HANKKEEN TAPAHTUMAKALENTERI

 

Ma 2.3.2020 klo 18.00 Siuron ja Kuloveden Kylien ilmastoilta Siuron koululla Nokialla

Ti 24.3.2020 klo 18.00 Pakkalan ilmastoilta, Sahalahti

 

Keväällä 2020 biohiiletetään jälleen! Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita seuraamaan biohiilen valmistusta avoimiin biohiletystyöpajoihin kokeneen biohiiletysekspertti Timo Rekon opastuksella. Perjantaina 8.5. hiiletetään Karhen kylällä Ylöjärvellä ja lauantaina 9.5. Sastamalan Karkussa. Tarkempaa tietoa luvassa lähempänä ajankohtaa.

 

Öljystä uusiutuviin -tapahtuma keskiviikkona 13.5. klo 17.30 Valkeakoskella Hotelli Waltikassa. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Ekokumppaneiden Öljystä uusiutuviin-kampanjan ja Valkeakosken kaupungin kanssa. Lämmitysjärjestelmistä, energia-avustuksista ym. löytyy paljon tietoa Öljystä uusiutuviin -hankkeen sivuilta https://oljystauusiutuviin.ekokumppanit.fi/

 

 

UUSI NÄKÖKULMA KYLIEN KEHITTÄMISEEN

Maaseudulla ja pientalossa asuvalla on käytössään useita tehokkaita keinoja hiilen sidontaan ja pitkäaikaiseen varastoimiseen. Paikallisin voimin on mahdollista rakentaa hiiltä sitovaa yhteiskuntaa ja kehittää kyliä suunnittelemalla uudenlaisia ratkaisuja esimerkiksi energiankulutuksen vähentämiseen ja uusiutuvan energian lisäämiseen sekä kierrätykseen, liikkumiseen ja kulutukseen liittyviin haasteisiin. Hiiltä sitovien ja varastoivien toimien ohella on hyvä huomioida myös arkemme suurimmat ilmaston kuormittajat – asuminen, liikkuminen ja ruoka, ja miettiä asioiden mittakaavaa ja sitä millaisilla pienillä muutoksilla olisi mahdollista vaikuttaa hiilijalanjälkeemme.

Pirkan Kylien kaksivuotisessa Hiiltä sitovat kylät -hankkeessa innostetaan asukkaita kehittämään kyliään ilmastotekoja toteuttaen. Kylien yhteisinä toimina voidaan esimerkiksi parantaa kylätalojen energiatehokkuutta, toteuttaa aurinkopaneelien yhteishankinta, istuttaa metsää sitomaan hiiltä sekä valmistaa biohiiltä tai rakentaa hirrestä, jolloin saadaan varastoitua hiiltä tehokkaasti ja pitkäkestoisesti. Lisäksi voidaan organisoida kimppakyytejä, järjestää ympäristöaiheisia tapahtumia, kehittää kylätalon jätehuoltoa ja kierrätystä, hankkia kompostoreita tai perustaa vaikka lähiruokapiiri – yhteisöllisesti ja yhdessä tehden.

Nyt mukaan etsitään ilmastoasioista kiinnostuneita pirkanmaalaisia kyliä! Miten jokainen voi omassa arjessaan pienillä teoilla vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä ja hiiltä sitomalla ja varastoimalla parantaa hiilitasettaan? Millaisia konkreettisia ilmastotekoja teidän kylänne ja sen asukkaiden yhteiset kokeilut voisivat olla? Järjestetään kylän yhteinen ilmastoilta ja pohditaan yhdessä, mitä toimet teidän kylällänne voisivat olla!

Hiiltä sitovat kylät -hankkeessa toteutetaan kahden vuoden aikana kylän hiilensidonnan parannuksia vähintään 30 pirkanmaalaisella kylällä ja nostetaan ympäristöasioita osaksi arkipäiväistä kylätoimintaa. Suunnittelu aloitetaan kylien ilmastoilloissa laskemalla kotitalouksien ja koko kylän hiilijalanjälkiä ja -taseita, pohditaan ilmastonmuutoksen torjunnan mahdollisuuksia ja vaikutuksia oman kylän kehittämiseen ja kannustetaan ja autetaan kyläyhteisöjä kokeilemaan käytännön ilmastotekoja hiilen sitomiseksi ja varastoimiseksi.

Tavoitteena on käynnistää jokaisessa kylässä vähintään yksi yhteisesti toteutettava kokeilu. Hankkeessa järjestetään myös hiilensidontaan liittyvistä teemoista kaikille avoimia seminaareja sekä biohiilityöpajoja. Hanketta rahoittaa Pirkanmaan ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Ilmoita kyläsi mukaan ottamalla yhteyttä hankevetäjäämme Heidiin: heidi.hallongren@pirkankylat.fi, p. 040 149 2877.

 

 

 

JÄRJESTETYT TAPAHTUMAT

 

7.4.2019 Vaskiveden ja Kurjenkylän ilmastoiltapäivä / Vaskiveden nuorisoseuran talo

24.7.2019 Energiaa auringosta /Jyllin kodit, Ikaalinen

17.8.2019 Vatulan ilmastoiltapäivä /Vatulan Nykäys, Ikaalinen

8.9.2019 Biohiiletystyöpaja /Knuutilan kartano, Siuro, Nokia

22.9.2019 Lantulan ilmastoiltapäivä / Lantula-talo, Sastamala

30.9.2019 Kaukolan ilmastoilta /Kaukolan kylätalo, Sastamala

5.10.2019 Rautajärven ilmastoiltapäivä / Rautahovi, Pälkäne

19.10.2019 Mehiläisvahakangas-kurssi /Parkkuun Seuratalo, Ylöjärvi

9.-11.10. & 22.-25.10.2019 Ilmastosankarit-kyläkoulukiertue /Pirkanmaa

5.11.2019 Kuohenmaan ilmastoilta / Kuohenmaan koulu, Kangasala

26.11.2019 Kylätalon energiankulutus kuriin / Narvan Seurantalo, Vesilahti

28.11.2019 klo 17.30-20.00 Terälahden seudun ilmastoilta Kokoushotelli Murikanrannassa

12.1.2020 Pohjois-Pälkäneen kylien (LuPoSa) ilmastoiltapäivä Salmentaan VPK:n talo, Pälkäne

15.1.2020 Retki Tammervoimaan ”Sähköä ja lämpöä sekajätteistä!”, Tampere

18.1.2020 klo 14.00-17.00 Karkun ilmastoiltapäivä Karkun työväentalolla, Sastamala

19.1.2020 klo 14.00 Sarkolan ilmastoiltapäivä Päivölän seurantalolla, Nokia