan ja sähköjä laitetaan uusiksi, aikaisemmin vaihdettiin ikkunat. Väkeä on ollut paikalla enemmän kuin kiitettävästi, talkootyötunteja on tehty satoja, ellei tuhansia joka vuosi. 

Kylän yhteishenki pöhisee mukavasti, on puuhaa isommille ja pienimille ja palvelua saa vielä kylän sydämessä toimivasta kyläkaupasta. Kylä missä ihmisen on hyvä olla ja mukaan mahtuu.

 Kunniamaininta Pirkkalankylä, Pirkkala
Nuorekas, Vanha kylä
Pirkkalankylä on vanhan historiallisen Suur-Pirkkalan entinen keskus, jossa asutusta ollut ainakin 1200 vuotta. Kyläyhdistys on nuori, vain 14 vuotias, mutta sitäkin toimeliaampi.

Yhdistyksessä tiedostetaan menneisyyden, kulttuuriperinteen ja perinnemaiseman merkitys ja näiden asioiden eteen tehdään paljon työtä. Yhdistys on kustantanut ja julkaissut teoksen Historiaa Hiidentieltä, 2008, ollut mukana TTY:n kanssa suunnittelemassa kyläkaavaa ja toteuttanut Pirkkalankylän kulttuuripolun, joka on 18 rastin tietopaketti kylän historiasta ja luonnosta. Yhdistys myös osallistuu aktiivisesti Pirkkalan muinaismarkkinoiden järjestelyihin.

Yhdistyksessä on myös toimittu luonnon hyväksi. Pirkkalaan suunnitellun jätevedenpuhdistamon torjunta (ikivanha kyläalue olisi tuhoutunut), parannettu Kotolahden tilannetta ja myös kyläkävelyitä ja teiden siivoustalkoita on järjestetty. Kylän yhteisöllisyydestä ja liikuntamahdollisuuksista huolehditaan monipuolisten tapahtumien ja harrastusmahdollisuuksien avulla, kuten mm. paakkupäivä ja kirppis, lastentapahtumat, koko perheen sählykerho, hiihtolatujen ja retkiluisteluradan auraamisella.

Kaikki nämä luonnollisesti tapahtuu talkootyönä

Yhdistys pyrkii kaikin tavoin ajamaan kylän etua kunnallisissa ja muissa yhteisissä asioissa. Esim. kylälle saatiin pyörätie monen vuoden puuhastuksen jälkeen.

Pirkkalankylä on paikka jossa viihdytään ja jossa yhteisöllisyys on keskiössä

 Maaseudun tiennäyttäjä Kati Kamppari, Kuohenmaa, Kangasala
Hän on idearikas kylätoiminnan vetäjä. Puheenjohtajan monipuolisen ja vaativan tehtävän ohella osallistuu kaikkiin tehtäviin ja käytännön työhön yhdistyksessä. Käteen sopivat niin soppakauha, tiskiharja, imuri, siivousmoppi, maalipensseli kuin oksasakset, harava ja lapio.

Kuohenmaan kylätoimikunnassa/kyläyhdistyksessä toimiminen:

2001 alkaen kylätoimikunnan jäsen

2002 (30-vuotiaana) alkaen ja edelleen kylätoimikunnan/kyläyhdistyksen puheenjohtaja, nyt 16. vuotta.

Saavutuksia: Takamaan taival – Tapahtumia ja tarinoita Kuohenmaasta, kylähistoriikin laadinta v 2005 ja historiapiirin vetäminen kolmen vuoden ajan ja kirjan kirjoittaminen yhdessä kahden muun henkilön kanssa.  Koulun peruskorjauksen organisonti v. 2003, Kuohenmaa-tekstiilin ideointi v 2003.. Seinävaatteen kirjoi 10 kyläläistä kirjonnan harrastajaa. Koulun ulkoseinien maalauksen organisointi v 2005. Kati osallistui myös maalaukseen korkealla nosturin korista.

v 2013 – 2014 Kangasalan kunnan kanssa käytävät neuvottelut kylätaloista ja 30 v vuokrasopimuksen aikaansaanti. Kati toimi yhdessä neljän muun kylän kylätalon vuokraneuvotteluissa kunnan kanssa laatien kylien yhteisiä kannanottoja. Yhteisiä tapaamisia oli erittäin paljon. Lehtihaastatteluja, haastattelu radioon. Antoi näkyvyyttä sivukylien kokoontumis-/harrastustilojen tarpeellisuudesta. Koulun vinttitilan eristäminen lämmityskulujen vähentämiseksi valmistunut 19.3.2016.

PUUHIS-kerhon vetäjänä ja ideoijana vuorollaan kylän yläkouluikäisille lapsille 10 vuoden ajan ja edelleen.

