Oikeudenmukaisuus ilmastopolitiikassa – lehtijuttuja pukkaa

Tänään jos avasi Lempäälä-Vesilahden Sanomat, Akaan Sanoman, Sydän-Hämeen Lehden, Oriveden Sanomat, Ylöjärven Uutiset tai Pirkkalaisen, saattoi törmätä otsikkoon, että Maaseudun asukkaat kokevat ilmastonmuutoskeskustelun epäreiluna.  Epäoikeudenmukaisen kohtelun symboliksi valikoitunut kiistanalainen lehmä laitumella oli päätynyt aiheen kansikuvatytöksi. Lehmä symboloi monessa kaupungin ja maaseudun vastakkainasettelua mitä tulee ravinnekiertoon, hiilen kiertoon ja kokemukseen järkevistä toimista ilmastonmuutokseen vastaamisessa ja resilienssin luomisessa.

Matti Pulkkinen eli Pir Medioiden Maakunnan Matti tarttui ilmastohankkeen vastavalmistuneihin oikeudenmukaisuuden kolmijaon kautta ilmastonmuutosta tarkasteleviin tutkimuksiin toimittajista ensimmäisenä. Jutussa on haastateltu tutkimuksien tekijöitä Ella Turusta, Saga Valtosta ja hankkeen vetäjää Kirsi Oeschia sekä myös Pirkanmaan MTK:n toiminnanjohtajaa Visa Merikoskea. Epäreiluuden kokemus ja syitä sille löytyi paljon kaikilta.  Epäreiluus koostuu niin huonosta haittojen ja hyötyjen jakamisesta, heikosti kuulluksi tulemisesta prosesseissa sekä maaseudun aseman onnettomasta tunnistamisesta tässä valtavassa prosessissa. Juttuun liittyy oleellisesti taakanjako, josta yleensä puhutaan globaalin etelän ja globaalin pohjoisen eli kehittyneiden ja vähemmän kehittyneiden valtioiden välillä. Eikö sama taakan reiluuttaminen pitäisi olla viljelijöiden ja kuluttajien välillä, eli jos viljelijä kantaa ilmastonmuutoksen suorien seurauksien eli tuhotulvien ja kuivuusjaksojen taakan, niin ruuan kuluttajat, teollisuus ja kauppa, joustavat. Jutun voi lukea tästä linkistä vaikka Ylöjärven Uutisista, jos jonkun edellä mainitun lehden lukijatunnuksista omistaa tai semmoisen yhden lehden lukemiseen oikeuttavan tunnuksen haluaa muutamalle eurolla lunastaa ja tukea pirkanmaalaista paikallismediaa.

Jos on ennemmin kuunteleva ihminen, niin näiden tutkimuksien tulokset voi kuunnella Pirkan Kylien ilmastohankkeen tutkimustulosten julkaisutilaisuuden tallenteesta tästä linkistä. Linkki johdattaa maanviljelijöiden kokemuksia kuvaavan Ella Turusen tutkimukseen ja tämä linkki puolestaan harvaan asutun maaseudun asukkaiden kokemuksiin tutkimuksen tekijän Saga Valtosen kertomana.

Nämä tutkimukset ovat myös ladattavissa kokonaisuuksina tarkasteltavaksi seuraavista linkeistä:

Ella Turunen, Maatalousluonnon monimuotoisuus-  ja ilmastonmuutoskeskustelun oikeudenmukaisuus  – Pirkanmaalaisten viljelijöiden kokemuksia

Saga Valtonen, Ilmastodiskurssit harvaan asutulla maaseudulla – Tapaustutkimus Pirkanmaalta

Tästä alkaa tärkeän asian kertominen laajemmalti: ilmastonmuutoksen ja ilmastopolitiikan oikeudenmukaisuuden puutteista puhutaan niin KyläAreenalla kuin Maaseututkijatapaamisessa elokuussa, muissa medioissa ja tilaisuuksissa eri puolilla Pirkanmaata.