Pirkanmaan maaseudun ilmastoteko on Tevaniemen tuulivoimapuistohanke

MEDIATIEDOTE 1.3.2024

Pirkanmaan maaseudun ilmastoteko on Tevaniemen tuulivoimapuistohanke

Pirkan Kylät ry on talven aikana hakenut Pirkanmaan maaseudun ilmastotekoa 2024. Kahdentoista tasokkaan hakemuksen joukosta voittajaksi eli maaseudun ilmastoteoksi valikoitui Tevaniemen tuulivoimapuistohanke Ikaalisista.

Tevaniemen tuulivoimapuistohanke nähdään taloudelliselta vaikuttavuudeltaan ja sosiaaliselta pohjaltaan uraauurtavana mallina Pirkanmaalla. Hankkeen ovat käynnistäneet tevaniemeläiset Antti Heiskala, Tapio Majaniemi ja Juho Kauppila, joiden toimesta perustettiin Kahilanneva Oy. Mukana hanketta koordinoimassa on ollut alusta lähtien myös Raimo Kauppila. Hankkeen kumppani Etha Wind Oy vastaa tuulivoimaloiden teknistaloudellisista selvityksistä ja lupamenettelyn edistymisestä. Syksyllä 2020 edellä mainitut yhtiöt solmivat yhteistyösopimuksen ja perustivat Tevaniemen Tuuli Oy:n.

Idea tuulivoimahankkeesta syntyi maanomistajien keskuudessa Kahilannevan metsäautotien tiekunnan kokouksessa. Alue on merkitty Pirkanmaan uudessa maakuntakaavassa tuulivoimatuotantoon soveltuvaksi. Hankkeen alueella on peräti 70 maanomistajaa ja sille kaavaillaan yhdeksää tuulivoimalaa. Paikallisia vaikutuksia on hankkeessa huomioitu yksilöllisellä tavalla. Esimerkiksi virransyöttö valtakunnan verkkoon tapahtuisi maakaapeleilla, jolloin metsäalueita säästyisi.

Tuulivoimaan sisältyy tunnetusti ristikkäisiä etuja, sillä uusiutuvan energian hyödyt ovat valtakunnallisia, mutta haitat ovat pääosin paikallisia. Mutta kun aloite on paikallinen, voidaan ratkaisuja muovata yksilöllisesti ja saada hankkeelle alusta lähtien paikallista hyväksyttävyyttä.

Tevaniemen tuulivoimapuistohankkeen viisaat päät: Tapio Majaniemi (vas.), Raimo Kauppila, Juho Kauppila ja Antti Heiskala. Kuva: Kahilannevan arkisto.

Kunniamaininnat Urjalaan ja Pälkäneelle

Laadukkaiden hakemusten joukosta päätettiin jakaa myös kaksi kunniamainintaa, joista ensimmäinen myönnetään Urjalan Halkivahaan Kestilän tilalle. Tilan isäntä Tuomas Näppilä on yksi uudistavan viljelyn, rotaatiolaidunnuksen ja hiiliviljelyn edelläkävijöistä Pirkanmaalla. Uudistava viljely on luonnon ekosysteemejä kokonaisvaltaisesti elvyttävä ja parantava tapa viljellä maata. Kestilän tilalla sovelletaan menetelmiä, jotka sitovat hiiltä maaperään ja lisäävät luonnon monimuotoisuutta. Näppilä on ollut tekemässä ja kehittämässä uudistavan viljelyn e-opistoa. Hän on ollut myös esimerkillisen aktiivinen kertomaan tästä viljelymenetelmästä.

Hereford-karjaa sekä Kestilän tila isäntäpari Tuomas Näppilä ja Soja Sädeharju.

Toinen kunniamaininta myönnetään Pälkäneelle Luopioisten potkurikaistoille. Luopioisten kirkonkylällä on jo parinkymmenen vuoden ajan jätetty hiekoittamatta toinen puoli jalkakäytäviltä ja kevyen liikenteen väyliltä. Tällöin niillä on voinut kulkea esimerkiksi potkukelkan tai pulkan kanssa. Potkurikaistojen yhteispituus on noin 7 kilometriä. Menetelmä säästää hiekkaa, kuljetuskustannuksia ja ympäristöä monine kerrannaisvaikutuksineen. Lisäksi kunta on vuosien myötä säästänyt laskelmien mukaan 34 000 euroa. Käytäntö on hyvin yksinkertainen ja lisäksi se on johtanut menettelyn sallivaan lainmuutokseen (ns. LEX Luopioinen, Finlex 547/2005). Näin ollen se on mahdollista kopioida myös muihin kyliin ja kuntiin.

Luopioisten potkurikaistalla riittää kulkijoita. Kuva: Mikko Tuononen.

Palkitsemiset myöhemmin keväällä

Valinnat Pirkanmaan maaseudun ilmastoteosta ja kunniamaininnoista on tehnyt Pirkan Kylät ry:n hallitus, joka esittää kiitoksensa kaikille hakemusten lähettäjille. Maaseudun ilmastoteko saa 300 euron ja molemmat kunniamaininnan saajat saavat 100 euron rahapalkinnon.

Maaseudun ilmastoteon haku on ollut osa Pirkanmaan ilmastoviisas kyläverkosto -hanketta, jota rahoittaa Pirkanmaan ELY-keskus ja Euroopan maaseuturahasto. Tunnustusta saaneiden maaseudun ilmastotekojen varsinainen palkitseminen tullaan järjestämään myöhemmin keväällä hankkeen päätösseminaarissa.