Koko kylän tiedotteen laatija usean vuoden ajan ja edelleen.

Ohjannut kolmea näytelmäpiiriä ja kirjoittanut kolme näytelmää, joita on esitetty kylällä. Kesän 2016 ”Ja kaikki tahtoo kyläkoulun” näytelmän aihe oli kylätalon saaminen kyläläisten käyttöön. Se sisälsi faktaa ja fiktiota ja saavutti niin suuren suosion, että näytäntökertoja oli kaikkiaan neljä. Joka kerta katsomo oli ääriään myöten täynnä.  Uusi näytelmä on jo valmiina tälle kesälle.

Kuohenmaan Paviljonki, joka oli näytelmän esityspaikka on ollut Kuohenmaan nuorisoseuran omistuksessa.  Koska nuorisoseura ei ole toiminut vuosikymmeniin, on rakennus päässyt huonoon kuntoon. Kati pani alulle hankkeen, että rakennus saataisiin kyläyhdistyksen omistukseen ja voitaisiin uusia vuotava katto ja pelastaa noin sata vuotias rakennus. Kuohenmaan nuorisoseura on lahjoittanut rakennuksen tontteineen kyläyhdistykselle ja lainhuudatus on tehty, remonttikin on jo lähes valmis. 

Vetänyt paljon erilaisia kursseja mm. rentoutusta, risukursseja ja kokkailuja kyläläisille.  Motto: ”Asioilla on tapana järjestyä”. Kylällä, jonka voimavaroina on tietoisuus menneisyydestä, yhteisöllisyys ja halu toimia, on tulevaisuudessakin oletettavasti enemmän mahdollisuuksia kuin uhkakuvia.

Maaseudun tiennäyttäjä, Juha Turunen, Kämmenniemi, Tampere
Hän on paikallisesti vaikuttanut siihen, että alueelle saatiin oma kylätalo 2016. Teiskon kylätalo ry, jonne kaikki kyläläiset ovat tervetulleita ja jonka tarkoituksena on edistää Teiskon asioita. Kylätaloa remontoidaan ja pihapiiriä siistitään talkoovoimin. Juha Turunen toimii Kylätalo-projektin puheenjohtajana. Aikaisemmin hän on toiminut vuosia Tammerkosken yrittäjien puheenjohtajana ja on silloinkin toiminut osaltaan kannustavasti Kämmenniemen kylää kohtaan ja vienyt oman kylän asioita eteenpäin, mm. terveyspalveluiden säilyminen Kämmenniemessä.

 Maaseudun tiennäyttäjä, Olavi Inkinen, Sarkola, Nokia
Hän on toiminut pitkään kylän pitkäjänteisen kehityksen puolestapuhujana. Johti Sarkolan kylien kyläsuunnitelman laatimisen 2002. Hankkeeseen saatiin Leader-rahoitusta. Lopputuloksena painettu kyläsuunnitelma, johon on kirjattu haastattelututkimuksella saadut vaki- ja kesäasukkaiden toiveet. Tuon suunnitelman pohjalta lähti kylän kehitys liikkeelle.

Hänen loistava idea kylätapahtumaksi oli Sarkolan jääravit. Ravit järjestettiin ensimmäisen kerran 2001 ja ne ovat jatkuneet tähän vuoteen asti. Muutaman kerran ravit ovat jääneet väliin huonon jäätilanteen takia. Tapahtuman järjestää Sarkolan kylät ry ja se on profiloitunut koko perheen ulkoilutapahtumaksi. Paikalla on myös lapsille paljon ohjelmaa mönkkäriajelusta napakelkkaan ja keppihevoskisaan ym. Ideana on tuoda kylän yhteishenkeä kaikkien tietoisuuteen ja markkinoida kylää asuinpaikkana sekä siinä sivussa tuottaa toiminnalle varoja. Tänä vuonna tapahtuma keräsi ennätysyleisön 1500 henkeä joka on 200 – 300 asukkaan kylälle paljon. Raveilla päästiin myös uutisten etusivulle. Olavi on joka vuosi hoitanut ravien järjestelyä vastuullisesti ja johtaa 50 hengen ”orkesteria”, että kaikki onnistuu. Ravien tuotot on käytetty kylän kehittämiseen kuten matonpesupaikan ja lasten leikkipaikan rakentamiseen ym.

 Vuoden kylän valintaraadissa olivat mukana Jouni Koskela Pirkanmaan liitosta, Päivi Kiviranta 4H Länsi-Suomesta, Jutta Ahro Etelä-Suomen ProAgria/Maa – ja kotitalousnaisista, Kati Kamppari Kuohenmaalta sekä Marja Vehnämaa Pirkan Kylistä.