Onnea Kuohenmaa, Kangasala, Pirkanmaan Vuoden kylä 2015!

Pirkanmaan Vuoden Kylä 2015   Kuohenmaa, Kangasala

Maaseudun tiennäyttäjät         Jukka Mattsson, Urjala, Anne Kyrönviita, Parkano

Vuoden Maaseutuhenkilö       Maarit Tiittanen, Punkalaidun

Onnittelut kaikille palkinnonsaajille!

vuoden kylä 2015 

Pirkanmaan Vuoden Kylä kilpailuun ehdotettiin tänä vuonna 13 eri kylää. Myös henkilöhakemuksia saatiin runsaasti. Vuoden kylä julkistettiin edellisessä Vuoden Kylässä Pinsiössä Kissanpäivillä 7.6.

Pirkanmaan Vuoden Kylä, Kuohenmaa

Kuohenmaan kylällä on vain 200 asukasta, mutta toiminta on sitäkin aktiivisempaa. Vuonna 2014 järjestettiin kylällä 216 tilaisuutta, joista suurin osa tapahtui kylätalolla. Vanha koulu on ollut kyläläisten harrastuspaikkana vuodesta 1971. Vuosina 2013 – 2014 huoli tulevaisuudesta oli kova, sillä Kangasalan kunta ei halunnut sitä enää kulueräkseen. Taloa tarjottiin kyläyhdistykselle ostettavaksi 350 000 € hintaan tai yli 2000 € kuukausivuokralla. Kyläyhdistys taisteli lopulta koululle 30 v. vuokrasopimuksen 540 € vuosivuokralla ja lämmityskulujen ja muiden kulujen hoitosopimuksella. Sopimuksen aikaansaaminen vaati paljon neuvotteluita, palavereita sekä yhteydenpitoa kuntapäättäjiin ja virkamiehiin. Tiedotusvälineet kuten Aamulehti, Kangasalan sanomat ja Yleisradio tiedottivat asiasta tukien kyläyhdistystä taistelussa oman harrastuspaikan puolesta. Syksyllä 2014 juhlittiin vuokrasopimusta tarjoamalla kyläläisille lohikeittoa ja Kuohenmaa –leivosta. Tilaisuuteen osallistui lähes 100 kyläläistä, eli koulu oli viimeistä sijaa myöten täynnä.

Talkootöinä on tehty kunnanrannan uimakopit ja laituri, jääkiekkokaukalo, kentän jäädytys ja pidetty latuverkostoa (42 km) yllä, Koululla on tehty sisäremontti. Remontissa lattiat eristettiin, ikkunat vaihdettiin, kuisti ja keittiö uusittiin. Myös koulun ulkoseinät on maalattu. Vuonna 2004 valmistui Helinä Jaakkolan suunnittelema 10 kyläläisen toteuttama kirjontatyö koulun seinälle, Kylän historiapiiri teki Takamaan taival –tapahtumia ja tarinoita Kuohenmaasta –teoksen,

Yhdistykset (kyläyhdistys ja Kangasalan kisa) järjestävät kylällä mm. seuraavanlaista toimintaa: vanhusten iltapäiväkerho, joululaulutilaisuus ja pääsiäisjumalanpalvelus (yhteistyö srk:n kanssa), 7-15 v. lapsille Puuhiskerho 1 krt viikossa ohjaajina lasten vanhemmat, jumppaa, lentopalloa, lasten urheilukoulu, jääkiekkoa, hiihtokisat ja laturetken, pikkujoulut ja urheilulliset kesäjuhlat, kahvakuulailua, kädentaidon kursseja, kokkikursseja, kesäkahviloita, luontoretkiä ja sieni- ja marjaretkiä, tanssit kesällä, ensiapukursseja, paloturvallisuustilaisuustilaisuuksia, onki – ja pilkkikisoja ja hirvipeijaisia.

Kyläläiset ovat kyläsuunnitelmassa yhdessä päättäneet että kylätalolle tehdään eristys- ja lämmitysremontti, tapahtumia ja harrastuksia järjestetään kaikenikäisille, taloa markkinoidaan aktiivisesti juhla- ja kokoustilaksi, tulevaisuudessa kylätalolle rakennetaan sauna paljuineen, Kokovuoren luontoaluetta kehitetään sekä yhdessä toimitaan niin, että kylätalo on kyläläisten oma olohuone.

Maaseudun tiennäyttäjä Jukka Mattsson

Jukka Mattsson toimii jäsenenä Huhdin kyläyhdistyksessä. Ilman häntä olisi jäänyt moni asia toteuttamatta tai puolitiehen. Vaativan työuransa ohella on ollut lähes päivittäin tekemässä talkoita ja nyt eläkkeellä ollessaan vauhti vain kasvaa. Esimerkkeinä hänen työstään ovat mm. kymmenien kilometrien latuverkoston luominen ja vastuullinen ylläpitäminen (syksyllä ja keväällä latupohjien teko, pururadan hoito, latujen teko, latukoneitten hoito) sekä jokavuotisen hiihtopäivän organisointi. Hän on ollut myös Lamminharjun virkistysalueen rakentamisen työmyyrä. Ilman Jukkaa olisi huoltorakennuksen rakentaminen viivästynyt tai jäänyt kokonaan tekemättä. Hän on tehnyt uskomattoman määrän työtä ja organisoinut muuta väkeä paikalle. Jukka huoltaa, hoitaa ja toimii alueella talonmiehenä omasta ajatuksestaan. Huolehtii polttopuut laavulle, hankkii lahjoituksina lisää puuta ja huolehtii muiden avustuksella puiden teon ja pinoamisen. Lamminharju hankkeiden talkoissa tuntimäärä on ollut satoja. Kerännyt lahjoituksia frisbeegolfradalle alueen yrityksiltä ja seuroilta tuhansia euroja. Kantaa huolta lähiympäristön viihtyisyydestä ja käy raivaamassa pajukoita ja risukoita. Hoitaa yhteyksiä kuntaa erilaisissa lupa-asioissa, avustuksissa ja tapahtumista. Toivottavasti jokainen kylä saisi oman Jukkansa.

Maaseudun tiennäyttäjä Anne Kyrönviita

Anne Kyrönviita on väsymätön kylähengen ylläpitäjä ja kasvattaja. Annen visioista ovat kasvaneet kyläseuran hankkeet liikuntareitin ja kodan rakentamiseksi. Hänellä on ollut rohkeutta hakea yhdessä sihteerin kanssa Leader- hankerahaa ja hänellä on ollut uskoa, että niistä selvitään. Hänelle on kertynyt tuhansia kylän hyväksi tehtyjä talkootunteja, koska hän uskoo, että ihmisiä johdetaan edestä, oman esimerkin voimalla. Iloinen ja touhukas Anne on vastassa arpakoppansa kanssa kaikissa kyläseuran tapahtumissa –hän on kylän toiminnan, väsymätön moottori, joka saa muutkin yrittämään ja ylittämään itsensä. Anne on ottanut kyläseuran kotiinsa ja sydämeensä. Lamminkosken kyläraitti ei ole mitään ilman Annea oksasaksineen.

Vuoden maaseutuhenkilö, Maarit Tiittanen, Punkalaidun

Maarit Tiittanen on toiminut hanketyöntekijänä Punkalaitumen kunnassa. Työ jatkuu edelleen kunnan omana toimintana. Maahanmuuttajat kylille –hanke oli Leader-rahoitteinen yleishyödyllinen kehittämishanke Joutsentenreitiltä. Hanke kohdistui Punkalaitumella asuviin maahanmuuttajiin, työnantajiin, kyläyhdistyksiin ja muihin vapaaehtoistoimijoihin. Hankkeen tavoitteena on ollut edistää maahanmuuttajien työllistymismahdollisuuksia maatiloilla, pienyrityksissä ja kolmannella sektorilla sekä tuottaa työvoimaa maaseudun pk-sektorille. Hän on sinnikkyydellään, innovatiivisuudellaan ja ihmissuhdetaidoillaan saanut valtavasti inhimillistä hyvää aikaan maahanmuuttajien kotoutumiseen ja elämään kokonaisuutena. Monet ovat saaneet vakituisia työpaikkoja ja sitä kautta pystyneet hankkimaan myös omia koteja. Hän on tehnyt työtä suurella sydämellä ja lämmöllä. Kulttuurien välisten ennakkoluulojen murtamista hän on tehnyt omaperäisesti. Maahanmuuttajien ja kantaväestön suhdetta kuvattiin ja parannettiin mm. Duudsonit tuli taloon –ohjelmassa. Ohjelma on osoittautunut vaikuttavaksi ja laajaa huomiota saaneeksi Maaritin aikaansaamaksi tapahtumaksi. Hanke on palkittu Joutsentenreitin vuoden hankkeena 2012 ja hanke palkittiin myös Satakunnan Maaseutugaalassa kehityshankkeiden sarjassa.

Vuoden kylän valintaraadissa olivat mukana Reijo Kahelin Pirkanmaan liitosta, Päivi Kiviranta 4H Länsi-Suomesta, Jutta Ahro Etelä-Suomen ProAgria/Maa – ja kotitalousnaisista, Pinsiön kylän edustajat Veli-Matti Alanen ja Sirpa Toiva sekä työryhmän sihteerinä Marja Vehnämaa Pirkan Kylistä.